Skidajte kilograme bez odricanja uz par žličica maslinova ulja svaki dan

0
Oil That is Poured into a Spoon, Close Up, Front View

Kada je profesor psihologije Seth Roberts prije desetak godina predstavio svoju teoriju ‘bezukusnih kalorija’ kao pomoći pri  mršavljenju, svi su mislili da se radi o suludoj ideji, no njegova Shangri-La dijeta tijekom vremena pokazala se vrlo uspješnom za mnoge koji se bore s prekomjernom težinom.

O čemu se radi? Shangri La dijeta kaže da možete mršavjeti bez posebnih odricanja ukoliko dva puta dnevno, između obroka, popijete 1-3 žličice lagano zaslađene vode ili 1-2 žličice svijetlog maslinova ulja (nikako ne ekstradjevičanskog). Ovaj trik, pojašnjava Roberts, drastično smanjuje apetit te stimulira tijelo da gubi kilograme, a tajna je u činjenici da na ovaj način zavaravate vlastiti mozak. Prema njegovoj teoriji, kada jedemo hranu poznatih nam, bogatih okusa, mozak dodatno stimulira opsećaj gladi te potiče tijelo na debljanje. S druge strane, konzumiramo li hranu nepoznatog nam i vrlo blagog okusa, mozak zaključuje  da morate gladovati (jer zašto biste inače jeli bezukusnu hranu?) te na taj način potiče otapanje kilograma. Da vam maslinovo ulje može biti najbolji prijatelj pri mršavljenju, potvrdilo je i zanimljivo istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Nutrition koje je pokazalo da sam miris maslinova ulja može pomoći da izgubite na težini. Naime, u sklopu istraživanja, znanstvenici su ispitanicima dali da konzumiraju jogurt s niskim udjelom masnoće, no polovici su u jogurt dodali nemasni ekstrakt s mirisom maslinova ulja te su pratili njihove aktivnosti mozga. Pokazalo se da se skupini ispitanika kojima je u jogurt dodan ekstrakt maslinova ulja povećan protok krvi u dijelovima mozga povezanim s potrošnjom masti, iako je ukupni sadržaj masti u jogurtu bio vrlo nizak. To se dogodilo upravo zahvaljujući mirisu maslinova ulja koji, zaključili su znanstvenici, povećava osjećaj sitosti te stimulira tijelo na potrošnju masti u organizmu. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime