Vojnoj osobi oduzima se čin ako je pravomoćnom presudom osuđena na kaznu zatvora  duljom od tri godine za kazneno djelo s promišljajem, oduzimanjem čina osoba gubi i sva prava vezana za čin.

Zakon o službi u oružanim snagama Republike Hrvatske odredio je da je da je vojni službenik i vojni namješetenik obvezan čuvati državnu, vojnu, službenu i poslovnu tajnu i nakon prestanka službe u oružanim snagama Republike Hrvatske. Zakon o službi u oružanim snagama odredio je obvezu nošenja odore za vrijeme službe. To bi bili dijelovi temeljnih odredaba stvaranja i razvoja obrambenog sustava Republike Hrvatske. Autor jednoga od vojnih udžbenika (knjiga br.1)  je i bivši Marinko Krešić načelnik Personalne uprave MORH-a. U personalnoj upravi stvorena je baza kompjuterskih podataka za osobne kartone svakog pripadnika HV-a. Dokumentacija Marinka Krešića o njegovu stradavanju u vojnoj službi i navodno odobrenom stupnju vojnog invaliditeta netragom nestala. Vladina komisija nije  ju našla. Krešić je rođen 1958. godine u Kolibama Gornjim, u BiH, stupio je u HV 15. kolovoza 1991. godine. Do svibnja  1994. godine stekao je čin satnika, bio je pomoćnik za političko djelovanje 102 brigade HV-a. Tada odlazi na južno bojište gdje provodi šest dana (od 25. do 31. svibnja 1994. godine). U srpnju iste godine imenovan je načelnikom personalne uprave MORH-a. Nekim čudom postao je i general, slično kao i njegov kolega Ljubo Ćesić Rojs. Generali bez postrojbe i vojske. Krešić je bio i zapovjednik nepostojeće škole nacionalne sigurnosti. Krešić tvrdi da je diplomirani pravnik, do te titule je došao u političko nerazjašnjenim okolnostima studirajući u Mostaru i Banja Luci za vrijeme vojno redarstvenih akcija. Zlobnici tvrde da je akcija na Banja Luku zaustavljena zato što je taj dan 1995. godine Krešić polagao završni  ispit na Pravnom fakultetu u Banja Luci. Kako je Ljubo Ćesić Rojs diplomirao ni sam Bog ne zna?! Oba tvrde da imaju regularne diplome i čist ratni put. Poznavatelji prilika iz tajne službe tvrde da je Ljubo Ćesić Rojs bio potrčko ministra, zvali su ga torbar. Uvjek je uz sebe vukao veliku crnu torbu, nekada i crne vreće pune novaca. U svojoj ekspanziji moći, u zanosu- deliriju za tjednik Globus je najavio gradnju autoceste Budimpešta- Ploče, koja zaobilazi Mostar i Sarajevo, ali prolazi kroz Široki Brijeg i Grude.

Temeljem članka 10. Ustava Republike Hrvatske – Djelovima hrvatskog naroda u drugim državama jamči se osobita skrb i zaštita Republike Hrvatske. Tako je hrvatski narod u BiH dobivao pomoć- skrb koju su generali Rojs, Krešić i drugi predstavnici pučističkog kartela,  novac preusmjeravali u svoje džepove. Račune (uplate – isplate) su pravdali duplirajući  jedne za Sarajevo (kopije)  a druge (orginale) za Zagreb. Prikrivanje kriminala, pranja novaca okončan je prodajom – privatizacijom  Privredne banke Zagreb. Ljubo Ćesić Rojs sa sedmoricom zemljaka podigao je vikend naselje na padinama Sljemena- Markuševca, nazvano Široki Brijeg. Međunarodna krizna grupa za BiH, stavila je Ljubu Ćesića Rojsa na crnu listu ICG-a, kao i većinu utemeljitelja Hercegovina Holdinga, koji su realizirali vojni i politički puč protiv Franje Tuđmana. Grupacija iz Hercegovina Holdinga podmetnula je uredu predsjednika Tuđmana i dva ukradena BMW-a, koja su stigla iz kontigenta HVO-a od ukupnog broja ukradenih vozila 239., koji su kupljeni na crnom tržištu za 2,5 mil DEM, za potrebe MORH-a, i političara. Mehanizacija MORH-a kojom se služio Rojs preko poduzeća Monitor imala je oznake Posušja, rodnog mjesta Ljube Ćesića Rojsa. Nestali su kamioni, mehanizacija , novci. Vojnici- radnici 66. pukovnije završili su na ulici. Franjo Tuđman 18. svibnja 1998. godine optužio je  Antu Jelavića, Božu Rajića, Jadranka Prlića, Ljubu Ćesića Rojsa , Ivića Pašalića i druge dužnosnike HDZ BiH da su izvršili puč i političku zavjeru protiv njega i  vodstva HDZ-a.  Danas 2017. godine Ljubo Ćesić Rojs tvrdi da ne želi guliti krumpire, nakon što je sam sebi srušio kuću (bagerom) ispod Sljemena-Markuševca, za koju je tvrdio da je nije izgradio bez građevinske dozvole. Uskoro ćemo doznati da li Ljubo Ćesić Rojs ostaje bez čina i odličja ? Pojedinci tvrde da je slučajno postao general!

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime