AFERA DORH Protiv Željke Pokupec kreće službena istraga

0

Nedavno odbacivanje optužnice od strane suda u slučaju protiv Vinka Mladinea i Mihe Zrnića Marinovića koje se teretilo da su oštetili Fond za zaštitu okoliša više od 46 milijuna kuna, a sve zbog propusta  zamjenice Sunčice Blažević i njene nadređene Željke Pokupec jer nisu u roku od 30 dana podigli optužnicu, napravilo je golemu štetu dignitetu rada DORH-a.

Međutim, o tome da je Željka Pokupec kreatorica manjkavih i vrlo često izfabriciranih optužbi očito je i iz najnovije odluke Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Dinka Cvitana koji je od nje zatražio da podnese ostavku, što je ova i napravila 6. veljače. Ponovno, razlog tome je bio manjkava optužnica koju je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo protiv nekadašnjeg pomoćnika zapovjednika stožera specijalne policije Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske Antiterorističke jedinice Lučko Franje Drlje zbog ratnog zločina nakon akcije Oluja. Kada se u priopćenje DORH-a navede da optužnica i postupak prije njezina podizanja trpe znatne nedostatke, očito je da je Dinku Cvitanu više dosta nepotrebnih afera koje mu je stvarala Željka Pokupec. Ono što joj je tolerirao mentor i bliski prijatelj tadašnji Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, opravdano više ne tolerira Dinko Cvitan, jer se iz dana u dan pojavljuju nove afere vezane uz ime Željke Pokupec. Poseban teret Željki Pokupec su  i desetak od ranije podnesenih kaznenih prijava protiv nje koje će se tek sada početi rješavati.

Čak četvoro policijskih službenika podiglo kaznenu prijavu protiv Željke Pokupec

O načinu na koji je vodila Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, najbolje govori činjenica da su po prvi put u povijesti te institucije protiv Županijske državne odvjetnice i aktivni policajci podnosili kaznene prijave, a to je ni više ni manje bio slučaj u četiri slučaja. Policijski službenici Nikola Osmakčić, Miroslav Ribič, policijski insprektor Mislav Merkaš kao i zamjenik načelnika kriminalističke policije Josip Knez, Željku Pokupec su kazneno prijavljivali zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Međutim, ona se na to nije puno osvrtala, a postupci koje je pokretala bili su vrlo precizno definirani njezinim potrebama za napredovanjem. S tim prijavama bili su upoznati i predsjednici Vlade RH, Sabora RH, predsjednik države kao i ministar pravosuđa, ali i čelništvo Europske Unije u Bruxullesu. Međutim, sve to nije bilo dovoljno Mladenu Bajiću kao niti predsjedniku Državno odvjetičkog vijeća Josipu Čuli da Željku Pokupec razriješe dužnosti. Dapače.

Dragan Primorac je prvi javno ukazao na zlouporabu položaja i ovlasti od strane Željke Pokupec

Kad je  bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac sazvao tiskovnu konferenciju 21. lipnja 2013. godine u nazočnosti dr.sc. Mirka Smoljića koji je inače i sam stručnjak za kazneno pravo i koji je pred kamerama istaknuo da ga je Željka Pokupec prisiljavala da lažno svjedoči protiv Primorca, svima je postalo jasno da “slučaj Željke Pokupec” internacionalizira, što je unijelo posebni nemir tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Dodatan šok je uslijedio kad je u istom periodu jedan o najuglednijih hrvatskih znanstvenika prof.dr. Dražen Vikić-Topić sa Instituta Ruđer Bošković, kazneno prijavio Željku Pokupec jer je i njega u nekoliko prisiljavala da lažno svjedoči protiv bivšeg ministra Primorca, ali i drugih hrvatskih znanstvenika. S druge strane i tijekom tada aktualnih sudskih rasprava postalo je normalno da uglednici optužuju Željku Pokupec za počinjenje kaznenih djela te tako Večernji list od 22.2.2013 prenosi da je dr.sc. Tatjana Marotti, znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković posebno istaknula da je u jednom drugom slučaju na nju rađen pritisak te da su joj prijetili, a da je cijeli postupak vodila Željka Pokupec.

Primorac je jučer oslobođen svih optužbi u aferi Touareg

Na zagrebačkom Županijskom sudu u popodnevnim satima završen je slučaj ‘Touareg’ koji se vodio protiv Dragutina Funde, bivšeg ravnatelja Zavoda za norme i Dragana Primorca, bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i športa. Primorac je oslobođen svih optužbi te nije dokazano da je on Fundu, koji je priznao počinjenje djela, poticao da mu nabavi novi luksuzni službeni terenac ‘VW Touareg V6’. Međutim, pozadina ovog bizarnog slučaja posebice zbog toga što je od samostalnosti države pa sve do danas razmjena vozila između državnih institucija gotovo pravilo jer se radi o jedinstvenom proračunu, a Odlukom Vlade RH ministar ima pravo na vozača i vozilo 24 sata, potpuno je drugačija jer kad bi se prema navodima iz optužnice postupalo danas, onda bi se većina ministara ali i predsjednik Republike Hrvatske našli u ozbiljnom problemu jer najveći broj njih za službene potrebe koristi upravo vozila iz suradnih institucija.

Ivo Sanader i Jadranka Kosor ga nisu voljeli

Anonimna kaznena prijava datira još iz 2009 godine, i vezana je uz kandidaturu Dragana Primorca na predsjedničkim izborima. Drugim riječima da Primorac nije sudjelovao u predsjedničkim izborima optužnica nikada ne bi bila podignuta. Poznato je da su  Jadranka Kosor i Mladen Bajić, tadašnji državni odvjetnik radili u najužoj simbiozi i upravo zahvaljujući njima dogodilo se selektivno podizanje optužnica protiv svih nepodobnih. Tako je bilo i u slučaju Dragana Primorca kojem je po svaku cijenu trebalo umanjiti javni ugled i eventualno onemogućiti povratak u politiku, prvenstveno obzirom na njegovu veliku popularnost koju je imao među građanima.

Sprega medija i DORH-a, posebice Željke Pokupec

I njeni najbliži suradnici godinama su tvrdili da Željka Pokupec ima dobro uhodan mehanizam proslijeđivanja informacija u medije i to prije nego što su postajale službene, što je samo po sebi kazneno djelo. Djelatnici DORH-a s gorčinom su godinama potpuno nemoćni pogledima ispraćali odabrane novinare koji su ulazili u njihovu instituciju i dobivali tajne podatke vezane uz istrage, koji bi već slijedećeg dana bili objavljivane u hrvatskim tiskovinama. Kad nije bilo elemenata za podizanje optužnica trebalo ih je iskonstruirati. Tako je bilo i u slučaju Toureg kad je u Jutarnjem listu od 27.9.2011 objavljen članak «Primorac iskoristio ovlasti ministra da bi povoljno kupio luksuzni Touareg» i «Nakon godinu dana korištenja, u proljeće 2008., bivši ministar je prema sumnjama iz istrage, Touareg od Zavoda za norme povoljno i otkupio». Iz svega navedenog čitatelj bi zaključio da je bivši ministar Primorac za svoje potrebe otkupio vozilo i to ono isto koje je koristio u Ministarstvu. Međutim, uskoro je postalo jasno da se u ovom konkretnom slučaju radi o dva potpuno različita vozila i da je vozilo Touareg koje je korišteno za potrebe ministarstva davno vraćeno “leasing” kući, a da Primorac vozi potpuno drugo-privatno vozilo. Međutim, trebalo je proći više od 5 godina da čitava izmišljena konstrukcija Željke Pokupec padne u vodu obzirom da je bivši ministar jučer oslobođen svih optužbi.
Smijenila ili potjerala u mirovinu 8 vrsnih zamjenika državnih odvjetnika koji nisu željeli provoditi njene protuzakonite naloge

Kad je medijima dostavljana kaznena prijava koju su najvišim institucija hrvatske države, podnijeli zamjenici županijske državne odvjetnice, a u kojoj ističu da je Željka Pokupec svojevoljom i protuzakonitim aktivnostima oštetila državni proračun za oko 40 000 eura jer je zbog netrepeljivosti prema zamjeniku Ranku Rađenoviću potpuno protuzakonito i na vlastitu ruku naredila njegovu smjenu, postalo je jasno da Željka Pokupec ima veliki problem u i “vlastitoj kući”. Međutim i nakon što je zamjenik Rađenović po dobivenom upravnom sporu ponovno vraćen na posao uz nadoknadu svih plaća od 2007. godine uz kamate) država mu je bila prisiljena isplatiti 40-tak tisuća eura, Željka Pokupec nikada nije odgovarala niti za to djelo. Osim Rađenovića, popis “žrtava” Željke Pokupec, od kojih su svi odredom zamjenici županijskog državnog odvjetnika i koji su bili prisiljeni ili napustiti ovu instituciju ili zatražiti višegodišnje bolovanje zbog “mobbing” su: Ivan Plevak, Anamarija Lončarić, Petar Dragosavca, Draženka Grubišić, Ivica Marinac, Ivan Stanić, Vladimir Terešak i Dubravka Turkalj Dragosavac.

Dinko Cvitan nastavlja s uvođenjem reda u DORH

Iz krugova bliskih DORH-u doznajemo da su na meti Dinka Cvitana uz Željku Pokupec, svi oni koji su godinama zbog prijateljskih i drugih odnosa čuvali niz predmeta u ladicama. Prema dostupnim inforamcijama, radi se o velikim aferama i vrlo zvučnim imenima, o njima ćemo uskoro imati prigodu čuti. U međuvremenu, postupak pospremanja Bajićevog kadra nastavljen je i u Državnoodvjetničkom vijeću u koje je ponovno želio ući Bajićev prijatelj Josip Čule, ali mu Cvitan to nije dozvolio. Veliki broj zamjenika iz DORH-a već dugo zamjeraju Čuli što je do sada jako malo radio na spisima, dok je najviše vremena provodio na putovanjima u inozemstvo, na sjednicima Državnog odvjetničkog vijeća te na pravosudnim ispitima. Jedan dio međunarodnih putovanja iskoristio je i za lobiranje prema Bajiću da ostane na čelnom mjestu DORH-a, ali bez uspjeha. Zamjenicima koji su bili puno duže na toj funkciji, Mladen Bajić nije omogućio takvu raznolikost poslova bez velikog rješavanja spisa i takvu zaradu kao što je to učinio svom miljeniku Čuli, ali se sada vidi da mu je napravio medvjeđu uslugu. Uskoro i u drugim državnim odvjetništvima diljem Hrvatske kreću velike promjene te da se neće samo raditi kozmetičke izmjene. Javnost očekuje da ćemo nakon dugo vremena dobiti tijelo kojemu nije prvenstveni cilj kazneni progon zbog političkih i sličnih pobuda, već na temelju dokaza. Ako Cvitan ide u tom smjeru, onda će sigurno dobiti podršku javnosti. (dnevno.hr)