Kada je u listopadu prošle godine predstavljen nacrt predstečajne nagodbe za Tankerkomerc d.d., činilo se kako bi se ova zadarska tvrtka, nekoć ponos hrvatskog gospodarstva mogla oporaviti.

U travnju ove godine, predstečajna nagodba postala je i pravomoćna, a Tankerkomerc je time prihvatio čitav niz obaveza kojima bi u roku godine dana trebao izaći iz financijskog gliba. Nažalost, čini se da je predstečajna nagodba propala i prije isteka jednogodišnjeg roka zbog, tvrde upućeni, nemogućih uvjeta koje vodstvo Tankerkomerca nije u stanju ispuniti.
Tankerkomerc 1
Tankerkomerc2
Tako se Tankerkomerc predstečajnom nagodbom obavezao u roku od 30 dana od pravomoćnosti prenijeti pravo vlasništva nad svim nekretninama u korist vjerovnika iz tzv. Grupe I ( Grad Zadar, Ministarstvo financija, Porezna uprava, Carinska uprava i Republika Hrvatska). Kako to Tankerkomerc nije učinio u zadanom roku, od predstečajne nagodbe neće biti ništa te se ovu posrnulu tvrtku dolaze još gori dani. Naime, u slučaju  da predstečajna nagodba bude poništena, a što je najizgledniji scenarij, vjerovnici se putem pokretanja ovrhe imaju pravo namiriti u punom iznosu uvećanom za kamate što ujedno znači i konačan kraj za Tankerkomerc.
Vjerovnici su predstečajnom nagodbom pristali otpisati i do 50 posto dugovanja Tankerkomercu zahtijevajući tako da budu ispunjeni svi dogovoreni uvjeti. Kako Tankerkomerc iz nekog razloga nije prenio vlasništvo svojih nekretnina na vjerovnike iz Grupe I, sve pada u vodu. Za pojašnjenje novonastale situacije smo zamolili aktualnog direktora Tankerkomerca Roberta Motušića, no on nije bio dostupan za komentar.