OPTUŽBE MJEŠTANA PODACE Don Petar Krstičević bespravno gradi na mlinici iz 1520.godine!

18

Mještani Podace u općini Gradac na Makarskoj rivijeri bijesni su na svećenika don Petra Krstičevića koji, tvrde, bespravno gradi i uništava kulturno i povijesno dobro

Riječ je o mlinici, vodenici u Podaci koja datira od 1520. godine koja je pripadala samostanu u Zaostrogu, a što je zabilježio pokojni don Karlo Jurišić. Mlinica je, uvjerili smo se, u ruševnom stanju, ali dobro očuvanih zidova i bez krova.
Don Petar Krstičević, inače iz Metkovića je još prije desetak godina krenuo u gradnju, ne vodeći računa da time uništava kulturnu i povijesnu baštinu ovoga kraja i Hrvatske. Upozoravali smo nadležne institucije i tada su zaustavljeni građevinski radovi te su jasno naznačeni uvjeti pod kojima se gradnja može odvijati na tom lokalitetu, priča nam jedan mještanin Podace.
Kako doznajemo, općina Gradac je u međuvremenu izdala sve potrebne suglasnosti za izgradnju kuće kakvu je predvidio don Petar Krstičević inače na župi negdje u Austriji, no mještani i dalje negoduju, pogotovo oni koji su se na licu mjesta uvjerili o kakvoj gradnji je riječ.
– Taj pop ima dobro političko zaleđe, iza njega stoje moćni ljudi, ali svejedno to što radi nije u redu i mislim da bi trebale reagirati državne institucije. Nedavno je jedan od bagerista s gradilišta odnio stari kameni prsten od bračkog kamena koji ima svoju arheološku vrijednost, a na jednoj hrpi odbačeno stoje deseci kamenih komada kojima je mjesto u nekom muzeju, a ne na ledini, kazala nam je jedna naša čitateljica.
U međuvremenu don Petar Krstičević i daje radi, podignut je i veliki betonski zid, a mještanima ne preostaje ništa drugo nego  alarmirati institucije i medije s nadom da će netko reagirati i utvrditi smije li se i na koji način graditi u Podaci, predio Kapeć.

18 KOMENTARI

 1. Dakle i opet! Tko je taj pop! Tko su susjedi koji cure i cute? Vjernici ocito nisu ili jesu, jer kad pop luduje mogu i oni…..sramota….iz principa necu zaboraviti ovu mizernu pricu….

 2. Dakle, tko je ovaj svećenik, Don, iz Austrije, Petar Krstičević, iz Metkovića, da na Mlinici starog 500 godina gradi apartmane iz Austrije? Ne na moru, već u moru? Tko mu je dao dozvolu? Moji prijatelji, diljem svijeta, krste se rukama i slično, uključujući ateiste, o kakvom je ovdje urbocidu riječ? Dakle. niti je taj pop/don iz Metkovića prije 500 godina vidio more, posebice Kapeć, Podacu, Zaostrog….., da bi mu netko iz Makarske, Gradca, Dubrovnika odobrio da prtlja po Mlinici iz 15 stoljeća? Pa, nečuveno

 3. …no, vezano uz temu, nitko se ne osvrće. Očito je prezime dovoljno da za “začepi” usta i mozak stanovnicima Podace i Zaostroga koji to čudo gledaju vlastitim očima. Isto se odnosi i Samostan koji pere ruke od Don Petra Krstičevića….. No, i opet, nema veze… Postoje, ipak, neke institucije koje će provjeriti o čemu je ovdje riječ….
  Sanja Babić

 4. dakle, ne znam gdje, ali, pouzdano, podnijeti ću kaznenu prijavu, ne protiv popa, već onih koji su mu dopustili da napravi usred procesa legalizacije i slično, usred plaže ovu skulu…..Zadnu lipu, kad uhvatim vremena

 5. ma nema tu pomoći, lokalna samouprava i županijska (regionalna) harače, harače….., no, doći će i tomu kraj…., nadam se…….

 6. …a, pohvala naovinarima, Posve ozbiljno! I bilo bi sjajno, da ovih dana ili mjeseci odu do Zaostroga/Podaca pa SLIKAJU čudo koje je ovaj prozvani pop napravio za godinu dana. A, budem li živa, u travnju ću iz pozvati u moju kuću u Zaostrogu (kad dođem doli ili s posla ili- budem li živa….) pa da prošetamo i po starom Zaostrogu……U, svakom slučaju, hvala, čini se da moje osvrte ipak netko čita. Misli se na mene samu. Pa to je nešto najbolje u sferi novinarstva!!!!!
  Koji će ovo biti mega poster…..ma, ludilo……

 7. ……nema smisla……djeca otišla u Zagreb, Njemačku, Irsku itd. a tzv. starudija luduje i igra se demokracije, a izvjesni pop gradi BUKVALNO usred plaže u Zaostrogu kuću…..i ne samo to, zbog njega uništavaju ćuvenu VODU NA KAPEĆI!!!!!!Pop je iz sela kao i general Krstićević koji se u Zagrebu naselio u tuđu kuću…….itd.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime