Kritike na račun politike i administracije da nije u stanju servisirati životne potrebe onih koji privređuju, potvrđuju se i u ovogodišnjem slučaju odobravanja koncesija na glavnom proizvodnom pogonu, a to je u Makarskoj gradska plaža.

Rješenja su s korisnicima potpisivana tek krajem lipnja, s tim da Županijska skupština Makarskom komunalcu, koncesionaru na plaži, još nije izglasala novu koncesiju.  Sezona je počela u travnju, za Uskrs, makar se tako službeno institucije hvale, što znači da su svi iznajmljivači ležaljki i ostalih sadržaja na plaži započeli raditi ilegalno i tako nastavili uz “blagoslov” službene vlasti, koja misli da ne treba “u dlaku” provoditi zakon. Ispalo je na kraju da su predizborna obećanja SDP-a o uvođenju reda na plaži, hraniteljici Makarske, i pravde u dodjeli mjesta za raznorazne rekvizite, magla za birače, a da nisu prethodno provjerene realne zakonske mogućnosti. Koncesionar Makarski komunalac nije otkupio ležaljke od dosadašnjih iznajmljivača i zaposlio studente i đake, kako je SDP obećavao. Problem je što se studenti kasno vraćaju sa školovanja da bi preuzeli ležaljke na početku sezone. Osim toga, javno gradsko poduzeće bi moralo obaviti izmjene u registraciji djelatnosti kod Trgovačkog suda – pojašnjava situaciju direktor Makarskog komunalca Čedo Crljen. Obećava da će sljedeće godine natječaj za mjesta na plaži raspisati navrijeme, u ožujku. – Nismo ni ove godine u prekršaju, jer smo natječaj otvorili prije nego što je Makarskom komunalcu u svibnju istekla koncesija. Istina, ugovore s korisnicima smo realizirali naknadno, u lipnju, u vrijeme kada je istekla. Čekalo se do donošenja novog plana upravljanja plažom – kaže Crljen. A izmjene u planu upravljanja plažom, usvojenog 2008. godine, donosi gradonačelnik, koji je s poslom kasnio. – Problem je u obuhvatu prostora za koncesiju koji nismo bili usuglasili sa Županijom. Suprotno zakonu, Županija odobrava koncesije na pomorskom dobru gdje nisu određene granice i nisu upisane u zemljišnim knjigama, osim na prostoru predviđenom za hotel “Romana”. Zatražili smo od županije da ovlasti davanja koncesije prenese na grad. Nema odgovora. Samo smo usmeno obaviješteni da nam ne će dopustiti. Ipak, naglašavam, plan gospodarenja plažom se prvi put ovog ljeta primjenjuje i uveli smo red. Prepolovili smo broj ležaljki na plaži i uveli socijalnu kategoriju. Produžili smo obuhvat sve do plaže Cvitačka – izjavio je gradonačelnik Tonći Bilić.

Mogućnost korupcije

– Prvi put smo uveli kriterije i donijeli pravilnik o gospodarenju plažom. Koncesionari s velikim ulogom imaju prednost u produžavanju ugovora sve dok uredno ispunjavaju svoje obaveze. Samo smo za akvapark išli na licitaciju jer smo imali puno zainteresiranih. Najdinamičnije promjene imali smo za ležaljke. Komisija je odlučivala o 110 zahtjeva za 35 lokacija, Mladen Kalajdžić, Željko Bagarić i Vedran Kovačević. Samohrane majke su dobivale najviše bodova, nezaposleni 30, studenti 20 i branitelji 10 bodova. Smanjili smo prijašnjih 59 lokacija na 35, i prepolovili broj ležaljki, što znač da se uveo veći red – navodi Crljen. Svjestan je da kasni natječaj i odobravanje koncesija predstavlja veliki rizik za vlasnike rekvizita, jer moraju otvoriti obrt i uložiti novac u nabavu, a ne znaju hoće li mjesto na plaži dobiti. Svakako da tako postavljanje stvari otvaraju velike mogućnosti korupcije, o čemu se svih ovih godina priča. Jako je veliki broj nezadovoljnih, a i same brojke o smanjivanju korisnika dovoljan su argument. Međutim, zbog igre imenima, otvaranja obrta na djecu, partnere, rođake i na taj način prečicom ostvarivanja prava, o čemu se u manjem gradu poput Makarske dobro zna, ili dodjele koncesija višekratnim prijestupnicima i konfliktnim osobama, pristup zaradi na plaži nije pravedan. O svemu tome govoreno je i na Gradskom vijeću.

Razbijena ograda teniskih terena

Iznajmljivači na plaži bili su ogorčeni vidjevši da se razbila žičana ograda teniskih terena kako bi se uz šetnicu i plažu postavio kiosk za brata SDP-ove vijećnice Gordane Muhtić, koji već ima i lokaciju za brodove ispod teniskih igrališta, gradonačelnik je kazao da je zemljište u vlasništvu Hotela Makarska i da su oni to odobrili. A ove godine teniske terene iznajmili su privatniku. Kiosk je zatražen na ime Muhtićeve djevojke.

Problem geodetskih podloga

Gradonačelnik Bilić se protivi načinu županije da bez suglasnosti grada direktno odobrava koncesije hotelima i pojedincima. Navodi ovogodišnji primjer kada je dio plaže ove godine izgubio hotel Park, a doila koncesiju stambeno poslovni objekt firme Editus u vl. Dike Selzaka. – Stambene jedinice u stambeno-poslovnoj zgradi pokraj hotela “Park” po sadržaju i kategoriji su apartmani, a objekt registriran kao apart-hotel. Našli smo kompromisno rješenje i pomaknuli koncesiju hotelu “Park” 50 metara zapadno od granice parcele, kako bi apart-hotel firme “Editus” dobio također koncesiju. Sada je Županijska skupština donijela odluku o namjeri davanja koncesija, prikupljamo ponude i koncesije će biti izglasane. Dosadašnji korisnici dalje nastavljaju koristiti i plaćati pomorsko dobro. Imali smo problema s geodetskim podlogama utvrđivanja granica pomorskog dobra i usuglašavanja s gradom Makarska. Nova uprava ima i nove ideje o preraspodjeli lokacija – kaže Željko Mišić, pomoćni županijskog pročelnika za pomorstvo. (Slobodna Dalmacija)