Zadnji je dan za donošenje ponuda u pozivnom natječaju za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. U Ministarstvo danas, javlja naš reporter Ivan Hrstić, dolaze predstavnici 7 država

Jutros su u Ministarstvo obrane prvi ponudu donijeli Šveđani. 

“Veoma sam sretna što vas mogu izvijestiti da je švedska vlada uručila hrvatskoj vladi ponudu za kupnju borbenih aviona. Gripeni su već dugo važan dio švedskog ratnog zrakoplovstva, samim time i obrane. 

Gripen sjajno surađuje sa svim državama koje se koriste njegovim avionima, u ovoj regiji s Češkom i Mađarskom. Nadamo se da će i Hrvatska biti dio te suradnje”, rekla je veleposlanica Diana Helen Madunic.

Ministar obrane Mario Banožić dao je izjavu novinarima o ponudama za borbene avione. 

Na upit hoće li se znati specifikacije što su Šveđani nudili, rekao je da proces validacije i evaluacije ponude traje tri mjeseca, nakon čega će se napraviti prijedlog za Vladu. Nada se da će to biti do kraja godine.

“Zatražili smo inicijativne ponude od Amerike za nabavku novih F-16, imamo ponude Švedske za nabavke Gripena, zatražili smo ponude za rabljene avione europske proizvodnje Italije i Francuske, za rabljene F-16 avione Norveške, Grčke i Izraela, nadam se da će se svi odazvati”, rekao je ministar.

Upitan kupuje li se eskadrila, rekao je: “Kupujemo 12 aviona, u većim zemljama su i veće eskadrile.”

Kaže da će znati hoće li se plaćati u ratama ili odmah kada prođe proces validacije i evaluacije svih ponuda.

Nakon odbijenice iz Ureda predsjednika da Pantovčak sudjeluje u povjerenstvu koje će razmatrati ponude, ministar je rekao da s predsjednikom Republike ima uredno brifinge i da je jedan imao jučer. Milanovićev Ured zahvalio se uz objašnjenje da će odluku donijeti Vlada.

Ministar je izrazio žaljenje jer kaže da se radi o velikom projektu. ”Ovo govorim kao Hrvat, ovo je značajno za sve nas i našu sigurnost, ovo mora biti jedinstvena odluka”, zaključio je.(N1)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime