Predsjednik udruge “Vir bez podjela” i aktualni vijećnik u Općinskom vijeću općine Vir, Frane Vučetić, održao je danas ispred zgrade Policijske uprave novinsku konferenciju na kojoj je govorio o uznapredovalom kriminalnom krakenu u Zadru i Zadarskoj županiji

Vrlo oštro je kritizirao rad policije, državnog odvjetništva, Porezne uprave, suda i drugih institucija konstatirajući kako provode institucionalni reket nad građanima i da je riječ o najobičnijim reketarima. Osvrnuvši se na rad policije, konstatirao je kako nije napravljeno ništa da bi se sankcioniralo one koji imaju lažna prebivališta zbog ostvarivanja prava glasovanja na izborima. Prema njegovim riječima, otok Vir je u samo nekoliko mjeseci izgubio oko 1.600 stanovnika od kojih je dio glasovao na izborima u svibnju prošle godine. Tvrdi kako su na Viru imali lažno prebivalište sinovi uglednih sudaca i drugih viđenijih Zadrana. Govorio je i o Poreznoj upravi, ulozi određenih državnih odvjetnika, posebice Branke Rukavine, Igora Vulića i Ivice Škare.

Najavio je medijima i veliku aferu koja se odnosi na rad virskog općinskog poduzeća “Čisti otok d.o.o.”. Riječ je, tvrdi Frane Vučetić o nezakonitom odvozu otpada koji traje godinama. Više možete pogledati u videu koji je objavljen na službenim Facebook stranicama udruge.

Jučer su Frane Vučetić i Branko Katić, vijećnik u Skupštini Zadarske županije poslali medijima i priopćenje u kojem su iznijeli određene stavove o kriminalnom krakenu u Zadru i Zadarskoj županiji. Njihovo priopćenje objavljujemo u nastavku.

“Kada smo na novinskoj konferenciji u prosincu prošle godine dajući na uvid ekskluzivne dokumente ukazali na postojanje dobro organiziranog kriminalnog krakena u Zadru i Zadarskoj županiji, većina medija je (ne)namjerno ignorirala iznesene činjenice.

Želeći vjerovati u novinarske slobode, neovisnost medija, makar dijela novinarske scene,  ovim putem priopćenjem želimo ukazati na sljedeće.

Građanke i građani Zadra i Zadarske županije, žrtve su institucionalnog reketa, „oplemenjenog“ sveprisutnom korupcijom i tako već desetljećima. Kriminalni kraken čine određeni zaposlenici, dužnosnici državnih institucija kao što su policija, sud, odvjetništvo, porezna uprava, a naloge za institucionalni reket najčešće dobivaju od političkih moćnika koji se institucionalnim reketom održavaju na vlasti sve do danas.

Kriminalni kraken ustrojen je prije 30 godina, a svoj današnji oblik ima zahvaliti neviđenoj  izbornoj krađi iz 1997.godine. Počinitelji tog gnjusnog čina su itekako dobro poznati,a li do danas nisu pred zakonom odgovarali. Dapače, svi su u svojoj karijeri napredovali, nevezano uz stranačku pripadnost. Posljednji u nizu je Ivica Škara koji je trebao uništiti taj predmet, ali ni to nije znao osim što mu dobro ide vrijeđanje onoga koji na to upozorava.

Nažalost, u prikrivanju istine, mazanju očiju javnosti, zapravo negiranju postojanja kriminalnog krakena sudjeluje i dio medija, osobito neki novinari čija se redakcija nalazi vis a vis Gradske uprave, na Narodnom trgu. Među njima se posebno ističu Ivica Nevešćanin, piskaralo Slobodne Dalmacije i portala zadarski.hr te njegov stariji kolega Predrag Opačić.

Za razliku od velikog dijela zadarskih novinara i novinarki koji svoj posao obavljaju vrlo čestito, profesionalno, Ivica Nevešćanin svojim postupanjem narušava ugled tog časnog poziva.

Dijeleći moralne lekcije brojnim neistomišljenicima, Ivica Nevešćanin aktivno sudjeluje u zaštiti kriminalnog krakena koji je ovladao Zadrom i Zadarskom županijom još 1997. godine. One koji se usude upozoriti na legendarnu krađu izbora, a u kojoj su sudjelovali nositelji sudbene, izvršne i zakonodavne vlasti, Ivica Nevešćanin, nastoji pošto poto diskreditirati.

Svojedobno poznat i prozivan kao vikend narkoman, a i danas je dobro poznat zadarskom narko miljeu, Ivica Nevešćanin uzeo je sebi za pravo drugima dijeliti moralne lekcije umjesto da pomete prvo ispred svojih vrata.

Pritom prešućuje činjenicu da mu se na Općinskom sudu u Velikoj Gorici sudi po čl. 178 Kaznenog zakona, a na temelju pravomoćne potvrđene optužnice tamošnjeg Općinskog državnog odvjetništva.

Prije nekoliko tjedana je nadležnom državnom odvjetništvu podnesen i  Zahtjev za zakonitim postupanjem protiv Ivice Nevešćanina zbog osnovane sumnje da je počinio još jednom kazneno djelo što ga čini mogućim recidivistom.

Ivica Nevešćanin ne uvažava presumpciju nevinosti, on drugima sudi onako kako mu se svidi ili kako to kažu njegovi nalogodavci, a riječ je o ljudima koji dan danas beru plodove korumpiranog stvaralaštva iz 1997.godine.

Ivica Nevešćanin, konačno, ne može biti objektivan u svojim piskaranjima jer često puta svojim člancima podilazi onima koji su ga na teret poreznih obveznika vodali od Washingtona do Tokija plaćajući mu sve troškove uključujući i poneki poklon. Posljednji među njima, ali ne i manje bitan je upravo gradonačelnik Zadra Branko Dukić s kojim Ivica Nevšćanin, a o trošku poreznih obveznika putuje na zabavne događaje npr. u Split gdje zajednički podilaze jednom kontroverznom poduzetniku.

Nažalost, nije Ivica Nevešćanin jedini koji svojim ponašanjem ruši ugled novinarske profesije u Zadru. Tu je pr. njegov redakcijski kolega Predrag Opačić koji, ako ne fizički, onda je na sastancima Gradskog odbora HDZ-a prisutan telefonski,a  ponekad i duhom kroz Whatsapp grupu. Stoga ne čudi da u posljednje vrijeme sastanci Gradskog odbora HDZ-a počinju uvodnim riječima predsjednika Šime Erlića: „Posebno pozdravljamo Predraga Opačića“.

To su ljudi koji stvaraju javno mnijenje u Zadru i Zadarskoj županiji i čijim šefovima su iz lokalnih proračuna posljednjih godina isplaćeni milijuni. HDZ u Zadru i Zadarskoj županiji dodatno potiče piskarala Nevešćanina i Opačića na potpuni gubitak objektivnosti kroz plaćene tzv. promo članke u kojima po sistemu „hvalite me usta moja“, stranački dužnosnici na javnim funkcijama, a sve na teret građana financiraju objave u koje ne vjeruju ni sami.

Na kraju, postavljamo pitanje vrlim piskaralima s Narodnog trga, hoće li se i ove godine prodavati remitenda starijih izdanja tiskovina u sustavu Hanza Media? Ukoliko javno ne objave odgovor, isti ćemo potražiti na Narodnom trgu u vrlo kratkom roku.”.

Frane Vučetić, općinski vijećnik Općine Vir
Branko Katić, vijećnik u Skupštini Zadarske županije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime