Zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, odnosno trgovine ljudima, splitsko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv Milivoja U. (44) iz Slimena, poznatijeg pod nadimcima “Mile debeli” i “Mile mesar”.

Nije ovo Mili prvi put da se susreće s ovakvim optužbama, no ovo je najnoviji slučaj, s kraja ožujka ove godine. “Mile mesar” je tada, prema kaznenoj prijavi, preko Ružice R., svoje dugogodišnje poznanice i državljanke BiH, tražio da mu nađe nekoga tko bi radio ilegalno na njegovom imanju. Ona je pronašla Dž.Z., koji je tada bio u teškoj financijskoj situaciji i trebao mu je posao te mu je rekla da će kod Mile imati osiguran smještaj i hranu, plaću od tisuću do 1500 konvertibilnih maraka (od četiri do šest tisuća kuna).

Rad bez pauze

Primamljen dobrim uvjetima, istog dana sastanak Milivoja i potencijalnog radnika dogovoren je u jednoj ćevabdžinici u Travniku te je dogovoreno da Dž.Z. počne raditi već idući dan. Dan poslije Milivoj U. u citroenu C5 prevozi radnika legalno preko državne granice na prijelazu Gornji Vinjani te tad od Dž.Z. traži putnu ispravu koju je zadržao i nakon policijskog pregleda na granici. Odvezao ga je potom na imanje i smjestio u staru kuću, a već idućeg dana od ranog jutra ovaj je krenuo s čišćenjem ilegalne klaonice, odvoženjem klaoničkog otpada, pomagao je pri klanju stoke, čistio i hranio stoku, izvodio građevinske i sve druge potrebne radove. Tog prvog i drugog dana nesretni je radnik radio po 15 sati bez pauze. Kad je nakon mjesec dana shvatio da ne radi po uvjetima kakve je dogovorio s Milivojem, da su posao i radno vrijeme teži od dogovorenog, da se radi ponekad i cijele noći bez redovite prehrane, i to isključivo mesom iz klaonice koje nije veterinarski pregledano, zatražio je od “poslodavca” dozvolu da posjeti rodbinu u Travniku, želeći tako pobjeći od “pakla”. No, Milivoj mu je, stoji u prijavi, zaprijetio: “Nećeš ti nikud, ići ćeš kad mene bude volja jer ću ti polomiti kosti, dopustit ću ti da ideš kad napraviš sve što treba, a to će biti za 15 dana”.

Bijeg iz pakla

Budući da je Dž.Z. inzistirao na tome da želi otići, Mile ga je pokušao udariti, što je ovaj izbjegao. Zbog svega, a znajući po pričama da je Milivoj nasilna i osuđivana osoba, čovjek se preplašio te je 27. travnja pobjegao s imanja. Kako nije imao novca kod sebe jer nije bio isplaćen, pješke je i stopirajući došao do prijelaza Kamensko i tamo je sve ispričao policiji. Nakon dobivenog sudskog naloga pretraženo je imanje. Policija je tamo zatekla još jednog državljanina BiH koji je počeo bježati, no uhićen je te je potvrdio riječi odbjeglog radnika.

 

Milivoj U. nije tada bio dostupan policiji, a nedavno nije došao na ročište na Županijski sud u Splitu u postupku gdje ga USKOK tereti za pljačke mjenjačnica i šverc više od tone i pol mesa bez papira te preprodaju raznih ukradenih predmeta. Već prije je prijavljivan zbog trgovine ljudima, preprodaje marihuane, otmice, trovanja ljudi mesom zaraženim trihinelom… (Slobodna Dalmacija)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime