Bilo da izbjegavate mliječne proizvode ili želite u prehranu uključiti više zdravih orašastih plodova, mlijeko od badema je prava stvar za vas.

No, ako ste ga pokušali kupiti u trgovini, zasigurno vas je neugodno iznenadila cijena. Još vas je neugodnije mogao iznenaditi sastav (nekih) kupovnih mlijeka od badema, jer imaju poprilično nizak udjel orašastih plodova, ali zato sadrže obilje šećera i aditiva. Stoga vam donosimo recept za mlijeko od badema iz kućne radinosti. Evo što vam treba.

-1 šalica badema

– voda (preporučuje se destilirana, ali može i obična)

– malo meda ili datulja

Postupak je poprilično jednostavan:

– bademe stavite u dovoljno veliku posudu i prelijte s dovoljno vode da površina bude 3-4 centimetra iznad badema i ostavite da odstoji preko noći

– čistu staklenku prekrijte gazom i segnite gazu gumicom

– bademe ocijedite i malo properite u cjedilu pa ih stavite u blender

– dodajte šalicu ipol destilirane vode i malo meda ili par datulja i miksajte oko 2 minute na najjačoj brzini. Dodajte malo po malo još malo vode (do pola šalice) dok ne postignete željenu gustoću pa provjerite je li dovoljno slatko

– procijedite u staklenku kroz gazu, a na kraju komadiće koji su ostali na gazi skupite i dobro ocijedite

Dobit ćete oko 2 šalice ukusnog i zdravog bademovog mlijeka – bez štetnih aditiva i po relativno povoljnoj cijeni. Ako želite, okus nadopunite s malo kakaa, cimeta ili vanilije. Čuvajte ga u hladnjaku i potrošite u roku 5-6 dana. Koristite ga sa žitaricama za doručak, u pripremi slastica ili ga dodajte u kavu ili smoothie. (Slobodna Dalmacija)