Vikend revija klasika hrvatskog dokumentarizma u Makarskoj

0

Grad bez kina se nastavlja projekcijama dokumentarnih klasika koje će se održati u petak 8. travnja i subotu 9. travnja u 20:30 u Vatrogasnom domu u Makarskoj uz besplatan ulaz.

Biti će prikazano deset kratkih dokumentarnih filmova nastalih između 1966. i 1975. u selekciji mag art Mladena Burića iz Hrvatskog filmskog arhiva pri Hrvatskom državnom arhivu koji će predstaviti filmove makarskoj publici. “Pružiti mogućnost doživljaja kino predstave, jer gledanje filma u kinu je prvenstveno doživljaj, u gradu koji trenutno nema svoju aktivnu kino dvoranu je pokušaj vračanja nečega što grad čini gradom.

"Plaža" A. Babaje iz 1966. godine
“Plaža” A. Babaje iz 1966. godine

U tom smislu nas je razveselio poziv za sudjelovanje u projektu GRAD BEZ KINA koji je stigao u Hrvatski filmski arhiv, koji djeluje u sastavu Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Program koji će biti prikazan 8. i 9. travnja u Makarskoj, sastoji se od odabira kratkih dokumentarnih filmova koji su na određeni način označili zlatno doba hrvatske dokumentaristike od sredine 60-tih do sredine 70-tih prošlog stoljeća, bilo kroz same filmove, bilo kroz autore čiji se filmovi nalaze u programu. Filmovi su podijeljeni u dva široka tematska okvira, tako da bi u prvom programu od 8. travnja tematski okvir bio prikaz ljudi i života Dalmacije i Dalmatinskog zaleđa a drugi program od 9. travnja  se tematski bavi životom u bivšoj državi prikazujući opće točke tog sustava. Želja nam je na ovaj način i kroz ovako koncipirani program podsjetiti starije gledatelje na određeno razdoblje koje je iza nas, mlađe gledatelje upoznati sa određenim fenomenima o kojima su tek čuli a svima pružiti doživljaj kino predstave kroz koju ćemo se svi zajedno približiti filmskoj baštini čiji je čuvar Hrvatski filmski arhiv, Hrvatskog državnog arhiva.” – Mladen Burić

PETAK 8.travnja u 20:30

“DERNEK” (Z.Tadić, 1975), “ŠIJE” (N.Babić, 1971), “BINO, OKO GALEBOVO” (N.Babić, 1973), “PLAŽA” (A.Babaja, 1966), “NAJBOLJI NA SVITU (I OKOLICI)” (V.Tadej, 1971)

SUBOTA, 9.travnja u 20:30

“BUDNICA” (P.Krelja, 1971), “PONUDE POD BROJ” (P.Krelja, 1969), “VODIČ KROZ TRST” (I.Škrabalo, 1969), “AMERIKANKA” (Z.Tadić, 1970), “MALA SEOSKA PRIREDBA” (K.Papić, 1972)

Partneri i pokrovitelji programa Grad bez kina 2016. su Grad Makarska, Hrvatski filmski savez, Hrvatski državni arhiv, Factum, portal Megamedia, Dalmatinski portal i Radio Makarska Rivijera. (dokuma.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime