Vrhovni sud ukinuo je dio presude Draganu Paravinji, koji se odnosi na pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić jer smatraju da je sudsko vijeće šibenskog Županijskog suda pogrešno utvrdilo činjenično stanje u tom dijelu presude.

Vrhovni sud dovodi u pitanje je li sud ispravno utvrdio da je bilo pokušaja silovanja, a ako se to nije moglo utvrditi, upitno je li moglo biti teškog ubojstva s ciljem da se prikrije to silovanje. Iako se iz obrazloženja može zaključiti kako Vrhovni sud ne spori da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, na ponovljenom suđenju valjat će presuditi je li kvalifikacija ubojstva – teško ili ‘obično’. “Jutros mi je stiglo rješenje Vrhovnog suda u kojem se dio presude koji se odnosi na Antoniju Bilić, pokušaj silovanja i teško ubojstvo ukida i vraća na ponovno suđenje”, kazala je Paravinjina odvjetnica Ankica Giljanović za sibenskiportal.hr. Kako doznaje sibenik.in na šibenskom Županijskom sudu, novo suđenje može započeti već kroz mjesec dana. Sudsko vijeće neće se mijenjati i Paravinji će opet suditi Nives Nikolac. Ako ga osude za klasično ubojstvo, može dobiti 20 do 25 godina manju zatvorsku kaznu. “Županijski sud u Šibeniku utvrdio je sve činjenice koje su bile važne za ovaj slučaj i donio je poštenu presudu. Treba vidjeti odluku Vrhovnog suda, međutim, ono što se u ovom trenutku može kazati jest da postoji mogućnost da je sud tako odlučio s obzirom na činjenicu da je Antonijino tijelo pronađeno nakon donošenja presude”, kazao je za Šibenskom portalu odvjetnik obitelji Bilić, Vinko Ljubičić.

40 godina zatvora

Podsjetimo, Paravinja je nepravomoćno osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina. Obitelj Bilić je Paravinji poručila da će mu sve oprostiti, samo ako im otkrije što se doista dogodilo s Antonijom, ali monstrum nije pokazao ni trunke suosjećanja, žaljenja ili pokajanja. Zarazni osmijeh ove 17-godišnjakinje njena je obitelj posljednji put uživo vidjela 7. lipnja 2011. godine. Tog kobnog dana, oko 8.30 sati, Antonia Bilić izašla je iz obiteljske kuće u selu Krička kraj Drniša i zaputila se prema Čikolskom mostu te stopirala u smjeru Splita. Ondje je oko 10 sati viđena kako ulazi u kamion. Signal s mobitela nestale djevojke zabilježen je posljednji put na dan nestanaka oko 15.40 sati u Karlovcu. Čitajući obrazloženje presude Paravinji, sutkinja je kaznala kako je Paravinja uočio Antoniju sa suprotne strane ceste i pitao je ide li s njim do Zagreba. Kad mu je kazala da putuje prema Splitu, okrenuo je kamion u suprotni smjer kako bi je povezao. Nakon što je ušla u kamion počeo joj se nabacivati. “Nabacivao joj se s namjerom da ostvari s njom spolni odnos. Ona je pokušala pobjeći i odgurivala ga je nogama, a on ju je stezao oko vrata dok nije umrla. Tad ju je prebacio iza u kabinu i sakrio tijelo na nepoznatom mjestu. Ubio ju je kako bi prikrio pokušaj silovanja”, navela je u obrazloženju presude sutkinja, na što joj je Paravinja, koji je čitavo vrijeme izricanja presude i obrazloženja glasno negodovao, dobacio: “Jaka vam je logika”.

Ubojstvo priznao pa sve porekao tvrdeći kako je priznanje iznuđeno

Dragan Paravinja je uhićen 26. lipnja 2011. godine u selu kod Srpca u BiH te je, prvi puta, izručen Hrvatskoj 22. srpnja prošle godine. U prvom razgovoru s BiH istražiteljima je priznao da je ubio Antoniju Bilić i potom je bacio sa jednog od mostova na rijeci Krki. Izrazito opsežna potraga za Antonijinim tijelom nije dala rezultata. Po dolasku u Hrvatsku je Paravinja negirao svoje navode iz BiH te ustvrdio kako toga dana uopće nije vozio na dionici gdje je mlada djevojka stopirala. Tvrdi i da su dokazi pronađeni u njegovom kamionu podmetnuti. Na suđenju je u više navrata ponovio: “Nisam kriv”, a prilikom izricanja presude je bahato dobacivao kako je “sve ovo predstava”, kako je riječ o “montiranom procesu” i kako je Tomislav Karamarko “potpisao presudu”. U Modrušu kraj Josipdola pronađeni su posmrtni ostaci Antonije Bilić, potvrđeno je to na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj 29. studenog 2012. godine. “Analizom genomske DNK, uzorka kosti i zuba, potvrđeno je da se radi o Antoniji Bilić”, rekao je Milovan Kubat, voditelj DNK laboratorija na zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu. Kubat je objasnio da je DNK uzorak koji je izuzet iz pronađenih ostataka uspoređen s uzorcima članova obitelji Bilić: Antonijinih roditelja i sestara. “Sa sigurnošću od 99,999999999 posto utvrđeno je da se radi o ostacima nestale Antonije Bilić”.  5. prosinca 2012. godine Antonia Bilić pokopana je na groblju sv. Ivana pokraj Drniša. Uz njezinu obitelj, od Antonije su se zauvijek oprostili i brojni njezini obitelji i poznanici, a lijes su nosili pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, prema želji Antonijinih sestara. (index.hr)