Mnoge druge države baš poput Hrvatske imaju mirovine po posebnim uvjetima, ali postoji razlika – one ih isplaćuju iz državnog proračuna

U Hrvatskoj radnik s 40 i više godina staža ostvaruje pravo na prosječnu mirovinu koja je prema podacima mirovinskog manja od 3700 kuna. Ono što je zanimljivo je činjenica da mnogi koji odlaze u povlaštenu mirovinu primaju znatno veće iznose, iako imaju manje godina radnog staža iza sebe.

Njihova mirovina prije svega ovisi o tome jesu li zakonom svrstani u neku od kategoriju umirovljenika po posebnim propisima, jer tada su im staž i uplate u mirovinski fond u drugom planu, piše Novac.

Prema podacima HZMO-a, za kraj veljače stoji kako od 17 kategorija korisnika povlaštenih mirovina najmanji prosječni staž imaju pripadnici HVO-a, samo sedam godina i tri mjeseca. Branitelji iz Domovinskog rata u prosjeku imaju 18 godina i osam mjeseci staža, a radnici koji su tijekom rada bili izloženi azbestu u prosjeku imaju oko 27 godina i 10 mjeseci staža.

Najveći prosječni staž među skupinama korisnika mirovina prema posebnim propisima imaju akademici – od 41 godinu i devet mjeseci.

A tko ima najveće mirovine?

Bivši saborski zastupnici i članovi bivših Vlada, kao i ustavni suci imaju najveće mirovine sa stažom od gotovo 33 godine i dva mjeseca. Vojne osobe imaju u prosjeku 30 i pol godina staža. Iza umirovljenika koji su sudjelovali u NOR-u u prosjeku je, pokazuje statistika HZMO-a, 29 godina i tri mjeseca staža.

Mnoge druge države baš poput Hrvatske imaju mirovine po posebnim uvjetima, ali postoji razlika – one ih isplaćuju iz državnog proračuna, a ne iz mirovinskog fonda te je upravo to Unija preporučila Hrvatskoj.

Razdvajanje mirovina na “zarađene” i “priznate zbog zasluga za državu i društvo” nužno je zbog usklađivanja mirovina, a s time se slaže i bivši ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Kukuriku koalicije, Mirando Mrsić, koji smatra da bi se dio po posebnim propisima trebao isplačivati iz proračuna.

Prosječan staž za pojedine kategorije prema podacima HZMO-a:

  • Branitelji: 18 godina i osam mjeseci
  • Pripadnici HVO-a: sedam godina i tri mjeseca
  • Saborski zastupnici, bivši članovi Vlade i ustavni suci: 33 godine i dva mjeseca
  • Akademici: 41 godina i devet mjeseci
  • Sudionici NOR-a: 29 godina i tri mjeseca
  • Rudari iz Labina: 29 godina i devet mjeseci
  • Radnici koji su bili izloženi azbestu: 27 godina i osam mjeseci
  • Članovi posada broda: 29 godina i pet mjeseci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime