Mijo Pašalić
Milorad Pašalić

Kako sada stvari stoje, u Makarskoj se ipak neće graditi veliki trgovački centar Kaufland, a razlog tome leži u poništavanju građevinske dozvole ivnestitoru!

Podsjećamo, tvrtka Mitis d.o.o. iz Zagreba još je prošle godine od Grada Makarske kupila građevinsku parcelu bez prethodno provedenog javnog natječaja i uz odobravanje većine u Gradskom vijeću uključujući i vladajuće SDP-ovce i oporbene HDZ-ovce o čemu smo iscrpno izvještavali. Građevinsku dozvolu koju je za izgradnju Kauflanda u Makarskoj izdao Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Splitsko – dalmatinske županije, poništilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a nakon što su se upoznali sa sadržajem kaznene prijave protiv tvrtke MITIS koju su, kako neslužbeno doznajemo, navodno potpisali Milorad Pašalić iz Apfela, Damir Todorić iz Konzuma i Ante Bebić iz Era commerca. U kaznenoj prijavi i ostalim dopisima kojima se ustaje protiv izgradnje Kauflanda u Makarskoj stoji kako bi takav centar na Voliciji bio štetan za nesmetano prometovanje magistralom u ljetnim mjesecima, a nije riješeno ni pitanje oborinskih voda, kanalizacije itd.
U zagrebačkom Mitisu su izvan sebe. Osjećaju se prevarenima i nisu isključene tužbe protiv Grada Makarske koji im je prodao zemlju, a sada im je poništena građevinska dozvola. Izgubljeni su milijuni kuna i nova radna mjesta za kojima Makarska vapi.
Upućeni tvrde da se iza svega krije strah lokalnih moćnika koji ne trpe konkurenciju u vidu Kauflanda. Svojedobno je rađen sličan otpor prema Lidlu čiji su investitori prošli sito i rešeto prije nego su izgradili centar u Makarskoj. Nažalost, investitori Plodina su svojedobno izvukli deblji kraj i do danas nisu uspjeli uložiti jednu jedinu kunu u Makarsku.
Poznat je slučaj čudnovate uknjižbe prava vlasništva iz 2004. godine u korist Konzuma koji se tada želio pozicionirati u Makarskoj, a kako tada, tako i danas sve je upućivalo na pogodovanje grupacijama povezanim uz krupni kapital. Dolaskom Konzuma u Makarsku, onemogućene su slične investicije ostalih zainteresiranih trgovačkih centara čiji su vlasnici željeli graditi velike markete. 1 2 (2)Da je uknjižba iz 2004. godine bila krajnje svjedoči i Rješenje Općinskog suda u Makarskoj od 27.svibnja te godine pod brojem Z 1198/03 kojeg potpisuje tadašnja kontroverzna sutkinja Suzana Alač. Naime, u službenoj sudskoj dokumentaciji stoji kako je u ured predsjednice suda pristupio Damir Todorić, ovlaštena osoba Konzuma te moli da se predmet pod brojem Z-308/99 i  Z.404/99 stave u rad, jer  od  rješenja tih predmeta zavisi otvaranje trgovačkog centra Superkonzum i završetak tog objekta. Reagirale su tada dvije djelatnice Općinskog suda, zk referentice Bernarda Trogrlić i Katija Bašić-Marić koje su od sutkinje Alač zatražile da im ponovi pismeni nalog vezan uz rješavanje uknjižbe Konzumu ne vjerujući svojim očima!. Naime, sutkinji Alač su ove dvije referentice napisale: „Budući da se u z.k. odjelu našega suda nisu ranije provodili slični upisi, želimo istaknuti da nas dvije kao novi zemljišo knjižni referenti nismo sigurne u to da smo spremne riješiti predmet koji su nam povjereni te Vas stoga molimo da nam ponovite pismeni nalog u skladu s čl. 26 st.3 Zakona o državnim službenicima i namještenicima“. Nije trebalo dugo čekati, sutkinja Suzana Alač im je dala takav pismeni nalog i tako je provedena prva i jedina takva uknjižba u RH.
kaufland1Mnogi se pitaju kako je do takve uknjižbe došlo, zašto je Suzana Alač na panj stavila svoju karijeru i ugled. Nije tajna da je i sama Suzana Alač imenovana sutkinjom pod vrlo čudnim okolnostima,  a odvjetnici koji su se s njom susretali tijekom svoje karijere tvrde kako siu njezine presude i rješenja u najvećem dijelu nezakonita.
U cijeloj priči oko dolaska Kauflanda u Makarsku „smrdi“ još jedna stvar. Postavlja se pitanje na koji način su u svemu sudjelovali makarski gradski vijećnici koji su otvoreno trgujući utjecajem zajednički odlučivali o sudbini Kauflanda podržavajući nezakonite radnje. Stječe se dojam da se, kada su u pitanju kriminal i profit, makarski političari bez obzira na stranačku pripadnost brzo ujedine i slože do najsitnijeg detalja.pasalic-mijo212 pasalic-mijo213

Mijo Pašalić
Milorad Pašalić

5 KOMENTARI

  1. Sloga kuću gradi. To je izvrsno. Neka se sačuvaju domaće tvrtke Apfel, Era Comm. I Agrokor.

    U svim drugim gradovima su ti Kaufčići, Šparići, Lidlići pozatvarali sve što je domaće. (Zadar)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime