Obično se teretane i fitness centri krajem zime napune, zahvaljujući obilnoj trpezi u tijeku hladnih mjeseci i tako nastalom višku kilograma. Međutim, ako želite trenirati u miru vlastitog doma, kupovinom trake za trčanje napravit ćete odličnu stvar za cijelu obitelj

Traka za trčanje – sprintom do vitke linije

Ako želite smršaviti na zdrav način, prije ili kasnije završit ćete na traci za trčanje. Vjerojatno ste dilemu – gdje smjestiti svoju novu traku za trčanje već riješili i sada se pitate kako bi jedan trening na vašoj novoj fitness-spravi trebao izgledati.

Koliko je efikasan kardio trening na traci za trčanje

Primjetno je da i iskusni bodybuilderi koriste traku za trčanje, jer da bi netko postigao definirani izgled ova kardio-sprava ima vrlo važnu ulogu. Trening snage s utezima je samo dio slagalice na putu do više mišića i manje masti, čiji je nezaobilazan dio i traka za trčanje.

Koliko zapravo morate provesti na traci za trčanje da bi bila učinkovita? Neki treneri tvrde da su etape za dugo hodanje efikasnije od kratkih faza sprinta, jer sagorijevanje masti počinje tek oko 20. minute. S druge strane, ima onih koji tvrde suprotno, da je učinak sagorijevanja masnoće pri kratkim, brzim sprintevima veći. Tko je sada u pravu? Oboje! Barem tako savjetuje trener Crossfit-a, Lee Wratislaw, koji tvrdi da oba načina treninga mogu uspješno doprinijeti gubitku težine. Trik je u promjeni. Budući da se naše tijelo brzo navikne na određeno opterećenje, trebalo bi intenzitet treninga mijenjati, te naizmjenično duže hodati, odnosno kraće trčati.

Koliko trčati na traci da biste sagorjeli masnoće?

Iznenađenje – ponekad ne mora proći više od 20 minuta kada radite HIIT trening na traci za trčanje! Na primjer, možete hodati dvije minute na početku i sprintati velikom brzinom jednu minutu, i tako naizmjenično. Efekt sagorijevanja je relativno visok i naše stanice i dalje sagorijevaju neke kalorije i nakon treninga.

Kako bi vam pomogli da svoju traku za trčanje što efikasnije koristite, evo jednog fitness plana za trening na traci plus trening snage:

  • Ponedjeljak – 20 minuta HIIT-a na traci.
  • Utorak – 45 minuta treninga snage za cijelo tijelo (nekoliko ponavljanja, velika težina).
  • Srijeda – 30 minuta traka za trčanje, srednji tempo.
  • Četvrtak – trening otpora (10-12 ponavljanja, vježbe s vlastitom težinom).
  • Petak – 40 minuta hoda.
  • Subota – 30 minuta joge ili istezanja.

Zaključak: je li moguće smršaviti na traci za trčanje?

Naravno da je, ali su najbolji i najdugoročniji rezultati kada traku kombiniramo s vježbama snage i mobilnosti. Također, plan funkcionira samo uz pravilnu prehranu. Ako sagorjele kalorije ponovo unosite hranom, možete beskrajno dugo trčati na traci bez rezultata.

Zato, ako već niste, savjetujemo posjetu idealno.ba gdje možete razgledati, usporediti cijene i izabrati traku za trčanje, te na taj način ustanoviti jednu zdravu naviku u vaš svakodnevni raspored.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime