Na makarskoj pijaci ne zna se tko pije, a tko plaća i nikog nije briga za to

0

Pijaca je duša svakog grada, ali i turistička atrakcija za brojne goste. Kada to spomenete nekim prodavačima na makarskoj pijaci, ne dobijete osmijeh već smrknuta lica. Zašto?  

Prodavačice i prodavači, ujedno i uzgajivači vrhunskog voća i povrća i više su nego nezadovoljni odnosom Grada Makarske i nadležnih službi prema njima. Već dulje vrijeme upozoravaju na brojne probleme.
– Cijena godišnjeg najma kioska na pijaci je 22.800,00 kn, cijena štanda je 450,00 kuna po dužnom metru mjesečno. Kada se trebaju naplatiti, onda očekuju od nas prodavača da uredno podmirujemo obaveze, no kada mi tražimo nešto zauzvrat, onda se prave da ne čuju, kazao nam je jedan od prodavača na makarskoj pijaci koji muku muči s nelojalnom konkurencijom.
Naime, dok komunalni redari upozoravaju i kažnjavaju prodavače ako samo koji centimetar sa svojim kartonskim kašetama izađu iz gabarita prostora koji im je dodijeljen, šverceri naveliko prodaju svoje proizvode i „ukradu“ i do nekoliko kvadrata.
– Svi smo od Odsjeka za komunalno redarstvo dobili obavijest kako smo se dužni držati Pravilnika o tržnom redu koji definira da je prilikom izlaganja robe na prodajnom mjestu dopušteno koristiti isključivo prodajnu plohu prodajnog mjesta te da nije dopušteno proširenje prodajnog mjesta bilo kakvim dodatnim napravama; stalcima, stolicama, klupama, sanducima i sl. Još su nam zaprijetili novčanim kaznama od 500 do 5 tisuća kuna, otkazom ugovora i oduzimanjem prodajnog mjesta. To je u redu, ako se toga pridržavaju svi i ako za sve vrijede ista pravila. Međutim, vidite i sami da šverceri drže robu i na djelu predviđenom za kupce i nitko ih ne kažnjava, priča nam jedna od nezadovoljnih prodavačica.
Osim švercera, glavobolju prodavačima pričinja i uređenost pijace koja je zaglavila negdje u prostoru i vremenu. Rasparane nadstrešnice zbog koje prilikom svake kiše kupci bježe s pijace nitko ne želi zamijeniti.
– Šefica tržnice je Vanja Močević. Više puta smo ju molili da nešto poduzme. Evo, pogledajte samo ovu tendu gore, pokazuje nam jedna od prodavačica. – Tendu je bura odnijela još prošle godine i teško je u ovakvim uvjetima raditi na pijaci, zaključuje.
I doista, na više mjesta je tenda rasparana, a nemoćni trgovci su počeli sami stavljati tende pokušavajući tako zaštititi svoj posao i kupce.
Kažu nam i da već tjednima zovu nadležne službe u Gradu Makarskoj da im bar zamijene žarulju na pijaci jer čim zađe sunce, dobar dio pijace je u potpunom mraku.
– Ne biste vjerovali, gradonačelnik Tonći Bilić upoznat je s našom situacijom, no ne poduzima ništa. Nisu sposobni ni žarulju promijeniti. Pogledajte ovo smeće na pijaci. Je li moguće da se ne može malo bolje organizirati čišćenje ovog dijela grada. Imam informaciju da naš škovacin mjesečno dobije dvije litre Domestosa i to je to. Tako se ne radi ozbiljan posao, kazuje nam prodavačica koja razmišlja preseliti štand u Podgoru ili neko drugo mjesto.

1 KOMENTAR

  1. Svi su na pijaci u prekršaju,jedan drugog prijavljuje,jadan drugog mrzi to je njihov problem , a Redarstvo treba kazniti sve pa i komunalni pogon kojega nitko ne spominje jer je za pijaci odgovoran voditelj pogona za kom. djelatnost A.Z koji se ponaša kao da pijaca nije pod njm Gdje je tu odgovornost , što radi gradonačelnik , kažu da on ništa nezna jer ga lažu prvi suradnici kojima je uvijek sve ok

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime