Hrvatska glazbena mladež (HGM) u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir organizira tri tematska seminara za mlade „Ususret Grožnjanu“ koji će se održati od 19. do  24. travnja 2022. godine u Zagrebu

Seminari za saksofoniste, trubače i klavirske interpretacije održat će se uz vodstvo profesora u Centru za kulturu i informacije Maksimir kao uvod u umjetničke ljetne seminare koje organizira HGM više od pet desetljeća u Grožnjanu s renomiranim umjetničkim institucijama, podupirateljima i partnerima.

Seminar za trubače obuhvaća dva individualna sata sa svakim polaznikom te mogućnost pasivnog sudjelovanja kroz praćenje satova s drugim kandidatima. Profesori koji sudjeluju na seminaru sa svojim đakom dobit će potvrde o stručnom usavršavanju. Seminar vodi profesor Dario Teskera. Diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Stanka Selaka, a trenutno djeluje kao član trija Fiat Lux i Dua Teskera-Perestegi. Od 1999. godine bavi se pedagoškim radom u svojstvu nastavnika trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Seminar se održava 19. travnja od 9 do 18 sati te 20. travnja od 9 do 21 sat.

Seminar klavirske interpretacije namijenjen je pijanistima, učenicima glazbenih škola i studentima koji žele usavršiti svoj repertoar za ispite, natjecanja i koncerte. Tijekom seminara polaznici će imati priliku raditi na svim aspektima glazbene interpretacije, na postavci, pedalizaciji, zvuku, interpretativnoj analizi i na svakom aspektu korisnom za poboljšanje pijanističkog iskustva uz praktične savjete za rješavanje eventualnih kritičnih pitanja. Repertoar je slobodan, a nastava će se odvijati svakoga dana po rasporedu koji će biti objavljen do 14. travnja 2022. Seminar se održava od 21. do 24. travnja, a završni koncert održat će se 24. travnja s početkom u 19.00 sati, a  vodi ga profesorica Katarina Krpan. Diplomirala i magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana, a usavršavala se i magistrirala na Conservatoire de Musique (Lausanne) pod vodstvom prof. J. F. Antoniolija. Njezina domaća i međunarodna reputacija je iznimna, a nastupala je  diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Afrike. Studenti Katarine Krpan dobitnici su velikog broja nacionalnih i međunarodnih nagrada, a trenutno je voditeljica poslijediplomskih studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

Seminar za saksofoniste namijenjen je kandidatima svih uzrasta, od početnika do studenata, te mladim profesionalcima. S obzirom na potrebe i želje polaznika moguć je rad na temeljnim tehnikama: disanju, postavi tona, tehnici rada prstiju. Studenti i profesionalci mogu savladati ili usavršiti vještinu izvođenja specijalnih efekata ili tehnika: multifona, cirkularnog disanja, subtona, slap-tongue i visokog registra. Za razvoj interpretacije polaznici trebaju pripremiti dva ili više djela iz cjelokupne literature za klasični saksofon, koja će se intenzivno uvježbavati uz klavirskog suradnika. Predviđen je i rad u komornim skupinama. Posebno će se razmatrati aspekti scenskog nastupa.  Seminar se održava od 21. do 22. travnja, a završni koncert održat će se 22. travnja s početkom u 19.00 sati, a vodi ga profesor Tomislav Žužak. Diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Dragana Sremca te potom završio daljnje usavršavanje kod Jean-Yvesa Fourmeaua te Philippea Portejoiea na Conservatoire de Paris. Od 2008. godine djeluje kao bariton-saksofonist u Kvartetu saksofona Papandopulo. Prijave za sve seminare zaprimaju se do 13. travnja 2022. godine. Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH te Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. Više informacija o seminarima pronađite na hgm.hr mrežnoj stranici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime