U nedjelju navečer, malo prije 20 sati, u zadarsku Opću bolnicu stigao je poziv u pomoć iz splitskoga KBC-a: vitalno ugroženom pacijentu hitno je trebao filtar za ECMO aparat, uređaj za izvantjelesnu oksigenaciju krvi.

U Splitu su ostali bez filtra, a najbliži je pronađen u zadarskoj bolnici, gdje su posljednjeg imali u rezervi. Dr. Robert Karlo, kirurg i zamjenik sanacijske upraviteljice, od kuće hitno dolazi u bolnicu i za transport pakira filtar vrijedan 50 tisuća kuna. Vikend je, rade se dežurstva, nema vozača i nema vremena za organizaciju bolničkog sanitetskog prijevoza. Najbrže rješenje je autobus “Dalmacija busa”, koji je za 15 minuta polazio za Split sa zadarskog autobusnog kolodvora. Kad tamo – hladan tuš! – Dajem vozaču zapakirani filtar i molim ga da preveze to do Splita, ali on ne želi. Objašnjavam kako to nije običan paket, nego skupi i vrijedni medicinski uređaj koji će čovjeku spasiti život i koji splitska bolnica hitno treba, ali na to mrtvo-hladno dobijem odgovor kako je “njihov stav da ne uzimaju pakete”.

’Išli smo na najbržu opciju’

Da se razumijemo, nije nam namjera ni kukati ni tužakati ni mijenjati njihovu politiku, ali ljudski me povrijedio način na koji smo odbijeni. Bi li na takvom stavu inzistirali i da je filtar trebao nekome od njihovih bližnjih? – pita se dr. Robert Karlo. Na sreću, samo 15 minuta nakon “Dalmacija busa”, u 20.30, za Split je polazio autobus riječkog “Autotransa”, koji je paket uredno primio i bez problema prevezao tamo gdje je trebalo. – Ovim putem želim im javno zahvaliti što su nam uskočili kad je najviše trebalo. Možda je nekome čudan ovakav transport, ali dizanje vozača i bolnička organizacija saniteta u nedjelju bilo je nešto za što jednostavno nismo imali vremena. Išli smo na najbržu opciju kako bi filtar što prije bio u splitskoj bolnici – kaže doktor Karlo. Ova je priča zanimljiva i zbog još jednog razloga, a ime mu je – ECMO aparat ili, preciznije, Extracorporeal membrane oxygenation. Upravo ti uređaji, koji pomažu u radu srca i pluća kod bolesnika u životno ugroženim stanjima, bili su predmet afere krajem prošle godine kada se bivši ministar dr. Rajko Ostojić prozivao zbog neracionalne kupnje 35 takvih aparata za dvadeset i dvije bolnice.  Optužbe su išle od toga da su ECMO uređaji preskupi za siromašno hrvatsko zdravstvo, do toga da u bolnicama leže neiskorišteni jer liječnici nisu educirani za rad s njima. Naime, za razliku od klasičnog respiratora koji zamjenjuje rad pluća, ECMO uređaj provodi bolesnikovu krv, čime se pluća potpuno isključuju iz procesa, a oksigenacija obavlja preko uređaja. Na taj se način plućima daje jedno vrijeme da se oporave i vrate u svoju funkciju. – Ovo je samo dokaz kako se ECMO uređaji itekako koriste i kako nije istina da leže zapakirani po bolnicama. Slučaj splitskog pacijenta najbolje pokazuje da možemo biti zahvalni što ih imamo – zaključuje dr. Karlo. (Slobodna Dalmacija)