INSPEKCIJA ZATVORILA GRADILIŠTE Martin Baričević, novopečeni HDZ-ov saborski zastupnik omogućio sinu posao stoljeća

2

Nevjerojatan slučaj koji smo istraživali dva tjedna stiže nam iz Općine Jasenice, u kojoj stoluje novopečeni zastupnik HDZ-a Martin Baričević, inače predsjednik Hrvatske zajednice Općina

Naime, Baričević je prvo svom sinu dodijelio koncesiju da na plaži u Maslenici sagradi, odnosno otvori ugostiteljski objekt i to svega par metara od mora, piše Index. Apetiti HDZ-ovaca su se i ovog puta pokazali nezasitni pa su Baričevići u izgradnji objekta, po svemu sudeći, izašli iz gabarita koje su sami postavili. 

Prvo koncesija, pa onda otvaranje obrta 

Cijeli slučaj prijavili smo prošlog tjedna građevinskoj inspekciji, a oni su danas zaustavili radove. Ono što je nevjerojatno u cijeloj priči je činjenica da zastupnik HDZ-a Baričević u svemu tome ne vidi ništa sporno. No, krenimo redom. 

Iako nije bio raspisan javni natječaj, sin načelnika Općine Luka Baričević podnio je u veljači ove godine zahtjev da na rivi u Maslenici otvoriti objekt za ugostiteljstvo i trgovinu. Tražio je da na plaži u centru mjesta napravi kiosk od 12 kvadrata te terasu koja bi imala 50 kvadratnih metara. Tražio je koncesiju na pet godina.

Zahtjev za dodjelu koncesije predan je 22. veljače, obrt je otvorio 25. veljače, a 28. veljače održana je sjednica Vijeća za dodjelu koncesije, na kojoj je odlučeno da Baričević dobije koncesiju. Pet dana kasnije, 4. ožujka, Općina obavještava Zadarsku županiju kako namjerava dati prostore u koncesiju.

Tata načelnik se izuzeo

Uglavnom, rijetki su znali da bi se plaža u Maslenici mogla dobiti u koncesiju, pa Baričević mlađi, prema svemu ovome, nije imao problema dobiti koncesiju. Samo je koncesiju trebalo i zatražiti. Naglasimo kako Baričević mlađi u vrijeme dok je predao zahtjev za koncesiju nije imao ni otvoren obrt Bonaca. Uradit će to tek tri dana kasnije, 25. veljače, pa je očigledno da nitko u ovom slučaju nije tražio prethodno iskustvo.  

Zahtjev za koncesiju s pečatom tada nepostojećeg obrta 

Pritom je i poštovana zakonska norma jer je Baričević stariji, načelnik Općine, potpisao izjavu kako neće biti nazočan na sjednici Vijeća za dodjelu koncesijskog odobrenja te da kao načelnik Općine neće sudjelovati u postupku davanja koncesije za njegova sina. On nije bio ni nazočan na sjednici Vijeća kada se odlučivalo o koncesiji. Nije ni morao. Odluka je bila jednoglasna. 

Kavana s terasom na plaži za 24 tisuće kuna godišnje

Baričević mlađi dobio je tako koncesiju za kiosk u iznosu od 9 tisuća kuna, koliko iznosi paušalna naknada te 15 tisuća kuna za terasu. Ukupno mora dati 24 tisuće kuna godišnje u općinsku kasu za ugostiteljski objekt u središtu mjesta. 

Obrt je osnovan 25. veljače

“Ne radi se o koncesiji, nego o dodjeli koncesijskog odobrenja na morskoj obali, i to za kiosk (drvenu kućicu) površine 12 m 2 i pripadajuću terasu objekta površine 50 m2. Općina Jasenice ni jedne godine ne raspisuje javni natječaj za dodjelu koncesijskih odobrenja, već se zahtjevi zaprimaju od početka tekuće godine pa do početka turističke sezone. Također posebno ističem da u cilju razvoja turizma na području Općine Jasenice, Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja nikada nije odbilo niti jedan zahtjev za koncesijsko odobrenje”, objašnjavaju nam iz Općine Jasenica kada smo ih upitali za ovaj slučaj.

No, kako nam kažu iz Općine, bilo je i problema. 

“Tko je pitao, mi smo i dali”

“Do sada je na predmetnom lokalitetu u nekoliko navrata bilo zahtjeva za razne djelatnosti, svi su odobreni, ali nitko nije započeo s radom zbog troškova infrastrukturnih priključaka, posebno cijene priključka električne energije”, kažu nam iz Općine.

Nakon što je izdana koncesija, krenuli su i radovi na izradi kioska i terase. Gradilište nije bilo označeno tako da je poznat izvođač, nadzor i investitor, niti je bilo vidljivo o čemu se radi. Bilo je i očito da gabariti gradilišta, odnosno kioska i terase ne odgovaraju gabaritima iz koncesijskog odobrenja, odnosno za terasu od 50 kvadrata. 

Načelnik se izuzeo, pa je sve po zakonu

“Ne izvode se nikakvi građevinski radovi, već se postavljaju montažne ‘stope’ na koje će se postaviti tipski kiosk (tip Emaus 4×3) i drvena podloga za terasu. Stope se postavljaju zbog djelovanja plime te se terasa i kiosk na taj način odižu od tla 40 cm. Za predmetno se sukladno pozitivno-pravnim propisima Republike Hrvatske ne izdaje građevinska dozvola”, rekli su nam iz Općine pozivajući se na informacije koje je prikupio njihov komunalni redar. 

Koncesija je tu, a radovi?

O čudnim radovima i koncesiji obavijestili smo Ministarstvo graditeljstva koji su, pozivajući se na inspekciju Lučke kapetanije Zadar od 27. ožujka, tvrdili kako izvođač posjeduje sve dozvole. 
 
“Obavljenim nadzorom utvrđeno je da Izvođač radova posjeduje valjano koncesijsko odobrenje, izdano od općine Jasenice i Vijeća za dodjelu koncesija za zahvat u prostoru, u vidu postavljanja kioska površine 12 metara kvadratnih i pripadajuće terase, ukupne površine 50 metara kvadratnih, za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva i trgovine”, stajalo je odgovoru Ministarstva. Isto tako rekli su nam kako je Lučka kapetanija Zadar uputila Prijavu zahvata na pomorskom dobru prema Državnom inspektoratu, kako bi se otkrilo provode li se radovi gradnje ili jednostavne gradnje u obuhvatu pomorskog dobra. 

Obavijestili smo još i Zadarsku županiju, Županijsku lučku upravu te na kraju i građevinsku inspekciju. 

Inspekcija zatvorila gradilište

“U inspekcijskom postupku će se provjeriti postojanje koncesijskog odobrenja, kao i eventualno postupanje hidrograđevinskog inspektora ukoliko je riječ o pomorskom dobru. Po utvrđenju svih relevantnih činjenica te očevida na licu mjesta, donijet će se odluka. O istom ćemo Vas obavijestiti”, stajalo je u odgovoru koji smo prije tjedan dobili od građevinske inspekcije. 

Obavijest nismo dobili, no jutros se na gradilištu pojavila obavijest, odnosno rješenje o obustavi radova. 

Nakon Uskrsa, na inspekciju

Podsjetimo kako je Martin Baričević od početka travnja novi zastupnik HDZ-a u saboru. Ondje je “ušao” umjesto stranačkog kolege Marijana Kustića, predsjednika HDZ-a Ličko-senjske županije koji je svoj mandat saborskog zastupnika stavio u mirovanje zbog nespojivosti funkcije izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza. 

Šef zajednice Općina uživa veliko povjerenje šefa HDZ-a

Baričević je načelnik Općine Jasenice, u koju spada i Maslenica, već šest mandata. Isto tako, Baričević uživa i veliko povjerenje šefa stranke Andreja Plenkovića. Osim što je pozvan u sabor umjesto Kustića, Baričević je predsjednik Hrvatske zajednice općina. Ta udruga okuplja oko 310 općina, što čini više od tri četvrtine njihova ukupnog broja.

Na nedavnoj skupštini udruge sudjelovao je i Plenković, a Baričević je tada predstavio dva kapitalna projekta svoje udruge. Prošle godine su pokrenuli izradu dokumentarnog filma čija bi funkcija bila nacionalna promocija i afirmacija Hrvatske zajednice općina. Kako je rekao, izradom dokumentarca žele skrenuti pažnju na njihovo postojanje, ciljeve i probleme s kojima se njihove male zajednice susreću. 

Drugi “kapitalni projekt” je izrada fotomonografije udruge.  

Tko je pojeo stado janjaca, a nije platio?

Baričević je, osim po predanom načelničkom radu, u javnosti najpoznatiji po optužbama za stranačko prežderavanje janjetinom u jednom restoranu u Zatonu i izbjegavanje plaćanja računa za nastalu HDZ-ovu štetu. Index je već pisao o sukobu Baričevića i vlasnika restorana koji godinama tvrdi da mu je načelnik dužan 185 tisuća kuna zbog neplaćenih računa jer je, kako tvrdi gostioničar, s općinom od 2006. do 2010. besplatno jeo u njegovom objektu. 

Vlasnik restorana je čak preračunao dug u restoranski cjenik i došao do računice da je Baričević s ekipom pojeo čitavo stado janjaca. 

Osim toga, gostioničar je tvrdio da je, uz hrpu neplaćenih računa za priloge, vino i kolače, HDZ-ovac ostao dužan gazdi restorana još 7500 kuna troškova za karmine nakon sprovoda načelnikova brata što je, također, išlo na račun općine.

Slučaj je završio na sudu jer je načelnik optužio vlasnika restorana za klevetu.

2 KOMENTARI

  1. Jaci je Roscic od ovoga,ovaj sinu a Roscic zeni,kcerki i sinu koncesije.Lezajke,brodovi za iznajmljivanje i carter gliseri i to na najboljim pozicijama na plazi tako i u lucici.Drugu kcerku u Sabor i mir u kuci a rat u mistu,ha,ha….

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime