Ministar branitelja Predrag Fred Matić izjavio je kako su podaci o gotovo 25.000 kuna primanja koje je iznio za predsjednika Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuru Glogoškog točni i vidljivi u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja te da građani imaju pravo znati kolika su ona s obzirom da se financiraju iz proračuna.

Komentirajući Glogoškovu najavu tužbe “zbog klevete i narušavanja privatnosti” radi iznošenja podatka o njegovim primanjima u medijima, Matić je rekao kako će, ako bude morao, ići na sud ali da se ne radi ni o kakvoj kleveti jer su izneseni točni podaci. “Kleveta nije jer su izneseni točno podaci, a da li sam prekršio Zakon o pravu pristupu informacijama – nisam. Dapače ponosan sam jer smo se mi hrvatski branitelji borili za pravnu državu, za državu zakona i poštovanje zakonitosti, u kojoj se nitko ne bi smio sramiti kolika su nečija primanja koja dobiva iz državnog proračuna”. Matić navodi da podaci o primanjima proizlaze iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja, gdje se točno navodi kolika je osobna invalidnina, doplatak za tuđu njegu i pomoć, pomoć njegovatelja, kolika je mirovina pukovnika itd. “Dakle, to se moglo odnositi na bilo koga, ali ovdje se odnosilo na Đuru Glogoškog čija su ukupna primanja iznosila 24.816,02 kuna. To je jednostavno nepobitan podatak”, izjavio je Matić.

 “Sve je to u funkciji sada predsjedničke kampanje, a kasnije parlamentarne”

Isto se, kaže, odnosi i na njegova primanja koja su javno dostupna na internet stranici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Ističe kako je njegova posljednja plaća iznosila 18.933 kune plus 426 kuna invalidnine, te podsjeća kako je kao umirovljeni brigadir Hrvatske vojske primao mirovinu od 10.000 kuna. “Sve je to u funkciji sada predsjedničke kampanje, a kasnije parlamentarne”, smatra ministar Matić. “Oni koji ne mogu aktivirati poljoprivrednike, liječnike, nastavnike, udaraju tamo gdje su ljudi najtanji, najosjetljiviji, gdje je pitanje nacionalnih osjećaja, pitanje ugrožavanja nekakvih prava”. Upitan očekuje li da će nakon drugog kruga izbora šator iz Savske biti uklonjen odgovara kako treba pitati one koji prosvjeduju i koji su ih tu uputili prije dva i pol mjeseca jer oni to znaju. “Ono što vam ja mogu reći da su meni u izravnim kontaktima rekli da moram znati da oni prije 15. siječnja se neće povući ispred Ministarstva ma što to značilo”.

Matić: “Prioritet su stopostotni ratni vojni invalidi i djeca poginulih branitelja”

Matić podsjeća na svoje riječi po stupanju na dužnost ministra hrvatskih branitelja da će mu prioritet biti stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi prve skupine i djeca poginulih branitelja te kaže kako se toga držao u protekle tri godine a držat će se i u još 330 dana koliko će biti ministar. Navodi kako 100-postotni ratni vojni invalidi prve skupine ostvaruju između 20 i 30 tisuća kuna mjesečno te da svakih sedam godina dobiju automobil u vrijednosti 170 tisuća kuna “Kada bi se to podijelilo na 84 mjeseca na ovaj prihod bi se moglo dodati još dvije tisuća kuna. Međutim, nitko na tome njima ne zavidi, dapače Hrvatska je ponosna. Imao sam priliku razgovarati u Belgiji, Norveškoj, Velikoj Britaniji s ljudima koji se bave ratnim veteranima. Oni su ostali pozitivno šokirani time kako se Hrvatska brine o svojim ratnim invalidima i stradalnicima”, kazao je Matić. Naveo je i kako Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, koja broji stotinjak članova, dobiva iz državnog proračuna i iz Ministarstva branitelja 600 tisuća kuna godišnje, kao i neke udruge koje se hvale da imaju stotine tisuća članova, a Ministarstvo branitelja maksimalno financijski podupire i invalide koji se bave košarkom u kolicima ili sjedećom odbojkom. (index.hr)