Otrovni pauk crna udovica ugrizao je u nedjelju 76-godišnju mještanku Sv. Filipa i Jakova, što je prvi slučaj napada ovog pauka na zadarskom području od početka ove godine.

Žena je u jakim bolovima hitno dovezena na Zarazni odjel gdje joj je ubrizgan zadnji serum protiv otrova kojim je trenutačno, u špici turističke sezone, raspolagala zadarska Opća bolnica. Samo jedan serum zadarska bolnica ima još od druge polovice prošle godine.

Simptomatska terapija

– Nakon što je pacijentica dobila serum i otpuštena u stabilnom stanju na kućnu njegu, ostali smo bez seruma protiv ugriza crne udovice, zbog čega bi svaka iduća ovakva situacija mogla biti potencijalno opasna. Serum smo naručili i još ga čekamo – kazao je dr. Boris Dželalija, voditelj Zaraznog odjela zadarske Opće bolnice u kojoj se godišnje prosječno, najčešće u ljetnim mjesecima, zabilježi od tri do pet slučajeva ugriza ovog pauka. Za potpuno zdravog čovjeka ugriz nije rizičan, ali su bolovi nesnosni. Komplikacije se najčešće događaju kod djece, starijih osoba i srčanih bolesnika, a do smrti dolazi u oko pet posto slučajeva, uglavnom kod ljudi koji ne prođu odgovarajuću terapiju – navodi dr. Dželalija. – U slučajevima kada nema seruma, na pacijentima se primjenjuje simptomatska terapija. Daju im se lijekovi protiv bolova i prati se njihovo stanje. Pacijenti koji su dosad primili takvu terapiju nakon ugriza crne udovice, srećom, nisu bili životno ugroženi i dobro su se oporavili, no nikada se ne zna – upozorava Dželalija.  U zadarskoj Općoj bolnici kažu kako je deset doza seruma po cijeni jedne doze od 1444 kune naručeno od veledrogerije Medika još u travnju, ali serum još nije stigao. – Nemamo pravo objašnjenje zbog čega serum još nije došao. Navodno je sada jako teško doći do tog cjepiva i neke veledrogerije nabavljaju ga u Južnoj Africi. Rekli su nam da je naša narudžba u finalizaciji i da bi pošiljka trebala biti isporučena brzo – kazala je Mila Basioli iz ljekarne u zadarskoj Općoj bolnici.  U veledrogeriji Medika navode kako je cijela procedura u finalizaciji, te da bi naručeni lijek trebao brzo stići u zadarsku Opću bolnicu. Pojašnjavaju kako je naručen od američkog proizvođača MS, te da je riječ o lijeku koji se nabavlja interventnim uvozom i koji ima specifičan režim nabave.

Kontrola u Nizozemskoj

– Svaka ampula za europsko tržište ide na kontrolu u Nizozemsku, a u Hrvatskoj mora ga odobriti i HALMED, Agencija za lijekove. U svakom slučaju lijek je na putu, a osim zadarske bolnice naručili su ga i KBC Rijeka, KBC Split te OB Pula – kazala je Asja Prpić, voditeljica korporativnih komunikacija u Mediki. Problemi s nabavom seruma počeli su još prije dvije godine kada je Imunološki zavod prestao u Hrvatskoj proizvoditi taj protuotrov zbog visokih troškova i male potražnje. Obustavu proizvodnje ovog protuotrova tada su objasnili visokom cijenom proizvodnje, nikakvom zaradom i malom potražnjom na tržištu. Potražnja je navodno bila u stalnom padu pa je primjerice 2008. godine od Imunološkog zavoda naručeno 85 bočica protuotrova, godinu poslije 48 bočica, dok je 2010. godine Imunološki zavod na tržište plasirao tek dvije bočice antitoksina za otrov crne udovice.  Trenutačno u Hrvatskoj nema proizvođača seruma protiv crne udovice, već se on najčešće naručuje iz Južnoafričke Republike. (Slobodna Dalmacija)