Ciljane godišnje kontrole Ministarstva poljoprivrede, ali i istraživanje HRT-a pokazala su kako su ekstra djevičanska maslinova ulja koje nalazimo na policama velikih trgovačkih centara u većem broju slučajeva tek prevara potrošača.

Analiza porečkih panelista razotkrila lažna ulja

U  istraživanju HRT-a od tridesetak sve redom ekstra djevičanskih maslinovih ulja nasumično su odabrana tri. Domaće, uvozno i ulje iz Europske unije. U Zavodu za javno zdravstvo načinjena je kemijska i mikrobiološka analiza koja je pokazala da su ulja zaista djevičanska kao što piše u deklaraciji. No analiza porečkih panelista, jedinih međunarodno priznatih kušača maslinova ulja u Hrvatskoj pokazala je kako jedno od tri ulja ne odgovara kategoriji ekstra djevičanskih ulja.

Povukli tri tisuće litara lažnog ulja

Prošle godine kontrola Ministarstva poljoprivrede pokazalo je kako su od 10 testiranih ulja, šest bila – prevara potrošača. S polica je tada povučeno oko tri tisuće litara ulja. I nakon ovog istraživanja HRT povući će se lažno ekstradjevičansko maslinovo ulje. Đuka Marić, načelnik sektora inspekcija u Ministarstvu poljoprivrede objasnio je kako ne žele otkriti koji trgovački lanac vara potrošače. To bi učinili samo onda ako bi bilo ugroženo zdravlje.  (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime