Putinova jahta prezimit će u trogirskoj marini za 6 tisuća eura mjesečno

0

Nakon što je luksuzna jahta “Čajka” (galeb, op.a.), duga 53,8 metara, službeni brod ruskog predsjednika Vladimira Putina, od veljače do sredine travnja ove godine bila na generalnom remontu u “Brodotrogiru”, u ponedjeljak je uplovila u tamošnju novootvorenu marinu.

Prema neslužbenim informacijama, brod izgrađen 2009. godine u Turskoj pod imenom “Leo Fun” – koji je za 40 milijuna dolara kupljen prije tri godine, u mandatu tadašnjeg prvog čovjeka RusijeDmitrija Medvedeva – na zimovanju je u marini Danka Končara i tamo će ostati do kraja travnja iduće godine.  Sve je, kako doznajemo, unaprijed plaćeno. S obzirom na to da je cijena mjesečnog veza za brod te dužine 6000 eura, marina bi od “Čajke” mogla uprihoditi 36.000 eura.

Kibiceri u transu

Službene informacije iz ureda za odnose s javnošću o tome do kada će jahta tamo ostati i je li možda u planu novi remont, nismo mogli dobiti. Voditeljica toga ureda Ivana Mitar rekla je kako nam, prema ugovoru o poslovnoj tajni, to ne može kazati. Potvrdila je tek kako se na vezu nalazi brod Ureda predsjednika Ruske Federacije.  Kvalitetan vez u toj marini, s prekrasnim pogledom na trogirsku povijesnu jezgru, izabralo je nekoliko vlasnika superluksuznih jahti, među kojima je i Filip Zepter. “Čajka” je na vezu na samom ulazu u marinu, pokraj tridesetmetarske jahte “Laky ber”, vrijedne oko 2,5 milijuna eura, u vlasništvu jednog francuskog bogataša. Ona svojom ljepotom plijeni pozornost Trogirana i ostalih prolaznika kroz marinu. Jučer smo čuli neke kako se došaptavaju: “Evo, vratija nam se Putin u Trogir. Zasigurno mu se svidilo.”  Primijetili smo kako se oko broda “mota” posada. Navodno ih je petnaestak članova, a najvjerojatnije i koji agent, veli jedan prolaznik koji nam je otkrio kako je jučer ujutro, šećući marinom, gledao kako glancaju jahtu. Kada je službena jahta ruskog predsjednika Putina bila na tromjesečnom remontu u “Brodotrogiru”, taj posao je trebao ostati obavijen velom tajne. Radnici su tada, vapeći za poslom, govorili: “Pa što da je Putinova jahta? Nema veze čija je, važno je da mi imamo posla!” No, kada je vijest “pukla” u javnosti, Trogiranima je bila čast što je ruski predsjednik remont povjerio trogirskim škveranima. Isto je i ovaj put s vezom u tamošnjoj marini. (Slobodna Dalmacija)