U osnovnoj školi fra Ante Gnječa u Staševici nedavno je na mjesto voditeljice računovodstva zaposlena Tea Marević, inače supruga zamjenika gradonačelnika Grada Ploča, Ivana Marevića

Nekoliko djelatnika škole obratilo se redakciji portala Megamedia tvrdeći kako se prilikom zapošljavanja, ravnatelj Boro Bustruc nije vodio uobičajenim kriterijima te da je sigurno bilo i boljih kandidata od T. Marević.
Naši sugovornici tvrde kako Tea Marević nema neophodnog radnog iskustva da bi radila na tako odgovornom mjestu kao i to da se trebao poštivati red i na tom mjestu angažirati osobu kojoj fali puna satnica i već radi u sustavu. U razgovoru s ravnateljem Borom Bustrucom doznajemo kako je doista Tea Marević nedavno zaposlena i to bez natječaja, no da to nije ni potrebno.
– Ja kao ravnatelj imam pravo na upražnjeno radno mjesto zaposliti osobu bez raspisivanja javnog natječaja i to na rok od 60 dana, a nakon toga sam dužan raspisati natječaj, kazao nam je ravnatelj Boro Bustruc.

Boro Bustruc

Kada smo ga zamolili da komentira činjenicu da u Školskom odboru sjedi Zlata Marević, svekrva T. Marević i majka Ivana Marevića i to u kontekstu percepcije korupcije, sukoba interesa, Boro Bustruc nam je kazao kako u ovoj fazi Školski odbor pa tako ni Zlata Marević nije odlučivala o zapošljavanju svoje nevjeste T. Marević.
Na naše inzistiranje da nam ipak prokomentira je li sve bilo po zakonu, Boro Bustruc je priznao da nije. Kazao nam je da je na to radno mjesto trebala doći osoba koja već radi kao računovođa u jednoj školi u Stonu i to na pola radnog vremena i da je ona trebala dobiti posao u Staševici, no da se on vodio činjenicom da Tea Marević, eto, stanuje u Staševici pa da je bolje da u školi rada lokalno stanovništvo.
Svakako se, kad je u pitanju zapošljavanje T. Marević, nameću mnoga pitanja, pa smo tako neke odgovore pokušali doznati od samog Ivana Marevića koji kao javni dužnosnik ima određene obaveze prema svojim biračima, poreznim obveznicima grada Ploča.

Na tri pitanja koja smo poslali elektronskom poštom, Ivan Marević nije odgovorio

Na naše upite se do objave ovog članka oglušio, a pitali smo ga samo tri pitanja:
1. Da li je politika imala utjecaja na odluku ravnatelja osnovne škole fra Ante Gnječa na Staševici, Boru Bustruca da na mjesto voditeljice računovodstva bez natječaja primi Teu Marević koja je, kako doznajemo Vaša supruga?

  1. Da li Vi kao zamjenik gradonačelnika grada Ploča smatrate da je ispravno da posao dobije Vaša supruga koja, kako neslužbeno doznajemo, nema velikog iskustva i to baš u školi u kojoj je Vaša majka članica Školskog odbora?
  2. Nakon proteka 60 dana, bit će raspisan natječaj za navedeno radno mjesto. Možemo li pretpostaviti da će posao dobiti Vaša supruga Tea Marević?
Marija Vučković

O svemu se očitovala i predsjednica pločanskog HDZ-a i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković

– Nemam informaciju je li za zapošljavanje na radnom mjestu voditeljice računovodstva u osnovnoj školi u Staševici raspisan natječaj ili nije. Generalno mogu reći da svakako nije dobro, bez obzira na vrstu postupka, ukoliko je došlo do zapošljavanja osobe čiji je član obitelji u aktualnom školskom odboru. Odgovornost je i ravnatelja i članova školskog odbora da takve situacije izbjegavaju, s tim da je zapošljavanje u takvom kontekstu bez natječaja doista loša poruka. Odgovornost je i ravnatelja odgojno-obrazovne ustanove i članova školskog odbora, naravno i izabranih lokalnih dužnosnika, da otklone sve sumnje i osiguraju fer i transparentan postupak natjecanja za zapošljavanje, kazala je Marija Vučković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime