Stotina respiratora koje je Federacija BiH kupila u jeku pandemije prouzročene koronavirusom i dalje stoji u skladištima jer u BiH do sada nisu pronašli kvalificiranu tvrtku koja bi ih trebala verificirati, pustiti u pogon i servisirati, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji

Mustafa Kadribegović, ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH, potvrdio je za portal Dnevni avaz kako je propao još jedan natječaj na kojemu su tražili servisera za respiratore kupljene u Kini.

Na taj ponovljeni natječaj nije se prijavio nitko, a na prvi, koji je morao biti poništen, prijavila se samo jedna tvrtka, i to samo kako bi provela verificiranje, no nije pokazala zanimanje za održavanje i servisiranje respiratora.

Kineski su respiratori trebali biti podijeljeni bolnicama radi liječenja pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID-19 u teškom obliku,

Iz entitetskog proračuna za kupnju tih naprava izdvojeno je više od pet milijuna eura, a u BiH su dopremljeni još u travnju i od tada su u skladištu.

Afera bez presedana

Nabavka respiratora pretvorila se u aferu bez presedana jer ih je državnim novcem nabavila tvrtka Srebrena malina iz Srebrenice koja nije imala nikakve veze s lijekovima i medicinskom opremom, a bila je registrirana za uzgoj i preradu voća i povrća.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je istragu o cijelom slučaju zbog sumnje u nezakonito pogodovanje anonimnoj srebreničkoj tvrtki.

Tijekom istrage bili su uhićeni i ispitani predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, bivši ravnatelj entitetske Civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić.

Lokalni su mediji prošlog tjedna objavili kako je protiv njih trojice, kao i protiv ravnatelja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, optužnica već napisana te kako će se oni navodno suočiti s optužbama za udruživanje u kriminalnu skupinu, odnosno pranje novca radi stjecanja koristi, krivotvorenje dokumenata i poslovnih knjiga te za zloporabu položaja ili ovlasti. (index)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime