Zamjenik glavnog ravnatelja, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske i načelnik Postaje prometne policije Zadar podnijeli su tijekom današnjeg dana zahtjev za razrješenjem s dužnosti

Stručni tim policijskih službenika upućen u Policijsku upravu zadarsku podnio je Izvješće o utvrđenom činjeničnom stanju.

U izvanredni nadzor uputio ih je glavni ravnatelj policije Nikola Milina zbog provjere informacija objavljenih u medijima o navodnom neprocesuiranju počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozilom u naseljenom mjestu i pokušaju zataškavanja navedenog od strane zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića.

Tijekom provedenog izvanrednog nadzora obavljeni su razgovori sa svim policijskim službenicima i rukovoditeljima koji su bili upoznati, odnosno koji su mogli ili trebali biti upoznati s predmetnim postupanjem te je izvršen uvid u postojeću pisanu i video dokumentaciju slučaja. Utvrđeno je sljedeće:

  • policijski službenici su dana 12. ožujka ove godine, nakon utvrđenog prekršaja, na mjestu događaja zamjeniku glavnog ravnatelja policije izdali Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila, a koji je on vlastoručno potpisao te su uredno evidentirali i pohranili snimku navedenog prekršaja. Međutim, potom nisu poduzeli daljnja postupanja radi sankcioniranja zamjenika glavnog ravnatelja, već su to učinili tek nakon što je informacija objavljena u medijima;
  • nakon počinjenja prekršaja evidentirana je komunikacija između zamjenika glavnog ravnatelja policije i načelnika Policijske uprave zadarske. Nije potvrđen medijski navod da je zamjenik glavnog ravnatelja tražio od načelnika policijske uprave da se prekršaj koji je počinio ne procesuira, odnosno da se snimka utvrđenog prekršaja ukloni. S tim u svezi, utvrđeno je da se snimka prekršaja nalazi u službenim prostorijama nadležne policijske postaje pohranjena kao i svi ostali video zapisi te vrste, pod rednim brojem nastanka te da u nijednom trenutku nije bila izgubljena niti otuđena, a što se u medijskim objavama tvrdilo.  

Tijekom izvanrednog nadzora utvrđen je još jedan slučaj nepoduzimanja daljnjih radnji procesuiranja prometnog prekršaja policijskog rukovoditelja. Naime, 9. ožujka 2019. godine utvrđen je prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozilom na DC-306 u mjestu Sabunike, za osobno vozilo u privatnom vlasništvu, a kojim je upravljao načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske. On se spomenutom cestom, izvan naselja, kretao brzinom od 122,5 km/h, a koja je, nakon umanjenja za 10% sigurnosne razlike, bila 50,3 km/h veća od dopuštene. O navedenom prekršaju policijski su službenici pismena sastavili naknadno, a procesuiranje pokrenuli također nakon ranije navedenih medijskih objava.

Iz provedenog izvanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika Policijske uprave zadarske, i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar, možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 1. Zakona o policiji opisanu kao „neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza“, a za petog policijskog službenika je proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisane kao „neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva“.

Načelnik Policijske uprave zadarske zaprimio je Izvješće o izvanrednom nadzoru te će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.  

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić (na dužnosti od srpnja 2018. godine) podnio je tijekom današnjeg dana glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga, a što je glavni ravnatelj prihvatio te je on s današnjim danom premješten na drugo radno mjesto.

Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car (izabran na dužnosti u rujnu 2017. godine) također je tijekom današnjeg dana podnio glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga, a što je glavni ravnatelj policije prihvatio te je premješten na drugo radno mjesto.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina je zatražio od glavnog ravnatelja policije da načelnika Postaje prometne policije Zadar Luzarija Kulaša, sukladno zvanju i stručnoj spremi, premjesti na drugo radno mjesto. 

5 KOMENTARI

  1. Sa “ostavkama” korupcija se proširiva i ojačava, udbaši i kosovci prilaze u tajnost, tko se želi rješiti korupcije, jugo udbe i kosa mora napraviti lustraciju, titina goveda i Kristovi pravednici ne žive skupa u Raju, vrime je da se očiste Državne Ustanove i Crkve od crni anđela lucipera tita, satani se ne obraćaju, nego reže uveličavaju lucipera i gledaju uništiti Boga i Njegove sljedbenike, NARODE , NAČINI LUSTRACIJU I ČETIRI KORA LUCIPEROVIH SLJEDBENIKA VRATI U PAKAO GDJEIM JE MISTO. LUSTRACIJOM DO SLOBODE PRAVA I PRAVEDNOSTI!

  2. Sa “ostavkama” korupcija se proširiva i ojačava, udbaši i kosovci prilaze u tajnost, tko se želi rješiti korupcije, jugo udbe i kosa mora napraviti lustraciju, titina goveda i Kristovi pravednici ne žive skupa u Raju, vrime je da se očiste Državne Ustanove i Crkve od crni anđela lucipera tita, satani se ne obraćaju, nego reže uveličavaju lucipera i gledaju uništiti Boga i Njegove sljedbenike, NARODE , NAČINI LUSTRACIJU I ČETIRI KORA LUCIPEROVIH SLJEDBENIKA VRATI U PAKAO GDJEIM JE MISTO. LUSTRACIJOM DO SLOBODE PRAVA I PRAVEDNOSTI!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime