Grad Makarska je na svojim službenim stranicama danas objavio obavijest o početku građevinskih radova na Peškeri. Radovi su najavljeni za sutra 14.9.2023. Usred zabrane izvođenja građevinskih radova i dok su Makarani još zauzeti sezonskim poslovima, kreće iznenadno sondiranje terena za pripremu projektne dokumentacije za gradnju 6 zgrada!

Nakon što je gradonačelnik Zoran Paunović uspješno uklonio nabujale montažne kućice s trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima, uslijedio je hladan tuš za sve one koji su očekivali povratak Peškere u njen izvorni, prirodni oblik. Peškera znači ribnjak. Nekad je ovo predivno područje koje spaja dvije luke bilo povezano tankom prevlakom, prirodnim morskim kanalom bogatim ribom i vegetacijom. Umjesto parka, fontane, vježbališta na otvorenom, ribnjaka, mostića ili sadržaja za djecu kreće izgradnja robusnih betonskih objekata koji će nepovratno progutati 20% površine ovog čuda prirode.

Podsjetimo, vladajući su dobili posljednje izbore na promoviranju održive gradnje, potrebe za zaštitom poluotoka Sv. Petar i Osejava, a sada u sam centar grada žele sasuti milijune kubika betona. Zoran Paunović je arhitektima na natječaju iz travnja 2022. zadao projektni zadatak s traženim sadržajima i postotkom izgrađenosti. Pobjednički rad arhitektonskog studija Atmosfera uključuje pet jednoetažnih zgrada mješovitog sadržaja i zgradu s parkingom na tri etaže za koji je upitan pristup. Parking u samom centru se opravdava potrebom izmicanja automobila iz centra?

Ovakav iznenadan i nenajavljen potez početka građevinskih radova razbjesnio je mnoge Makarane. Prema pobjedničkom projektu ruše se višestoljetna kuća u kojoj je smješten sportski klub Arbun, s masovnim članstvom, i tek obnovljeni prostori jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u gradu, veslačkog kluba Biokovo. Bezlični i bezdušni komercijalni sadržaji time melju nasljeđe, sport i tradiciju. Kapitalna investicija, tako je zovu. Očito su recentni javni vapaji gradonačelnika i njegovih suradnika o preizgrađenosti Makarske predstavljali prašinu u oči. Gradske inicijative za spas Osejave i Sv. Petra, Spas Makarske plaže i mnogi drugi kojima je Makarska sve, organizirali su se u momentu pod nazivom “Srce za Peškeru.”

Pozivaju sve Makarane i njihove goste, sportaše, rekreativce, članove Arbuna i veslačkog kluba Biokovo da im se pridruže na prosvjed sutra, u četvrtak, 14.9.2023. u 10:00.

– Dosta je betona, mislite na našu djecu!, poručuju organizatori prosvjeda.

3 KOMENTARI

  1. Svi će radit šta ih volja jedno govore a drugo rade ako se narod ne digne i nezaustavi radit će šta ih volja triba zabranit bilo kakvu gradnju novih objekata na cilom jadranu ako neko želi gradit onda u zaobalje ali po strogo propisanim pravilima gradnje zato triba odmah reagjrat jer već je kasno

  2. Steta.Svi misle da su pametni.Nizerazredni studenti gradevine i arhitekture se vracaju po gradovima i siju haos u prostoru…(makarska,ciovo i dr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime