Cijena za Ceste Sisak vam je 20 milijuna kuna, ali i 100.000 eura, ako me razumijete”, rečenica je kojom je od tajkuna Željka Žužića, prema njegovim tvrdnjama, sada već bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel u proljeće 2011. zatražila mito kako bi mu pomogla otkupiti sisačko poduzeće za cestogradnju.

Suptilna poruka

Žužić je prije mjesec dana dao iskaz USKOK-u u kojemu je ustvrdio kako je iza njegova preuzimanja tvrtke Ceste Sisak stajao i županičin osobni financijski interes, a USKOK je nakon toga za to djelo odlučio proširiti istragu na M. Lovrić-Merzel, ali i samoga Žužića. Čini se da su upravo Žužićeve optužbe bile posljednji čavao u politički lijes M. Lovrić-Merzel jer je, nakon što ju je USKOK osumnjičio i za primanje mita, ona ekspeditivno izbačena iz SDP-a. Do tada, premda je bila osumnjičena za malverzacije teške više od 11 milijuna kuna, stranka je se nije odrekla, smatrajući da se radi samo o rastrošnosti i lošim političkim odlukama, a ne o klasičnoj korupciji. Žužić je istražiteljima ispričao kako je 2011. iskazao interes za kupnju tvrtke Ceste Sisak, najviše zbog toga jer je u vlasništvu već imao šljunčaru pa se nadao da će uz odgovarajuću infrastrukturu dobiti posao gradnje jedne dionice ceste koja je najavljivana. Žužić je rekao da je tražio sastanak s M. Lovrić-Merzel kako bi se raspitao za kupnju tvrtke Ceste Sisak nakon što je bilo objavljeno da će Županija prodavati svoj udio. S Marinom Lovrić-Merzel dogovorio je sastanak u njezinu uredu i tada mu je ona navodno izgovorila spomenutu rečenicu. Njezinu suptilnu poruku, kaže, odmah je shvatio. “Shvatio sam da tih 100.000 eura traži za sebe jer sam i ranije čuo kuloarske priče da ona i inače tako radi.” Nakon nekog vremena došao je ponovno k njoj u ured donijevši sa sobom u kuverti 100.000 eura. Kada su ga istražitelji pitali otkud mu toliko gotovine, Žužić je odgovorio kako je on poslovni čovjek te da kod kuće zbog poslovanja uvijek ima određene gotovinske iznose.

Mogućnost prvokupa

“Novac sam imao u kući u kešu jer sam poslovni čovjek”, rekao je Žužić istražiteljima. Na drugi sastanak došao je neposredno prije natječaja, a tada je M. Lovrić-Merzel u ured pozvala svojega pomoćnika, Željka Marjanovića, te mu rekla da Žužiću pojasni detalje natječaja. Ništa ne sumnjajući, pomoćnik je sve izreferirao. “Kada je završio, rekla mu je neka nas sada ostavi nasamo i on je otišao iz sobe”, tvrdi Žužić. Pošto su ostali sami, tvrdi Žužić, obavljena je primopredaja. “Ja sam kuvertu s novcem izvadio iz torbe i predao je županici, a ona ju je spremila.” No, nakon raspisivanja natječaja na koji se Žužić javio nastali su, tvrdi, problemi, jer se javio i manji dioničar Krešo Petek koji je imao mogućnost prvokupa. Pomislivši da će mu Petek uzeti Ceste ispred nosa, Žužić se, tvrdi, naljutio. Smatrao je da je prevaren i čak nekoliko puta kontaktirao M. Lovrić-Merzel, mislivši tražiti da mu vrati 100.000 eura. Međutim, ona ga je smirila: “Ne brini se, Petek nema novca za polog i neće dobiti kredit u banci.” Županičine riječi su se, kaže, i ostvarile te je IGM Turoplje ubrzo potpisao ugovoru o kupnji tvrtke.

Blaža mjera

Nakon pet mjeseci provedenih u Remetincu, M. Lovrić-Merzel jučer je podnijela ostavku na mjesto županice, a na slobodu će izaći 5. rujna. Do tada bi i USKOK trebao ispitati preostalih nekoliko svjedoka. Zbog prestanka obnašanja funkcije županice, prestala je i opasnost od ponavljanja djela pa joj je pritvor po toj točki jučer ukinut. Odluku o podnošenju ostavke Marina Lovrić-Merzel navodno je donijela tek nedavno, nakon što je istražni sudac prije tjedan dana, zbog opasnosti od ponavljanja djela, pritvor odbio zamijeniti nekom blažom mjerom, kao što je to sugerirao Ustavni sud. Naime, Ustavni sud je dva puta sugerirao da bi se pritvor po toj osnovi trebao zamijeniti nekom alternativnom mjerom zabrane obnašanja poslova županice, bez podnošenja ostavke. No, takav modus nije pronađen i sudac istrage je odlučio da će se takva mogućnost razmatrati tek kada budu ispitani svi preostali svjedoci.

Politička budućnost

To bi pak za Marinu Lovrić-Merzel značilo još najmanje mjesec dana u Remetincu, a to joj je, po svemu sudeći, bilo previše. Tako je ispalo da je najnoviji krug istrage protiv M. Lovrić-Merzel, u kojoj joj se na teret prvi put stavljalo da je od Željka Žužića tražila i primila mito, bio presudan za njezinu političku budućnost, a Žužićev iskaz ključni dokaz. (Jutarnji list)