Karačić i Opačak upali u leglo talijanske mafije i vratili gumenjak od 50 tisuća eura

0

To je bila prava krađa! Upali smo u leglo talijanske mafije. Dobro da smo izvukli živu glavu.

Gumenjak je sada na vezu u Divuljama, ali s obzirom na ono što smo sve prošli kako bismo ga vratili u Hrvatsku, još ne vjerujem u to. Trebat će mi puno vremena da dođem k sebi. Riječi su to Kristijana Karačića (31), voditelja tvrtke “Veni, vidi, vici“ iz Trogira koja se bavi iznajmljivanjem brodova, a koji je proteklog vikenda sa svojom braćom i prijateljima vodio pravu bitku kako bi iz Italije vratio osam metara dug gumenjak vrijedan 50.000 eura, koji im je ukrao Franco Girotti iz Genove.

Nije imao za kauciju

– Prošle subote kada me je brat Damir, koji je vlasnik tvrtke, a koji živi u Njemačkoj, nazvao oko 16 sati i rekao da gumenjak odvedem u Split na rivu jer je jedan Talijan zainteresiran za sedmodnevni najam, nisam ni slutio koji ćemo pakao proživjeti. Došao sam ranije, susreo se s Francom. Sredili smo dokumentaciju. Dao mi je 2100 eura za najam broda. Kauciju od 500 eura nije platio. Rekao je da nema više novca, pa da će je platiti kada vrati brod. Njegovi osobni dokumenti nisu bili originalni, već kopije. To sam primijetio, no s obzirom na njegovu ljubaznost, nisam imao razloga za bilo kakvu sumnju. Kazao je kako ga čekaju supruga i djeca te da je uzeo vez za brod za sedam dana u splitskoj marini i apartman u staroj jezgri Splita. Rastali smo se normalno. Ja sam se vratio drugim brodom u Trogir i mislio da je sve u redu – kazuje Kristijan. – Međutim, oko 18 sati, kada je na mobitelu vidio desetak bratovih poziva iz Njemačke, znao je da nešto “miriše” na loše. Kako je kretanje broda pratio preko GPS-a, rekao mi je da brod ide pravo prema Italiji te da nazovem policiju. Naime, brodovi koje iznajmljujemo prema ugovoru koje potpisujemo s korisnicima ne smiju napuštati naše teritorijalne vode, pa je bratu to bila lampica za reakciju. Odmah sam nazvao 112 i dobio odgovor da mi ne mogu pomoći jer smo brod iznajmili na sedam dana te da treba pričekati do tada. Naglasio sam kako u ugovoru stoji da brod ne smije prijeći granicu, ali to im nije bio razlog za paniku. Potom sam nazvao splitski ACI, gdje su mi kazali kako brod takve registracije nemaju na vezu te da im je ime osobe koja ga je iznajmila nepoznato. To je bila prva otkrivena laž i alarm za uzbunu. Otišao sam u trogirsku policiju i tamo dobio isti odgovor – kazuje Kristijan. Odmah su shvatili da moraju stvar uzeti u svoje ruke. On i brat iz Njemačke u nedjelju oko 11 sati došli su u Split. – Pokupili su mene i mog najboljeg prijatelja Damira Opačka koji perfektno govori talijanski te smo svi skupa poletjeli prema Italiji. Ponovno nas je spasio GPS, koji se oko 14 sati, kada smo stigli tamo, upalio i pokazao da se nalazimo 80 kilometara od mjesta gdje je bio privezan naš gumenjak. Uzeli smo taksi. Dovezli smo se do mjesta Capoiale. To nikada neću zaboraviti! Ugledali smo kanal dug oko tri kilometra, a širok desetak metara na kojemu je s jedne i druge strane bilo privezano dvjestotinjak brodova. Svi su bili stari, a na svakom novi motori. Bilo nam je jasno da se radi o ukradenim brodovima. Na jednom vezu bio je naš gumenjak bez registracije, a prema njemu su s obližnje zgrade bile uperene tri kamere – pripovijeda Kristijan.

Rezervni ključ

– Zvali smo talijansku policiju. Dok smo je čekali, ispred nas se stvorio čovjek star pedesetak godina koji nas je oštro pitao što tu radimo. Objasnili smo mu da čekamo policiju te pitali zna li čiji je to gumenjak. Rekao je da ne zna, te da su svi vezovi u kanalu njegovi. Policija je ubrzo stigla. Brat je pokazao papire i otišao s njima u postaju. Sreća da smo imali rezervni ključ i kad se pedesetogodišnjak udaljio, ja, brat i prijatelj pobjegli smo brodom jer nas je bilo strah da nas ne “upuca“. Cijelo to mjesto i kanal užasno su nalikovali na mafijaško leglo.  Nakon što je talijanska policija temeljito obavila razgovor s bratom, našli smo se zajedno kod mjesta na kojemu smo zatekli naš ukradeni brod te dobili dozvolu da napustimo Italiju. Pedesetogodišnjak je priznao da je imao namjeru pucati u nas kad smo pobjegli s brodom. Policija nam je rekla da će ga prijaviti te da poznaje Franca. Zaključili smo kako ga je pedesetogodišnjak zapravo zadužio da ukrade gumenjak – istaknuo je naš sugovornik. Ustvrdio je da su u toj nesreći imali i sreće, ali im je ostala gorka spoznaja da su bili u raljama smrti te da se nakon kalvarije koju su prošli osjećaju ponovno rođeni. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime