Uz Gradski muzej Makarska i Gradsku galeriju Antuna Gojaka, programu ovogodišnje Noći muzeja pridružit će se 1. veljače i Udruga Porići 1680 koja će tom prilikom otvoriti vrata Spomen- doma Marin Puharić u zaseoku Puharići

Udruga je, doznajemo od predsjednika Luke Puharića, pripremila i poseban program u skladu s motom ovogodišnje Noći muzeja ‘Inovacije i digitalna budućnost’ – tako će posjetitelji imati priliku poslušati govor Nicka Puharića, našeg Novozelanđanina čiji je otac iz Puharića, a majka iz Zaostroga, a koji je ovaj održao lani u gradu Dargavilleu povodom obljetnice 160 godina dolaska Hrvata na Novi Zeland.

Osim što će doznati ponešto o životu dalmatinskih iseljenika na Novom Zelandu, bit će ovo i rijetka prilika da se čuje već pomalo zaboravljena verzija hrvatskog jezika kakva se pričala u doba kada su Hrvati prvi put stupili u ovu daleku zemlju.

Osim toga, svim posjetiteljima koji se 1.veljače zapute put Puharića bit će ovo prilika da se dodatno upoznaju s djelovanjem Udruge Porići 1680 i njihovom zavičajnom zbirkom, djelima pokojnog profesora Petra Puharića, ali isto tako i da pogledaju umjetničku izložbu slika nastalih tijekom prošlogodišnje Likovne kolonije održane upravo u ovom zaseoku nad Makarskom.

Program započinje u 18 sati, a traje do 20.30 sati, nakon čega će se članovi Udruge Porići 1680. pridružiti makarskoj publici u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka. – Lani smo imali 30-ak posjetitelja i jednu ugodnu atmosferu i druženje, nadam se da će ove godine biti možda i još bolje. Pokazat ćemo zbirku radova slikara koji su sudjelovali na koloniji, imamo dosta materijala kojeg bi bila šteta ne pokazati i vjerujem da će se naš program svidjeti posjetiteljima – kazat će predsjednik Udruge Porići 1680. Luka Puharić. (Makarsko primorje)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime