Nadbiskupija Galveston-Houston iz američke savezne države Teksas na svojoj je internetskoj stranici objavila popis svećenika koji su na vjerodostojan način optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Na tom se popisu našao i don Ivan Turić (79) iz Zagvozda

Prema podacima koji su priloženi uz popis, Turić je tijekom boravka u SAD-u službovao u crkvama Sv. Franje Asiškog u Houstonu, Sv. Mihaela u Lake Jacksonu i Sv. Vincenta Pavla u Houstonu, a tamošnje svećeničke ovlasti ukinute su mu 1977. godine, piše Jutarnji.

– Draga braćo i sestre u Kristu, Nadbiskupija Galveston-Houston pridružuje se drugim teksaškim biskupijama u objavljivanju imena svećenika koji su od 1950. godine na ovamo na vjerodostojan način optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika te za seksualno neprimjereno ponašanje u društvu maloljetnika, rekao je kardinal Daniel DiNardo u izjavi povodom objave popisa.

– Činimo to jer je pravedno i ispravno te kako bismo ponudili pomoć i nadu onima koji su patili. U ime onih koji su u tom smislu razočarali, iskreno se ispričavam. Ova rana razdire našu Crkvu i moramo poduzeti sve da bismo je zaliječili, dodao je kardinal.

– Ja nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, no danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis. Za taj popis ja nisam čuo, niti vidio, niti znao. Prvi put čujem od vas, pa moram pogledati i pročitati, rekao je Turić za 24 sata te dodao da je pedofilija nešto najgore.

– Svi smo mi ljudi i možemo imati i razne seksualne sklonosti, ali što se tiče pedofilije, to je najgore. Baš se grozi čovjek, izjavio je.

Turić je još rekao da “može biti” da je iz SAD-a otišao 1977. godine kako se navodi u popisu Nadbiskupije Galveston-Houston.

– Imao sam rodbinu u Argentini, gdje je bila potreba za svećenicima, i tako sam onamo otišao. U Hrvatsku sam se vratio 1996., pojasnio je za 24 sata.

Don Ivan Turić u medije je dospio 2010. godine kada je u župi biokovskoj na misi služenoj u povodu otkrivanja spomenika žrtvama četničkog pokolja 1942. godine u biokovskom selu Rašćanima veličao ustaštvo.

Govorio je Turić i o Hitlerovim planovima “brisanja Hrvatske s lica zemlje” i u tom kontekstu Antu Pavelića nazvao dobročiniteljem hrvatskog naroda, a Tita i “njegove partizane” prozvao najvećim progoniteljima Hrvata, naglasivši kako je manje zločina počinjeno pod ustaškom nego pod partizanskom kapom.

Turić se nakon te propovijedi javio Slobodnoj Dalmaciji te pojasnio da je na misi jasno rekao “da nisu svi ustaše, kao ni svi partizani, bili jednaki, odnosno da nisu svi klali”. Dodao je i da “nije nikoga osuđivao”.
Turić je Župu Biokovsku vodio do 2016. godine, kada ga je umirovio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

1 KOMENTAR

  1. Kliko je ti čovik zla učinijo crkvi, viri, Bogu i državi svojin baatin ponašanjen. Nikakve on veze s viron nema zna palamdit s oltara reka bi čovik sama jubav božja iz njega prigovrara. E di su stara dobra vrimena kad su popi u Boga virovali. Sotona se namala vrata uvukla u crkvu priko ovi pedera i bolesnika da je neče bi lako iz njezini kanđa isćupat. stidi se, pope Turiću i ti ko te drža sve te godine na oltaru!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime