Zašto je Marko Ožić Bebek dao Merkuru 5 zemljište vrijedno 4 milijuna eura?

0

Slučaj Zlatka Marinovića, jednog od zakonitih nasljednika vrijednog zemljišta na Dugišu koji tuži Grad Makarsku i Merkur 5 d.o.o. zbog navodnih nezakonitosti ulazi, čini se, u završnu fazu.

Nakon gotovo dva desetljeća povlačenja po sudovima, za  pljačku obitelji Pavlinović, zainteresirali su se i DORH i USKOK, a slučaj je preuzeo jedan od najboljih odvjetnika u Hrvatskoj, Vladimir Gredelj koji je potkraj prošle godine sačinio i novu tužbu radi utvrđivanja ništetnosti sudske nagodbe.
Podsjećamo, još za vrijeme NDH, obitelji Pavlinović je nezakonito oduzeta zemlja i zgrada, a 1995. su prvi put podnijeli zahtjev za povrat vrijedne imovine procijenjene na vrtoglavih 30-tak milijuna kuna! Prije dvije godine Grad Makarska pod čudnim okolnostima postiže sudsku nagodbu sa tvrtkom Merkur 5 kojom ustupa zemljište u vrijednosti 4 milijuna eura, a  zauzvrat dobiva 1/16 zgrade maksimalne vrijednosti 36 tisuća eura! U sudskoj nagodbi nigdje nije navedena vrijednost zemljišta ili dijela zgrade što je u suprotnosti sa Zakonom o obveznim odnosima kao i sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Naime, prema članku 391.st.1. i st.2. Grad Makarska morao je raspisati javni natječaj uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni što nije bio slučaj pa istim zakonom se takvi poslovi, ugovori, nagodbe moraju proglasiti ništavnima.
Taj dio priče posebno je zaintrigirao istražitelje USKOK-a i DORH-a obzirom da postoje još neki slučajevi u kojima se radilo kao i u Makarskoj. Tako je nedavno USKOK proširio istragu oko zamjene zemljišta u Zagrebu te su osumnjičeni za milijunsku malverzaciju najbliži suradnici gradonačelnika Milana Bandića. Dakle, modus operandi je vrlo sličan onom u Makarskoj, pa je za očekivati da će se istragom doći do konkretnih krivaca za spomenute nezakonitosti. Svi u Gradu Makarskoj znali su sve činjenice vezane uz vrijedno zemljište i zgradu obitelji Pavlinović prije sklapanja, po svemu sudeći, nezakonite nagodbe jer je upravo Zlatko Marinović na adrese svih gradskih vijećnika, predsjednika gradskog vijeća, gradonačelnika jošp u travnju 2013. godine. No, iako su tužitelji na čelu s Marinovićem pravodobno i argumentirano upozorili sve one koji su odlučivali io sudskoj nagodbi, Gradsko vijeće je suprotno moralu društva donijelo Zaključak o davanju suglasnosti tadašnjem gradonačelniku Marku Ožiću Bebeku za sklapanje sporne sudske nagodbe. Zašto je Marko Ožić Bebek postupio suprotno zakonu iako je bio dobro informiran o svemu, ostaje nepoznanicom, kao što je nejasno i to zašto je pristao Merkuru 5 dati zemljište od 4 milijuna eura u zamjenu za 1/16 zgrade obitelji Pavlinović. Konačno, kako se uopće moglo trgovati nečim što je u sudskom sporu i za što zakoniti nasljednici obitelji Pavlinović tvrde da je njihovo?
Vladimir Gredelj, zakonski zastupnik tužitelja traži da se sudska nagodba Općinskog suda u Makarskoj  od 19.travnja 2013. između Grada Makarske i tvrtke Merkur 5 proglasi ništetnom te da zemljišnoknjižni odjel istog suda uspostavi ranije zemljišnoknjižno stanje.

1 KOMENTAR

  1. Kao šta je napisano u “Hrvatskoj ništa novo”. Bravo Zlatko na izdržljivosti, a najveća Vam je mana FINOĆA, da je kao što je netko drugi na vašem mestu, ustao bi agresivnije. Došli fašisti 1941 i rastrali Vas sa Vašeg ognjišta, a kako bi se nazvali oni koji Vam to nisu htjeli vratiti od 90-tih. Svi su oni isti. Bebeku je najveća mana šta je uvijek okružen krivim ljudima. Pravnu službu Grada Makarske, triba potpuno raspustiti i uzeti nove kadrove, a da ne spominjem Veličković i Vuletić, koliko su obitelji zavili u crno zbog krivih/slučajno ili namjerno, znaju One zašto/ rješenja. Ne daj se Zlatko ima nas puno uz Vašu obitelj.

  2. U ovon gradu ista bagra drma već 20 godina. Bebek je imao iskaznicu Saveza komunista baš kao i Bilić, a sad su u dvi stranke, jednoj ime HDZ, a drugoj SDP, a zapravo isto govno

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime