Danas je na Skupštini Zadarske županije izglasan proračun za iduću godinu u visini od 229 milijuna eura

Za razliku od proračuna Grada Zadra koji još nije izglasan, a gradonačelnik Branko Dukić mora biti spreman na broje ustupke konkurentskim strankama, poglavito SDP-u, u županijskoj Skupštini je situacija bitno drugačija, povoljnija.

Mudrim manevrom iskusnog, ali u matičnom HDZ-u, marginaliziranom županu Božidaru Longinu uz protivljenje dijela stranačkih kolega, pošlo je za rukom donijeti proračun bez većih trzavica, postigavši mir u Skupštini. Uvjerivši većinu da dignu ruku, pa čak i pod cijenu izbacivanja iz Kluba vijećnika kao što se danas to dogodilo Žuvelinom Željku Perici, Božidar Longin je pokazao svojim stranačkim kolegama kako se vodi igra. Politička igra.

Ništa nije slučajno, pa tako ni danas postignuti konsenzus oko županijskog proračuna. Vratimo se koji mjesec unatrag i prisjetimo prve dvije ucjenjivačke sjednice Skupštine Zadarske županije na kojoj su poltroni Kristijana Kapovića, danas zaboravljenog posebnog savjetnika Općine Vir, pokušali izmanipulirati HDZ namećući tzv. cjevovodnu koaliciju. Zahvaljujući iznimnim naporima i majstorskim manevrima Božidara Longina, štetna cjevovodna koalicija je razvrgnuta, a Kapovićevi vijećnici postadoše nebitni. Da cjevovodna koalicija nije razvrgnuta prošle jeseni, na idućim lokalnim izborima, HDZ bi na županijskoj razini imao identičan problem kao i u Zadru odnosno bili bi u manjini.

Naravno, danas je i više nego jasno da Božidar Longin nije utakmicu igrao sam već je imao moćne saveznike čiji identiteti su do danas javnosti ostali nepoznati.

Zaključno, župan Longin može biti zadovoljan svojim političkim manevrima, posebice jer je navodnoj oporbi pokazao da su nedorasli svojim trenutnim pozicijama. Oporbeni vijećnici su, da su htjeli i znali, mogli imati većinu, a ovako su ispali “papci” kojima dominira jedan vijećnik sa predugim i besplodnim raspravama. O njemu drugom prilikom…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime