Saborski zastupnici suglasili su se danas da treba donijeti zakon koji bi uredio obeštećenje 510 radnika Plobesta iz Ploča koji su profesionalno bili izloženi azbestu, oporbeni pozivaju da se razmotri predloženi datum od kojeg bi se obeštećenje priznavalo, kao i dužina od pet godina izloženosti azbestu

Zakon koji je predložila vlada predviđa obeštećenje radnika koji su u Plobestu bili zaposleni od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. i proveli tamo pet godina.  

Treba obeštetiti sve radnike, i one koji su radili prije tog datuma ali i one koji su radili manje od pet godina, smatra Nikola Grmoja (Most) pitajući se kako ne priznati pravo nekome tko je radio 4 godine i 11 mjeseci.

Da treba proširiti krug onih koji imaju pravo na obeštećenje i što se tiče datuma i trajanja radnog odnosa, smatra i Arsen Bauk (SDP). 

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić tumači kako je spomenuti datum uzet jer je Hrvatska tada prekinula sve državnopravne odnose s bivšom državom, pa niz zakona preuzima obveze baš od 8. listopada. 

Potvrdio je da će se “u narednom razdoblju” nastojati riješiti i problem obitelji sedmorice umrlih radnika vranjičkog Salonita koji su ostvarili uvjete za obeštećenje, ali nisu podnijeli zahtjeve za obeštećenje jer su u međuvremenu umrli.

Obeštećenje treba dati i drugim radnicima koji su radili s azbestom, poput onih u brodogradilištima, smatra Mirando Mrsić.

219.000 kuna po radniku

Prema zakonu, objasnio je ministar, radnicima Plobest d.d. i Plobest d.d. u stečaju, odnosno njihovim nasljednicima, isplatilo bi se obeštećenja od 219 tisuća kuna po radniku, obročno kroz tri godine ako je radnik u tim tvrtkama proveo pet godina.

Do kraja ove godine isplatilo bi im se 73 tisuće kuna, isto toliko do kraja 2020., odnosno 2021. godine. 

Iznos obeštećenja po radniku jednak je onome za radnika Salonita, rekao je Ćorić, ističući da obvezu isplate obeštećenja preuzima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. (Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime