Koncerti klasične glazbe najčešće se organiziraju u zatvorenim prostorima. Dvorane, kazališta, muzeji ili pokoji hotelski ‘lounge’ mjesta su događaja u kojima pijanisti izvode skladbe te pomoću klavirskih tipki stvaraju melodije kojima obogaćuju prostore stvarajući opuštajući ugođaj

Piše: Gracija Pleština

Severin Filipović jedan je od pijanista koji je svoj klavir premjestio u otvoreni prostor. Nakon nedavne pobjede na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Smederevu, odlučio je u svojim rodnim Brelima organizirati nešto drugačije. Mjesto događaja njegovog koncerta bilo je, ni više ni manje, nego obalno more.

U nedjelju, 11. kolovoza, u breljanskoj luci pojavio se koncertni klavir na plutajućoj platformi koji je izazvao zanimanje svih prolaznika. Organizatori su objašnjavali o čemu se radi i pozivali ih da prisustvuju besplatnom koncertu na pučini, a Severin je u međuvremenu imao generalnu probu privezan među ostalim brodovima. Okupljanje je počelo oko 20:00 sati te su dva velika turistička broda spremna za ukrcaj čekala kod svjetionika. Svi su bili pozvani da dođu svojim brodovima te su manje brodice već počele zauzimati svoja mjesta na pučini u blizini ‘crvene bove’, otprilike tristo metara udaljene od luke. Više od deset glisera i brodica okružilo je platformu na kojoj je plutao klavir te je Severin posljednji doplovio do svoje morske pozornice.

Događaj je počeo u 21:00 sati, svi brodovi ugasili su svoje motore te su se gledatelji prepustili melodijama skladbi Dore Pejačević, Mozarta, Ravela, Debussyija, Schumanna i Liszta. Nakon što je odsvirao ‘bis’, pijanist Filipović je svoj koncert završio skokom u more što su učinili i brojni mlađi gledatelji iz svojih brodica. Slavlje se nastavilo i u luci nakon povratka te su domaći i strani gledatelji s oduševljenjem čestitali mladom pijanistu koji se prvi vratio na kopno i dočekao sve posjetitelje.

Severin Filipović je sa svojim sumještanima i suradnicima organizirao jedinstven događaj kakav se ne pamti na ovim prostorima. O breljanskom klavirskom koncertu će se još dugo pričati, a svi sudionici nestrpljivo iščekuju iduće ljeto, u nadi da će se ovakav događaj ponoviti i dogodine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime