Kroz tunel Sv. Ilija uskoro besplatno?

0

Odlučimo li vjerovati Splitsko-dalmatinskoj županiji i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, vožnja kroz tunel “Sveti Ilija”, koji povezuje imotsku okolicu s Makarskom rivijerom, uskoro će ili pojeftiniti, a košta 20 kuna, ili će postati besplatna.

Zaintrigirala nas je priča o tunelarini, jer još pamtimo s koliko su strasti županijski HDZ-ovci galamili protiv nje prije četiri godine, kad je tunel otvoren. No, tada je državu vodila SDP-ova koalicija pa se gnjev zbog odluke o naplati vožnje mogao mirno adresirati na Banske dvore i pripadajuća ministarstva. Ima, međutim, skoro dvije godine otkako je HDZ ponovno preuzeo državu, prvo s kratkotrajnom Vladom Tihomira Oreškovića, sada i s ovom koju vodi Andrej Plenković, a država i dalje uredno naplaćuje prolazak kroz tunel. Samo što su u međuvremenu utihnuli pobunjeni HDZ-ovi načelnici i svećenici, svi koji su onomad urlali. Stoga smo se obratili Ministarstvu i Županiji, zanimao nas je njihov aktualni stav. I evo što smo doznali. U odgovoru koji smo, bez objašnjenja, čekali od 25. rujna do 12. listopada, Ministarstvo prvo navodi kako je cijena cestarine kroz tunel određena na temelju “proračuna troškova upravljanja i održavanja tunela te troškova izgradnje”. Potom tumači pogodnosti za korisnike ENC sustava naplate, ali i dodaje kako su njegovi činovnici “osluškujući potrebe lokalnog stanovništva, u kontinuiranoj komunikaciji s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, a upravo se ovih dana vode razgovori kako bi se pronašlo rješenje za pitanje naplate cestarine”. To je sukus odgovora koji smo, ponavljamo, čekali 17 dana. Ne znamo zašto.

Što kaže Županija?

U pisanoj izjavi župana Blaženka Bobana stoji da se ne miri s postojećom situacijom naplate tunelarine. “Naprotiv, od otvaranja tunela ukazivali smo na potrebu pravednije naplate tunelarine, odnosno oslobađanja od naplate stanovnika područja s obje strane tunela”, pokušava objasniti svoja razmišljanja župan te dodaje bitniji dio: “U tijeku su intenzivne aktivnosti i pregovori s ministrom Olegom Butkovićem kako bismo došli do zajedničkog rješenja o značajnom oslobađanju naplate tunelarine za stanovnike s obje strane tunela… Prema zadnjim razgovorima s ministrom, nadamo se veoma skorom rješenju”, poentira Boban. Pratit ćemo. (Slobodna Dalmacija)

1 KOMENTAR

  1. Upravo tako.
    Trenutni popusti vrijede kao vinjeta tj. za svakoga ko ćesto vozi kroz tunel bez ogranićenja, a ako će se omogućiti popusti za lokalno stanovništvo a napata za nelokalno to bi svakako bio korak naprijed i dugoroćno rješenje.
    Ja osobno rijetko korstim i auto put i tunel i nemam potrebu za ENC-om ali uvijek se dogodi da mi vlasnici ENC-a stranih registracija trube kad plaćam gotovinom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime