D-Marin Farr 40 Šibenik Regatta, koja će se prvi put u Hrvatskoj održati od 18. do 21. svibnja, ugostit će neke od najboljih europskih posada u klasi Farr 40.

Među prijavljenima je njemačka jahta Struntje Ligt, koja je na regati svjetskog prvenstva održanog u Sidneyu u veljači ove godine osvojila treće mjesto. Također, u Hrvatskoj će se natjecati i talijanski predstavnik Enfant Terrible, jahta koja je osvojila Midwinter Championship i West Coast Championship u SAD-u protekle godine. Farr 40 _8Hrvatski predstavnik u D-Marin Farr 40 Šibenik Regatti je Berislav Vranić sa svojom jahtom Damaco.  „D-Marin Farr 40 Šibenik Regatta vraća Hrvatsku među svjetsku jedriličarsku elitu. Farr 40 je jedna najuzbudljivijih jedriličarskih klasa u kojoj pobjeda ovisi isključivo o sposobnosti posade da iskoristi prednosti koje im pružaju vjetar i more. Osobito mi je drago što je domaćin prve utrke  Šibenik, grad za koji smo posebno vezani i u kojem smo D-Marin Mandalinu pretvorili u prvu hrvatsku marinu za superjathe i prvu marinu s pet sidara“, izjavio je Božidar Duka, regionalni direktor D-Marin Croatia.  D-Marin Farr 40 Regatta započinje u srijedu 18. svibnja, a utrke će se održavati svaki dan od 10 do 16:30 u vodama oko otoka Zlarina u šibenskom arhipelagu. Tijekom četiri dana regate jedrilice će sudjelovati u maksimalno jedanaest utrka. Probni plov na rasporedu je u utorak, 17. svibnja u 12.30 sati u vodama ispred Šibenika te će svi zainteresirani sa šibenske Rive moći pratiti pripremno natjecanje. Farr 40_9Hrvatska će ove godine biti domaćin dvije Farr 40 regate. Uz šibensku, od 21. do 24. rujna 2016. godine u vodama zadarskog akvatorija održat će se D-Marin Farr 40 Zadar Regatta.  Kako bi građani i turisti mogli pratiti natjecanje, u Zadru će biti postavljeno gledalište poput onog na America’s Cupu.

Farr 40 ukratko:

Farr 40 regate održavaju se već 19 godina u SAD-u, Australiji, Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj, Danskoj, Dominikanskoj Republici te na Bahamima. Hrvatska će se pridružiti ovom elitnom društvu s dvije utrke koje će se, od ove godine, redovito nalaziti u kalendaru Farr 40 regata. Farr 40_17Farr 40 je moderna jedrilica tipa grand-prix koju su dizajnirali Bruce Farr i Russel Bowler iz Farr Yacht Designa, u suradnji s jedriličarskom ikonom Geoffom Stagom. Predstavlja vrhunac u klasi one-design jedrilica za utrke, poštujući stroga pravila kako bi sve jedrilice i njihova težina bili jednaki. Posebnost ove klase jest i činjenica da su vlasnici  ujedno obavezni biti i kapetani svojih jedrilica, dok je broj profesionalnih članova posade strogo ograničen.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime