Slijedeći upute Stožera civilne zaštite Hrvatske i prateći razvoj događanja oko epidemiološke situacije u zemlji, kao i u okolnim zemljama iz kojih je već najavljen dolazak na međunarodne manifestacije Škraping, Tkon, otok Pašman, Dugi otok trail 2020, te Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva za osnovne škole 2020, Stožer civilne zaštite Zadarske županije  na sjednici održanoj 4. ožujka 2020. godine donio je zaključke kojima se PREDLAŽE:  odgoda međunarodne manifestacije ŠKRAPING 2020 i popratnog programa o organizaciji Općine Tkon i ORLIĆ d.o.o. Tkon 7. i 8. ožujka 2020. godine,  odgoda međunarodne manifestacije   Dugi otok trail 2020 i popratnog programa u organizaciji TZ Sali, Dugi otok 14. ožujka 2020. godine  i  odgoda Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva za osnovne škole u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS)  od 15. do 22. ožujka 2020.

Prema trenutno dostupnim epidemiološkim podacima virus se uglavnom prenosi kapljičnim putem (tj. bliskim socijalnim kontaktom). Stožer civilne zaštite Zadarske županije stoga  osjeća obvezu da ovom mjerom prevencije smanji rizik unošenja i širenja bolesti na našu populaciju. S obzirom na broj natjecatelja i gostiju koji će biti prisutni u velikom broju na malom prostoru, rizik od prijenosa ove infekcije (ukoliko bude i jedan obolio) značajno raste.  Vjerujemo da će se situacija kroz neko vrijeme stabilizirati, te prateći povoljnu epidemiološku situaciju i upute, bit će dogovoreni novi termini za održavanje gore navedenih manifestacija.

Zbog navedenog županijski Stožer smatra  da bi ovogodišnje manifestacije  Škraping, Dugi otok trail 2020 i Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva za osnovne škole trebalo odgoditi.

Pravilno planiranje događaja, učinkovita prevencija i informiranje osigurat će zdravlje posjetitelja i svih naših građana.

Ove preporuke donesene su u suglasnosti sa Hrvatskom zavodom za javno zdravstvo i u suglasnosti sa Stožerom civilne zaštite Hrvatske koji je potvrdio da bi na navedenim manifestacijama mogao biti povećan rizik za prijenos virusa.

U Hrvatskoj je do sada odgođeno nekoliko međunarodnih manifestacija i s manjim brojem sudionika no što ih se očekuje na navedenim trima događajima, a takva praksa će, prema najavama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  biti redovno uvedena posebno za međunarodne manifestacije bez obzira iz kojih zemalja dolaze jer se epidemiološka situacija mijenja na dnevnoj razini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime