Dnevno.ba: Gospodine Lučić mediji su objavili da ste kandidat za ministra pravde Bosne i Hercegovine, štoviše, da ništa protiv nema ni Dragan Čović. Što nam možete konkretno reći, o kandidaturi za ministra pravde BiH?

ZDENKO LUČIĆ: “Moja kandidatura inicirana je iz braniteljskih krugova, s kojima intezivnije komuniciram nakon optužbi za Udruženi zločinački poduhvat HVO-a, i smrti generala Slobodana Praljka. Kao umirovljeni Brigadni general Vojske Federacije, godinama pasivno pratim politiku kao član HSP-a BiH. Istina, osobno nisam zadovoljan sa stanjem braniteljske populacije u Bosni i Hercegovini. Kako su obespravljeni branitelji tako je obespravljen i svaki Hrvat Bosne i Hercegovine. Mislim da imam stručno znanje, političko iskustvo i sve potrebite kvalifikacije kako mogu zastupati braniteljsku populaciju, Hrvate i narod Bosne Hercegovine, kao ministar pravde Bosne i Hercegovine”.

Dnevno.ba: Možete konkretno pojasniti što biste Vi učinili za branitelje HVO-a, ukoliko budete izabrani za ministra pravde BiH?

ZDENKO LUČIĆ: “Puno toga bih napravio za branitelje, bitno je naglasiti da se bivšim pripadnicima HVO-a sudi pred Sudom BiH u predmetima ratnih zločina u kojima se primjenjuje Kazneni zakon BiH u kojemu se pojavljuje i sada već famozni UZP (Udruženi zločinački poduhvat), na temelju analize najrelevantnije sudske prakse ICTY u kojoj je primjenjena i detaljno obrazložena doktrina UZP-a i uvida u stavove domaćih i inozemnih stručnjaka iz polja kaznenog prava o toj doktrini moguće je već sada potvrditi i određene slabosti koje su zasnovane na nekoliko vrsta prigovora tj. argumenata na kojima kao pravnik gradim svoj stav o ovoj osjetljivoj temi. Sporna je kao prvo, utemeljenost u međunarodnom običajnom pravu i samom statutu ICTY kao i neusuglašenost sa samim statutom poznatijim kao Rimski statut. Drugo, sporan je pravni sadržaj doktrine UZP-a koja dovodi do neusuglašenosti i sukoba s nekim tradicionalnim načelima kaznenog prava. Treće, što bih također naglasio kako je sama doktrina UZP-a nedosljedna i kontroverzna u svojoj primjeni kroz sudsku praksu ICTY i na kraju naši branitelji svjedoče o činjenici kako neki suci u Sudu BiH samostalno interpretiraju sami Statut ICTY, točnije članak 180. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine pa time uvode nove kaznenopravne institute i time proširuju elemente kažnjivosti prema bivšim pripadnicima HVO-a. Primjera za to ima u zadnjih 5-6 godina, a navest ću samo predmete koji su se vodili protiv bivših pripadnika HVO-a i MUP-a HR-HB, Zdenka Andabaka i Nikole Zovke u kojima su oni i njihovi suborci pravomoćno oslobođeni po svim točkama optužnice. Upravo će to biti ono protiv čega ću se boriti ako postanem ministar pravde, kako se optužnice koje ne mogu biti obranjene na sudovima u BiH više ne bi podizale protiv bivših pripadnika HVO-a na ovako sramotan način.

Kako se u Statutu ICTY uopće ne spominje UZP, a iz člana 7. stavak 1. Statuta je izvedeno tumačenje i opis inkriminiranih kriminalnih aktivnosti koje su utemeljene na nedostatku nedvosmislenih argumenata kako se uporište za to nalazi u običajnom međunarodnom pravu kao i u nekim nacionalnim kaznenim zakonima te sam spreman kao pravnik ustvrditi kako koncept UZP-a nije dokazan ni u ICTY te da taj koncept nije postojao u vrijeme kada su počinjeni zločini u zadnjem ratu u BiH, a da je tomu tako potvrđuju i brojni znanstveni radovi na tu temu i konačno ni Rimski Statut (na koji se vole pozivati neki pravni stručnjaci u našem okruženju) u poglavljima sudioništvo u međunarodnom kaznenom djelu ne afirmira doktrinu UZP-a već govori o tri oblika izvršiteljstva, neposrednom izvršiteljstvu, suizvršiteljstvu i posrednom izvršiteljstvu. Kada bi se malo više pozabavili ovom temom koja jako opterećuje naše branitelje osobno smatram da bi se i status onih koji su osumnjičeni za neka kaznena djela iz domene ratnih zločina bitno popravio, a tužiteljstva bi onda promijenila i odnos prema optuživanju bivših pripadnika HVO-a”.

Dnevno.ba: Vi prihvaćate inicijativu branitelja, zanemarujući da su branitelji marginalizirana manjina, koja nema nikakav utjecaj na politiku HDZ-a BiH, koji određuje kandidate za političke funkcije?

ZDENKO LUČIĆ: “Da, vi ste u pravu, trenutno je stanje takvo kako vi definirate, ali ne trebamo zanemariti kako su temelj države BiH, branitelji koji su položili živote, invalidi domovinskog rata, časnici, dočasnici i vojnici, koji danas imaju sudske procese pred sudom BiH. U Bosni i Hercegovini trenutno imate masovnu pojavu ‘zaboravljenih branitelja’, kojima se sudi po općinskim sudovima zato što traže svoja prava. Ne da su marginalizirani već su i procesuirani, od strane koga? Od pogrešne politike, loših zakona, nesposobnih dužnosnika i ministara”.

Dnevno.ba: Smatrate da bi mogli utjecati na poboljšanje statusa branitelja, njihovih obitelji, skrbi, kao ministar pravde BiH ?

ZDENKO LUČIĆ: “Čovjek kao pojedinac može pokrenuti lavinu, osobno smatram kako je dosadašnja politika u BiH proizvod svih nedaća stanovnika BiH. Loša politika dovela je do lošeg političkog-ekonomskog stanja kakvo je trenutno danas. Ideološke isključivosti koji oživotvoruju jedan nesnošljiv i agresivan politički projekt (plan) kojima je svhra zatirati temeljna ljudska prava Hrvata, da biraju i budu birani, trenutno je taj scenarij na političkoj sceni BiH. Tko može zaštiti Hrvate BiH? Politička elita koju narod bira. Pitamo se je li narod u biranju imao alternativu? Nije. Osobno mislim da mogu svojim političkim angažmanom doprinijeti boljem životu Hrvata u Bosni i Hercegovini, procesuiranih i obespravljenih branitelja HVO-a”.

Dnevno.ba: HDZ BiH je stožerna stranka koja je okupila koaliciju u Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine. Dragan Čović je predsjednik HNS-a. Što vi mislite o ulozi HNS-a u kreiranju nacionalne politike Hrvata BiH ?

ZDENKO LUČIĆ: “HNS se nametnuo kao krovna organizacija hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini. Svjedoci smo kako jedan broj stranaka hrvatskoga korpusa luta tražeći alternativna rješenja koja nisu provediva. To je jedan od razloga apstinencije birača na proteklim Općim izborima koji su bili od velikog značaja za Hrvate BiH. Konsenzus hrvatskih stranaka u BiH oko nacionalnih interesa Hrvata BiH, proteklim izborima nije realiziran. Dragan Čović kao lider HDZ-a BiH napravio je sve što je znao i mogao. Činjenica kako politički u zaštiti nacionalnih interesa Hrvata BiH nije uspio njegov prethodnik Ante Jelavić, a nije uspio ni Dragan Čović. Konkretno mislim na prava po Daytonu odnosno Ustavu. Najavljivane izmjene izbornog zakona nisu realizirane, kanal javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku također nije realizirana, uvjeti zdravstvene zaštite Hrvata BiH svakim danom su lošiji, školstvo na sreću besprijekorno dobro funkcionira, zahvaljujući viziji zagrebačkog rektora Šunjića i pokojnog rektora Sveučilišta u Mostaru Zdenka Kordića, a danas rektora Zorana Tomića. Masovna procesuiranja Hrvata BiH, pripadnika HVO-a veliki je problem koji dolazi, a za koji do danas nema ozbiljnog političkog pristupa. Kao da pojedincima odgovara što nametnuta teza o Udruženom zločinačkom poduhvatu uzima maha i žrtve”.

Dnevno.ba: Bili ste predsjednik Mladeži HDZ-a BiH do 1998. godine, zašto ste napustili HDZ BiH?

ZDENKO LUČIĆ: “Jedan od razloga bio je što je na mjesto predsjednika HDZ-a BiH došao Ante Jelavić koji nije imao potporu pokojnog prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Mladež HDZ-a BiH 1998. godine, za vrijeme mog manadata postala je punopravna članica međunarodnih europskih demokršćansih asocijacija, politika dr. Franje Tuđmana kao predsjednika HDZ-a, do 1998. godine osiguravala je stabilnost, skrb o Hrvatima u BiH u svakom smislu. Dolaskom Jelavića HDZ BiH preuzeo je drugi politički kurs, što za posljedicu ima obespravljivanje Hrvata BiH. Osobno nisam želio sudjelovati u takvoj politici. Prešao sam u HSP BiH, bio sam aktivan član dva desetljeća, potpisom Sporazuma o stranačkom partnerstvu s HSP AS i trajnoj političkoj suradnji 2015. godine, doprinio sam jačanju HSP-a u BiH i RH. HSP AS u RH dobio je tri zastupnička mjesta u hrvatskom saboru. Mislim da je došlo vrijeme da se aktivno uključim u politiku i uskoro preuzmem jednu od odgovornih pozicija – funkcija u HSP-u BiH”.

Dnevno.ba: Vaša kandidatura za ministra pravde Bosne i Hercegovine, službeni stav i mišljenje HSP-a BiH, predsjednika Stanka Primorca?

ZDENKO LUČIĆ: “Stanko Primorac kao predsjenik HSP-a BiH nema ništa protiv moje kandidature, kao što nema protiv ni većina članova HDZ-a BiH, a to će na kraju svakako biti odluka predsjedništva HDZ-a BiH, HNS-a, koji će odlučivati o političkoj budućnosti Hrvata. HSP BiH nije polučio dobar izborni rezultat na prošlim izborima, jedan od razloga bio je nezainteresiranost koalicijskih partnera iz HNS-a. Sporazum o suradnji HSP-a BiH i HDZ-a BiH iz kolovoza 2017. godine i zajednički nastup na općim izborima, te zajedničkim listama koje su kreirane za izbore od 7. listopada 2018. godine, kreirane su od strane HDZ-a BiH, a na štetu HSP-a BiH. Mislim da su pojedinci koji kreiraju višu političku razinu odlučili privremeno ugasiti pravašku scenu u BiH i RH. Povijesno, događale su se slične scene s pravašima od ukidanja Bachova apsolutizma i povratka ustavnosti 1860. godine. I tada je vladalo kaotično političko stanje. Stranka prava nakon toga postala je jedna od najutjecajnijih političkih organizacija toga doba u Hrvatskoj. Lideri pravaša postali su Ante Starčević i Eugen Kvaternik. Nakon izbora za Sabor 1878. godine Stranka prava postaje prvi masovni pokret u hrvatskom političkom životu. Možemo zaključiti kako se povijest ponavlja i kako je doista po onoj latinskoj „Historia est magistrae Vitae“.

Dnevno.ba: Početak velikog istinskog hrvatskog zajedništva, jeli to novi kurs politike HNS-a ?

ZDENKO LUČIĆ: “Marginaliziranjem pravaša u BiH i RH, osiromašila je demokratska scena, u prvi plan dolaze radikali Srbije u RH, koji se predstavljaju kao nacionalna manjina. Upravo je to i cilj prikazati Hrvate BiH kao nacionalnu manjinu. Ne treba zanemariti kako je po popisu stanovništva u BiH Hrvata u odnosu na 2013. godinu danas znatno manje. Narušavanjem političkih prava Hrvatima, pravašima, osiromašiti će i hrvatska politika, hrvatska demokracija. Pobjeda HDZ-a BiH na prošlim izborima je i velika odgovornost Dragana Čovića i HDZ-a BiH pred hrvatskim narodom. Strategija nacionalnih interesa Hrvata BiH nije napisana, ne postoji analiza o upravljanju političkom krizom Hrvata BiH, niti projekcije mogućeg rješenja. Političke improvizacije su pogubne za Hrvate BiH čega smo svjedoci proteklih dvadeset godina. Politički kaos koji je proizveden u BiH, proizvod je loših politika. Loše politike djelo su organiziranih političkih skupina, koje marginaliziraju i uništavaju bilo drugih. Istinsko zajedništvo Hrvata može biti projekcija budućeg rješenja hrvatskog pitanja u BiH”.

Dnevno.ba: Vi inicirate dosta pozitivno ozračje, stavljajući naglasak na pravnoj zaštiti Hrvata, je li moguće da Vi uspostavite pozitivnu suradnju s Draganom Čovićem?

ZDENKO LUČIĆ: “Afirmacijom i obogaćivanjem temeljnih vrijednosti na kojima je uspostavljena BiH kao država, konzumirajući prava iz daytonskog mirovnog sporazuma, koji je građanima BiH donio mir, razvitkom BiH s gospodarski uspješnim, pravno i socijalno pravednim društvom u kojemu će predstavnici Hrvata, Bošnjaka i Srba imati jednaka prava, ne vidim problem neuspostavljanja buduće suradnje s HDZ-om BiH i Draganom Čovićem kao predsjednikom HNS-a”.

Dnevno.ba: Kakva je budućnost Sporazuma o suradnji HDZ-a BiH i HSP-a BiH iz 2017. godine? Uzimajući u obzir da ste kazali kako su zajedničke liste za prošle izbore kreirane na štetu HSP-a BiH.

ZDENKO LUČIĆ: “To bi bilo pitanje za vodstvo HSP-a BiH, a ne za mene. Politika i odnos HDZ-a BiH i HSP-a BiH zadnja dva desetljeća nije bila temeljena na zajedničkoj zaštiti nacionalnih interesa Hrvata BiH. Sjetimo se raznih koalicijskih sporazuma, turbulentnih političkih vremena, pravosudnih procesuiranja visokih časnika HVO-a, visokih političkih dužnosnika HDZ-a BiH. Pravaška scena u BiH i RH je identična, marginalizirana s totalitarističkom tezom, zanemarujući povjesni kontekst pravaša sto godina ranije. Osobno smo svjedoci trenda jačanja desnice u Europi i raznih kriza. Upravljanje nacionalnim razvitkom nije monopolno pravo samo jedne stranke, jednog društvenog sudionika, konkretno mislim na HDZ. Držim kako će HDZ BiH i HSP BiH imati korektnu i transparentnu suradnju s novim vodstvom i korigiranim propustima – omaškama HDZ-a BiH, koje su vidljive imenovanjem dužnosnika, vođenjem i zastupanju Hrvatskog narodnog sabora. Sporazumi, dogovori koji su bili zaključeni između koalicijskih partnera i zajedničkih lista, plod su današnje političke pozicije HDZ-a BiH i HSP-a BiH”.

Dnevno.ba: Konkretno na što ukazujete?

ZDENKO LUČIĆ: “Ukazujem na činjenice koje su plod zajedničkih lista. HSP BiH nije polučio izborni rezultat koji je trebao, a Dragan Čović nije postao član predsjedništva Bosne i Hercegovine, što je trebao. Činjenica je kako nešto treba poboljšati odnosno mijenjati, kako bi Sporazum o suradnji HSP-a BiH i HDZ-a BiH iz 2017. godine bio plodonosniji i kako bi koalicijski sporazum od 18. lipnja 2018. godine bio proveden nakon implementacije izbornih razultata”.

Dnevno.ba: Mislite onkretno na Vašu poziciju ministra pravde BiH?

ZDENKO LUČIĆ: “HSP BiH zaslužuje odgovornu poziciju na državnoj razini, uzimajući u obzir nove političke , ekonomske i sigurnosne okolnosti kojima su uskraćena prava Hrvatima BiH”. (dnevno.ba)