Po laganom vjetru vozila se druga etapa 78. Viške regate – od startne linije ispred viškog Hosta do 29 nautičkih milja udaljene ciljne linije ispred Splita – a u Split je prva uplovila posada broda Stravaganza kormilara Nike Kmetovića iz dubrovačkog Orsana koji je tako postao najbrži brod druge etape 78. Viške regate krstaša. Ciljnu liniju etape od Visa do Splita prošli su u 14:37 sati. Drugoplasirani u ovoj etapi je Molo Longo viškog kormilara Krešimira Đakulovića kojem se prolaz piše u 14:46 sati

No, epitet najbržeg broda 78. Viške regate u jedrenom vremenu piše se  brodu Generali Sama Žvana iz JK Mariborčanke jer su prema Visu bili drugi, a prema Splitu treći (u 14:52 sati)., ali ukupno najbrži.

Rezultati i proglašenje pobjednika po skupinama i ukupnog slavljenika Viške regate zakazani su za 20:30 sati na platou kluba organizatora JK Labud.

„Uvijek je fenomenalan osjećaj jedriti na regatama JK Labuda, a Viška nam je regata tradicionalno već 15 godina posljednja ozbiljna regata na koju se dođemo dobro provesti i što bolje odjedriti. Ove godine nam je opet uspjelo, ukupno smo najbrži, tako da se prezadovoljni vraćamo u Sloveniju“ rekao je Samo Žvan, kormilar broda Generali.

Točno u 9 sati jutros u Visu, startala je druga etapa Viške regate krstaša koju već godinama uspješno organizira Jedriličarski klub Labud iz Splita, dok je Stravaganza u Split uplovila u 14.37 sati praćena flotom od 153 broda, sa preko dvije tisuće jedriličara.

Ove godine vjetra je bilo nešto manje nego obično, pa je borba na moru trajala dulje no nije bila ništa neizvjesnija.  

Uzbuđenja nije falilo niti u prvoj etapi u petak kada je  posada Poleta Furioso s kormilarom Nikolom Deškovićem uplovila u Višku luku samo osam sekundi ispred ukupno najbržih – slovenske posade Generali skipera Same Žvana iz JK Mariborčanka, inače vlasnika rekorda Viške regate koji su 29 nautičkih milja prošle godine projedrili za 2,14 sati, brže nego trajekt Split-Vis!

Završila je tako 78. Viška regata – najprestižnija, najzahtjevnija i najveća odobalna hrvatska regata, no organizatori, splitski klub Labud  ne miruju – na redu su već planovi za iduću godinu kada Split kroz rujan i listopad čeka pravi festival jedrenja.

„Hrvatska je sportsko nautički prvak zbog svoje duge jedriličarske tradicije, sportskih uspjeha i senzacionalnog akvatorija koji je sastavni dio planova svih zaljubljenika u more i jedrenje. U J.K. Labud ponosni smo na naše dugovječne i  omiljene regate, Višku i Mrduju, koje zajedno čine jedan fantastičan potencijal i za grad Split, otoke i županiju kroz rujan i listopad.“ rekao je Žarko Dešković, predsjednik Jedriličarskog kuba Labud iz Splita.

Inače, i ove su se godine, u 78. izdanju Viške, okušala mnoga poznata lica poput glumca Vedrana Mlikote, te uglednih poslovnih ljudi poput proslavljenog hrvatskogkošarkaša Željka Jerkova, Zvonka Kotarca, dalmatinskog građevinara i vlasnika splitskih hotela Atrium i Amfora Resort, Nike Deškovića,  vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion i Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime