Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić potvrdio je u srijedu da je šibenska bolnica u blokadi zbog starih potraživanja koje prema toj bolnici ima županijski Zavod za javno zdravstvo, te istaknuo da Ministarstvo, skupa s bolnicom, radi na tome da se u što kraćem roku problemi riješe.

Tijekom posjeta ministra zdravlja Siniše Varge osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) Jagić je na novinarske upite o tom slučaju kazao kako je riječ o dugu od 3,5 milijuna kuna, zbog kojeg je šibenska bolnica trenutno u blokadi, ali je, kaže, uspješno prošla program sanacije pa je najveći dio poslovanja saniran. Bolnica je trenutno zbog sanacije pod upravljanjem Ministarstva, ali osnivač je Županija šibensko-kninska, pa ispada da je Županija najednom odlučila blokirati bolnicu koju je osnovala.

Pacijenti ne moraju brinuti

Blokadu bolnice, rekao je Jagić u razgovoru za Index, pacijenti na vlastitoj koži ne bi trebali osjetiti. Bolnica nastavlja s radom kao i do sada, a iz Ministarstva zdravlja poručuju kako će rješenje za blokadu sigurno pronaći za koji dan. “Ironično je u cijeloj ovoj priči da je osnivač bolnice Šibensko-kninska županija. I onda njihov, županijski Zavod za javno zdravstvo blokira vlastitu bolnicu. Sigurno je da se time unosi određena vrsta nestabilnosti u poslovanje, a zašto, to neka objasni šibensko-kninski župan”, kaže Jagić.

Upravitelj bolnice: Blokirani smo zbog politike

Slično razmišlja i dr. Ante Županović, sanacijski upravitelj šibenske bolnice. Ogorčen je, kako kaže, činjenicom da je županijski Zavod za javno zdravstvo blokirao bolnicu zbog dugovanja starog 12 godina. Radi se, naime, o dugovima za mikrobiološke pretrage koje Zavod odrađuje za bolnicu, a Županović tvrdi je na konferenciji za novinare kazao da je 1,4 milijuna već sjelo na blokirani račun, te je ostalo još 1,7 milijuna kuna neplaćenih dugovanja. “Poslije 12 godina se na jedan ovakav način vuku neozbiljni politički potezi. Županijska vlast na čelu sa županom Goranom Paukom ugrozila je funkcioniranje šibenske bolnice”, izjavio je Županović, dodavši da Zavod “pila granu na kojoj sjedi”.

Zavod za javno zdravstvo: Morali smo se naplatiti

Iz Zavoda za javno zdravstvo, očekivano, stiže drugačija priča. U priopćenju koje potpisuje ravnateljica Zavoda Suzi Vatavuk navodi se da im je blokada bolnice bila jedina mogućnost naplate svojih potraživanja. U suprotnom bi, tvrde, nastupila apsolutna zastara. “Opća bolnica Šibenik i Zavod za javno zdravstvo sastavili su 2 ugovora o obročnoj otplati duga bolnice Zavodu , 2008. i 2014. godine. Temeljem Ugovora sa Općom bolnicom Šibensko-kninske županije u sanaciji od 25.veljače 2014., Opća bolnica Šibensko-kninske županije u sanaciji je uplatila 2.951.500,00 kn, te na dan 31. listopada 2014. godine nedostaje 709.820,00 kn. Ujedno , osim nepridržavanja dinamike i iznosa plaćanja, svjesno nisu plaćani računi za koje postoje pravomoćna rješenja o prisilnoj naplati, kako bi došlo do zastare”, tvrde iz Zavoda, te dodaju da zdravlje pacijenata ovim potezom nije ugroženo. (index.hr)