SOS OSEJAVA Danas u 11 sati prosvjed ispred zgrade Grada Makarske!

0

Građanska inicijativa SOS OSEJAVA iz Makarske odlučila je danas s početkom u 11 sati organizirati javni prosvjed „Makarska može bolje: nek’ se čuje glas građana“ koji će se održati ispred zgrade Grada Makarske, navodi Ivana Miočević Franić u priopćenju  kojeg u nastavku objavljujemo

“Prosvjed se organizira kako bismo javno iskazali nezadovoljstvo radom Međustranačkog vijeća i njegova predsjednika Marka Ožića Bebeka na sjednici održanoj 21.3.2018. gdje je ignoriran zahtjev građana i građanki Makarske – 4 000 potpisnika peticije čiji je cilj trajna zaštita poluotoka Osejava i sv. Petar te stavljanje van snage UPU-a Platno i Odluke o njegovim izmjenama i dopunama.

Građanska inicijativa SOS OSEJAVA je početkom ovog tjedna uputila svoje zahtjeve i prijedloge svim Klubovima vijećnika, vijećniku Živog zida, vijećniku kandidacijske grupe građana, predsjedniku Gradskog vijeća, članovima Međustranačkog vijeća i svim gradskim vijećnicima u pogledu održavanja i tijeka tematske sjednice zakazane za petak 23.3.2018. godine u 12:00 sati na temu Područje sportsko rekreativne zone Platno i zaštita Osejave.

Do danas nismo dobili službeni stav Međustranačkog vijeća niti predsjednika Međustranačkog i Gradskog vijeća. Jedini odgovor dobili smo od tajnice Gradskog vijeća u kojem se odobrava nazočnost tri predstavnika Inicijative na tematskoj sjednici, uz napomenu da o obraćanju Gradskom vijeću odlučuje Gradsko vijeće većinom glasova nazočnih vijećnika, a sve sukladno Poslovniku Gradskog vijeća, o čemu ionako nije bilo potrebno ni raspravljati jer je isto već propisano.

Opširniji odgovor dobili smo od Sretana Glavičića, predsjednika kluba vijećnika SDP-a, HNS-a i HSU-a koji je načelno podržao naše zahtjeve za sudjelovanje u raspravi (pet minuta i tri replike). Pisano nas je obavijestio kako nam nije dozvoljeno sudjelovanje u raspravi već da se jedan predstavnik obrati Vijeću u trajanju od deset minuta, dok bi ostali prijavljeni građani, kojih je ukupno šest, dobili mogućnost govoriti pet minuta.

Iz dopisa možemo zaključiti kako nije bilo političke volje ostalih predstavnika političkih stranaka (članova Međustranačkog vijeća HDZ-a, HSLS-a, vijećnika Živog zida i vijećnika kandidacijske iste grupe građana) za razmatranje i usvajanje naših zahtjeva i prijedloga. Da, uistinu su bili velikodušni i to su usuglasili bez preglasavanja vijećnika na samoj sjednici, kako je inače propisano Poslovnikom.

No, ako je to poruka koju političke elite želi uputiti 4 000 građana i građanki Makarske, mi im s punim pravom u ime njih poručujemo da su ih građani izabrali zbog rada za javni, a ne privatni interes. U protivnom pokazuju kako ne žele javno i transparentno predstaviti sporni projekt Platno, iznijeti njegove detalje, ekonomsku isplativost i opravdanost, investitore i način realizacije projekta te oblike sudjelovanja privatnog kapitala (koncesije, javno privatno partnerstvo i sl.) i ulaganja.

Posebno nas zabrinjava činjenica da većina članova Međustranačkog vijeća nisu niti razmotrili naš zahtjev u kojem tražimo transparentnost, javno predstavljanje i dostupnost na uvid svih prostornih planova, njihovih izmjena i dopuna, kao i projekata koji se predstavljaju kao razvojni. Napominjemo kako svi moraju biti u detalje javno predstavljeni i dostupni na uvid zainteresiranoj javnosti u tijeku njihove izrade, te u svim fazama planiranja i realizacije.

Predstavnici političkih stranaka također nam nisu pristali dati razloge zbog kojih je više od desetljeća zaštita Osejave i Sv. Petra u smislu Zakona o zaštiti prirode ostala u kategoriji značajnog krajobraza samo u prijedlogu!

Iako nezadovoljni odnosom koji su pokazali prema 4 000 potpisnika peticije, a poštujući volju većine članova Građanske inicijative SOS OSEJAVA, odlučili smo ipak iskoristiti svoje pravo koje nam je dano kako bi pod ograničenim uvjetima i u ograničenom vremenu još jednom javno iznijeli svoje argumente za zaštitu Osejave i Sv. Petra od betonizacije.

U isto vrijeme pozivamo građane i građanke da se pridruže našim članovima na javnom prosvjedu ispred zgrade Grada s početkom u 11:00 sati te na taj način još jednom iskažu svoj stav jer GLAS JE SPAS!”.

Ispred GI SOS OSEJAVA, Ivana Miočević Franić

1 KOMENTAR

  1. Čestitka svima koji su ustali protiv najvećeg pogrebničkog poduhvata u RH u kojem se kani pokopati budućnost naše djece.
    Dragi sugrađani, Dobro Progledali!

    p.s.
    mogli ste i prije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime