Članovi virske oporbe poslali su medijima priopćenje vezano uz medijski istup načelnika općine Vir Kristijana Kapovića objavljen u Večernjem listu,  a njihovu reakciju prenosimo u cijelosti

Sukladno Zakonu o medijima oporbeni vijećnici općine Vir zabrinuti zbog danih izjava čelnog čovjeka općine Vir, Kristijana Kapovića, objavljenim na portalima 03.08.2018. u „Večernjem listu“ mole da se u istom listu u cijelosti objavi tekst pod nazivom:

„ Zabrinjavajuća je izjava načelnika općine Vir da mafija u RH ima državu“

Načelnik  općine Vir, Kristijan Kapović novinaru „Večernjeg lista“ g. Hassan Haidar Diab ,dao je u svom intervjuu izjavu da je Vir utočište političara. Svima nam je znano da državu vode političari, pa zabrinjava tvrdnja čelne osobe Vira da mafija u RH ima državu.

Pozivamo institucije pravne države da preispitaju načelnikove izjave, jer su uznemiravajuće.

Oporbenim vijećnicima, koji su ujedno i članovi mnogobrojne Udruge „Vir bez podjela“ poznato je da su,  do sada, institucije sporo ili nikako reagirale na mnogobrojne prijave podnesene protiv načelnika Kapovića.  Općini Vir na čelu s Kapovićem  javni novac troši netransparetntno i nenamjenski. Vijećnici ne mogu dobiti na uvid podatke o rashodovanju javnog novca, naročito onog koji se vodi pod „ usluge“, „ostale usluge“, „ostali troškovi“ ,“ ostali rashodi“ i sl. Pod navedenim stavkama rashoduju se deseci milijuna proračunskog novca. Sjednice vijeća sazivaju se i vode nezakonito, donose nezakonite i ništetene odluke, a sve to po uputama i pod blagoslovom načelnika. Načelnik se poziva na odluke Vijeća i iza istih se skriva, a inicijator im je upravo  on. S nestrpljenjem se isčekuju reakcije Ministarstva uprave i Ministarstva financija. Te i mnoge druge institucije o svemu  su blagovremeno informirne.

Mediji načelniku Kapoviću  daju vrlo često prostor da javnosti prodaje maglu i to na račun svih Virana. Kako i ne bi kad Općine Vir na informiranje i medije godišnje rashoduje 1,7 mil kn proračunskog novca s ciljem promocije načelnika koji si pripisuje zasluge za demografsku obnovu Vira i predstavlja Vir kao top turističku destinaciju.

Činjenice su sljedeće:  Ured načelnika godišnje rashoduje 25 mil. kn javnog novca od cca 100 mil teškog proračuna. Hvali se da Vir ulaže u djecu, a primjera radi za novorđenu djecu općina Vir je u 2017.g izdvojila 240 tisuća kuna, dok je Ured načelnika za domjenke, fešte i „ostalo“potrošio milijunske iznose. Nemilice troši na službena putovanja, reprezentaciju , na vlastito obrazovanje i edukaciju, nagrađuje se, ali na radnom mjestu ga nije za vidjeti gotovo cijelu godinu, pa čak i onda kada daje intervju za „Večernji list“ sjedi u svom Ugostiteljskom objektu!

Njegova bahatost-rastrošnost se povećava iz godine u godinu, a od kada je zasjeo u načelničku fotelju kreće njegovo enormno bogaćenje i njegove obitelji. Imovinska kartica Kristijana Kapovića pokazivala je cca 46 tisuća dobiti godišnje u privatnim ugostiteljskim objektima, a zadnjih par godina u istim kafićima ostvaruje dobit u iznosu od  5 mil kn!?  U proteklih nekoliko godina stekao je brojne nekretnine, što on niti ne skriva, ali niti ne govori da je  desetke gotovih i namještenih apartmana „platio“ za bud zašto, tj. po 200 eura po m2.

 Tada su institucije dobro funkcionirale, ali kada investiror koji gradi, prijeko potrebnu Viru, benzinsku postaju i plati zemljište 10 eura institucije više ne rade dobro. Tada načelnik ističe da samo zemljište vrijedi 200 eura po m2. Nikako nije jasno da gotovi i namješteni apartmani na Viru, koje kupuje načelnik, vrijede 200 eura po m2, a isto toliko vijedi samo zemlja koje se domogao Bartol za izgradnju benz. crpke!? Nešto u toj računici ne štima. Institucije zaista trebaju preispitati da li se možda u kupoprodajnim ugovorima radilo o fingiranim ugovorima i tko je na njima enormno zaradio ili „drmnuo“. Tada Kapović nije prozivao institucije i tvrdio da mafija ima državu.

Dok drugi načelnici, gradonačelnici pozivaju investitore i dijele zemljišta za 1 kn,  načelniku Vira nisu dobrodošle investiticije, nova radna mjesta i sl. To Virane ne čudi, ali ih zabrinjava, jer načelnik koči razvoj otoka.

Virski načelnik, zvan „ mali Bandić“, godinama se kao i njegov „poslovni“ partner Milan Bandić, hvali s 200 –tinjak kaznenih prijava i kopirajući velikog Bandića kazuje „ da neka institucije rade svoj posao“ i još nadodaje da je sve procesuirano i da će biti sve u njegovu korist!?

Izjavom koju je dao vašem novinaru da ga upravo zove Milan Bandić da mu nešto riješi na zadarskom terenu, (a za njega – važi reciprocitet), govori kojim se poslom bavi, a ne poslom za koji ga Virani plaćaju.

Vratimo se malo na Vir, po izjavama načelnika Kapovića, kao top turističku destinaciju.

Kako bi javnost bila istinito informirana ,moramo reći da se načelnik, po običaju, kiti tuđim perjem i pripisuje si tuđe zasluge. Silna noćenja, s kojima se  načelnik promovira u medijima i silni  gosti-turisti su zapravo vlasnici apartmana i kuća za odmor. Ti vlasnici po nekoliko puta u godini navraćaju u svoje nekretnine i svaki put se bilježe kao turisti na Viru.  Što više puta u godini budu navratili u svoje nekretnine to će više turista na Viru biti. Pored toga, ti vlasnici, bez pomoći Općine, oglašavaju i pune svoje apartmane, a  pune i općinski proračun. Za uzvrat ne dobiju ni pitku vodu, plaćaju odvoz fekalija koje se  iskipavaju na južnu stranu otoka ili pak te fekalije cure u more, cijelu godinu plaćaju odvoz smeća, porez i ostale komunalne dadžbine.

Načelnik  se komunalnim problemima ne bavi već punih 15. godina, ali o tome ne progovara u medijima. Ne govori da su mnoge ceste neasfaltirane, bez ulične rasvjete, a i oni koji rasvjetu imaju prijeti im redukcija. O tome da Vir nema osnovnu školu, društveni dom, niti jedan hotel, ne treba niti govoriti.. To muči i zanima samo Virane, koji nikako da za svoj novac dobiju prostor u medijima i progovore o Virskim problemima. Imali bi oni puno više toga za reći od načelnika Kapovića i zabaviti javnost.

Načelniku se fotelja omilila i potrebna mu je, kako kaže vašem novinaru, sve do 2025. godine kada će od Vira napraviti otok s 5 zvjezdica! Što je radio proteklih 15 godina? Prodavao maglu i davao pusta obećanja. Virani mu više ne vjeruju. Virani ipak nisu budale kakvim ih smatra načelnik i o tome javno govori. Virani dobro znaju da mu je načelnička fotelja potrebna kako bi do otplatio mjesečne rate kredita koje iznose više od 17.600 eura. Kako to od plaće ne može, želi zadržati poziciju i dalje izvlačiti javni novac preko poduzeća u vlasništvu Općine. On niti ne skriva i javno govori da od tih poduzeća prima usluge ( u materijalima, ljudstvu, tehnici), a za uzvrat im daje kavu i čaj! Istina taj čaj i kave oni plate putem reprezentacija koje troše u njegovim ugostiteljskim objektima, a kako su uglavnom u gubicima, iz proračuna ih se dotira. Virane ne čudi da su poduzeća u vlasništvu Općine gubitaši, a  jedini uspješni poduzetnik u Viru je načelnik Kapović. Po dosadašnjim saznanjima to ne brine brojne institucije i Ministarstva, iz samo njima znanih razloga.

Načelnik kaže da jako dobro poznaje kriminal i kriminalne radnje i priziva institucije da  vide tko je  u Hrvatskoj  nešto „drmnuo“.

U jednom se s načelnikom Vira Kristijanom Kapovićem  slažemo i prizivamo institucije da ne zadržavaju predmete u ladicama. U protivnom Kristijan Kapović će se s pravom početi ozbiljno baviti njima i prozivati ih.

Pozivamo insitucije da počnu raditi i da Viranima konačno zasja sunce iznad neba, a ne vječiti vatrometi koji se, po nalogu načelnika, ispaljuju i usred bijela dana.

 

Oporbeni vijećnici Općinskog vijeća Općine Vir:

IGOR VUČETIĆ

FRANE VUČETIĆ

JADRANKA OKREŠA

 ŽELJKA CRNJAK

JOSIP BAŠIĆ

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime