Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije i ove je godine dodijelio milijun kuna potpora OPG-ima, obrtima, trgovačkim društvima i zadrugama za poljoprivredu i ruralni razvoj

Nastavak je to ulaganja u razvoj poljoprivredne proizvodnje koja je na području naše županije doživjela značajan iskorak u proteklih nekoliko godina.

– Naši proizvođači napravili su impresivan pomak u kvaliteti i marketinškoj prepoznatljivosti te nam je sada zajednički cilj brendirati Zadarsku županiju kao eno-gastro destinaciju za što svakako imamo preduvjete. Potencijal naše poljoprivredne proizvodnje je iznimno velik, a potporama za ruralni razvoj i dalje nastojimo pomoći u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih seoskih gospodarstava te potaknuti dodatan iskorak u promidžbi naših proizvoda – istaknuo je župan Božidar Longin.

Putem ovog javnog poziva bilo je moguće financirati više različitih aktivnosti: od kupnje opreme, strojeva i alata, plastenika i staklenika, novih trajnih nasada, povećanja stočnog fonda i navodnjavanja pa do opremanja kušaonica, ulaganja u marketinške aktivnosti i ekološkog certificiranja proizvoda.

– Zadarska županija odavno je prepoznala poljoprivredu kao važan sektor te svake godine kroz potpore potiče njezin daljnji razvoj. U proteklom razdoblju uložili smo značajna sredstva kako bi pomogli razvoj naše poljoprivrede, od redovnih godišnjih potpora proizvođačima pa do izgradnje više sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina – kazao je pročelnik Daniel Segarić dodajući kako je na javni poziv ukupno stiglo 177 zahtjeva, od čega 133 za mjere 1, 2, 3 i 8 (kupnja opreme i strojeva, biljna i stočarska proizvodnja, gradnja i adaptacija objekata za prodaju i preradu proizvoda), dok su za mjere 6 i 7 (sudjelovanje na sajmovima, certificiranje i marketinška priprema proizvoda) pristigla 44 zahtjeva.

Ukupno je za mjere 1, 2, 3 i 8 odobreno 45 zahtjeva s maksimalnim iznosom potpore do 30 tisuća kuna, dok je za mjere 6 i 7 isplaćena potpora za 41 zahtjev ukupne vrijednosti 87,4 tisuće kuna. Na ovim stranicama pogledajte tko su dobitnici svih potpora. 

U tijeku javni poziv za mikropoduzetnike

Zadarska županija nastavlja s poticanjem poslovne aktivnosti mikro poduzetnika pa je objavila Javni poziv za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti iz Proračuna Zadarske županije za 2022. godinu.

Pravo na podnošenje prijava, korisnici potpora su mikro subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (poduzetnici koji imaju manje od 10 zaposlenih) koji imaju sjedište i posluju na području Zadarske županije te obavljaju djelatnost tijekom cijele godine.

Bespovratne potpore dodjeljuju se za nabavu opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti, unutrašnje uređenje proizvodnog prostora i uslužnog prostora. Ukupno je osigurano pola milijuna kuna, a pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše 25.000,00 kuna.

Uvjeti i način provedbe ovog Programa opisani su na mrežnoj stranici Zadarske županije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime