Šibenska Opća bolnica ostaje bez stotinu kreveta

0

Županijska Opća bolnica Šibenik trenutno raspolaže s ukupno 349 kreveta, od čega je 296 akutnih, 44 u dnevnoj bolnici, te devet u jedinici intenzivnog liječenja.

Prema Nacionalnom planu razvoja bolnica u Hrvatskoj, sve će bolnice do kraja 2016. godine ići na smanjenje akutnih postelja za ukupno 43 posto. Kako doznajemo od sanacijskog upravitelja dr. Ante Županovića, šibenska bolnica će u tom razdoblju smanjiti broj akutnih kreveta s 296 na 192 kreveta, dok će se broj kreveta u dnevnoj bolnici povećati na 71 krevet, a uvest će se 34 kreveta za kronično liječenje, koje bolnica danas nema. Sukladno broju akutnih kreveta, smanjuje se njihov broj i u jedinici intenzivnog liječenja s devet na šest. U konačnici, ustanova će ostati na ukupno 303 kreveta, što je 46 manje nego danas.

Prostorni kapaciteti

– Broj akutnih kreveta smanjuje se za više od stotinu iz jednostavnog razloga što se medicina toliko razvila da se mnogi kirurški zahvati mogu rješavati u dnevnoj bolnici, tako da tu ne vidim ništa sporno. Tako će i prostorni i ljudski kapaciteti biti maksimalno iskorišteni, a obrađeno više pacijenata. Ukidanja odjela neće biti, ali u smislu racionalizacije i funkcionalnosti može doći do spajanja pojedinih. Radi boljeg organiziranja operacija i korištenja ljudskih kapaciteta, već je došlo do formiranja jedne službe u sklopu anestezije jer nismo više u situaciji da svaki kirurg ima svojeg anesteziologa. Radimo i na povećanju iskoristivosti naših devet operacijskih dvorana. Trenutno je njihova iskoristivost 35 posto, što se mora promijeniti – kaže Županović. Na pitanje hoće li zbog smanjenja broja kreveta biti i viška među 826 djelatnika, o čemu se po bolnici šuška, Županović odgovara da će biti organizacijskih promjena, ali viška djelatnika, posebno medicinskog osoblja, ne. Zbog kompletne reorganizacije tijekom provedbe sanacije ustanove, prema riječima sanacijskog ravnatelja, ta medicinska ustanova neće izgubiti ni status županijske bolnice, čega se Šibenčani plaše.

Pacijenti iz drugih županija

– Ne, jer za to nema razloga. Četiri su osnovna odjela koje bolnica mora imati da bi imala taj status, a oni su neupitni. To su ginekologija, pedijatrija, kirurgija i interna. Hoće li drugi odjeli opstati, ovisit će o tomu koliko zarađuju, pa nisu isključene i mogućnosti funkcionalnog povezivanja određenih odjela. Na primjer, imamo opremu i izvrsne kadrove na Očnom odjelu, pa zašto taj odjel i dalje ne razvijati i opremati da on postane regionalni centar za skidanje očne mrene. Već danas kod nas dolaze pacijenti iz susjednih i drugih županija na te zahvate i oni čine 60 posto od ukupnog broja operiranih, a za ono što mi nemamo, zašto naši pacijenti ne bi odlazili u druge centre – zaključuje Županović. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime