Koncesijska odobrenja na plaži u Tučepima dodjeljivana su, čini se, “na lipe oči” jer kako drugačije objasniti činjenicu da su svoje ležaljke i suncobrane postavljali i osobe koje nemaju nikakvog obrta

Ne samo to, iz opsežne dokumentacije koja je u posjedu portala Megamedia proizlazi da su mnogi koncesionari prilagali krivotvorine, a čime bi se trebali pozabaviti policija i nadležno državno odvjetništvo. Prije desetak dana objavili smo članak pod naslovom “TUČEPI Veliki nered s koncesijskim odobrenjima na plaži – nezakonito i nepošteno“. Tada smo naveli kako je načelnik Općine Tučepi Ante Čobrnić je u svibnju ove godine donio Plan upravljanja pomorskim dobrom za 2023. godinu, bez prethodnog zakonski obveznog javnog savjetovanja u trajanju od najmanje 30 dana, i suprotno zahtjevima Splitsko-dalmatinske županije da se u grafički dio ucrtaju mikrolokacije. Plaža u Tučepima duljine oko 3000 metara, u Planu je podijeljena na svega 5 dijelova – lokacija, a na svakoj je dodjeljivano od 10 do 40 koncesijskih odobrenja bez precizne mikrolokacije nositelja koncesijskog odobrenja.

Načelnik Čobrnić je morao znati što se događa, ali nije reagirao

– Naravno, načelnik i nositelji k.o. znaju mikrolokacije no ovako su skriveni u grupi od djelovanja
komunalnih redara a naročito inspekcija jer tko će ih nepobitno identificirati na području duljine 500-
700 metara gdje oni “imaju” svojih samo 20 metara. Ne vidi se da su jedni dobili koncesijsko odobrenje
a drugi iznajmljuju. Veliki broj nositelja su tek fiktivni nositelji kako bi neke osobe ugrabile 3 do 7 mikrolokacija tj. umjesto 15-16 ležaljki neki imaju i do 100 ležaljki. Većina ih ima još toliko ilegalnih. Već i gosti znaju da
prekobrojne ležaljke nemaju naljepnica a ogroman ih je broj, i svakodnevno pišu dopise TZ Tučepi,
Općini no nitko ne reagira, tvrdi naš izvor.

Ante Čobrnić, načelnik općine Tučepi

Razgovarali smo s nekima od koncesionara, ali i sa predsjednikom Vijeća za koncesijska odobrenja, ujedno i općinskim vijećnikom Franom Mravičićem. On je potvrdio da ima brojnih nepravilnosti te je nakon objave našeg teksta sazvao još jednu sjednicu Vijeća za koncesijska odobrenja na kojoj je članove upoznao, između ostalog, i sa otkrićima portala Megamedia. Jedan od zaključaka je kako među koncesionarima ima onih koji pružaju usluge, a da uopće nisu registrirani za tu vrstu djelatnosti kao i da ima onih čiji obrti više nisu aktivni! Postavlja se pitanje na koji način su takvi naplaćivali svoje usluge i jesu li izdavali račune te za koji iznos su eventualno oštećeni Općina Tučepi i državni proračun?

Načelnik Općine Tučepi Ante Čobrnić mora je imati određena saznanja jer Tučepi nisu New York i u tako malom mjestu se znaju stvari. Zašto Ante Čobrnić i njegova općinska administracija nisu djelovali, ostaje za sada tajna.

U posvemašnjem neredu za koji su, redom odgovorni načelnik Ante Čobrnić, općinske službe kao i članovi Vijeća za koncesijska odobrenja, Svi su se pravili slijepi i gluhi i teško je vjerovati da nitko, ali baš nitko od navedenih, nije znao ništa o tome što se događa na plaži.

Objavljujemo imena obrta koji su Vijeću podvalili krivotvorine

– 2022. Općinsko vijeće razrješuje sva tri predstavnika općine (zbog općepoznatog nereda i pogodovanja).
Nova tri (zamjene) se nisu imenovale jer je načelnik tražio da predstavnik HDZ-a (uz jednog iz SDP-a i
jednog iz Nezavisne liste) opet bude Vjekoslav Šimić što je oporba odbila izglasati. Te godine nije bilo
Vijeća za koncesijska odobrenja, nitko nije dobio koncesijsko odobrenje što nije spriječilo da svi rade
kao i prije (čak su iznajmljivali ležaljke i oni koji to nikad nisu radili, samo bi kupili i donijeli na plažu 20-
30 ležaljki i iznajmljivali). Isto i s ostalim sredstvima. Od ove godine (svibanj 2023.) HDZ odustaje od forsiranja Vjekoslava Šimića i oporba pristaje izglasati nove članove Vijeća za koncesijska odobrenja (Joze Šimić – HDZ, Stipe Bušelić – SDP, Frane Mravičić -NL). Predsjednik Vijeća za koncesijska odobrenja (internim glasovanjem) postaje Frane Mravičić koji se uhvatio uvođenja reda. Skoro svakodnevno održavanje sjednica. Sad su svi predstavnici (svih 5) radili pošteno i po savjesti, proučavajući zakone, tražeći postupanja… Međutim, izvršna vlast s načelnikom sabotira rad Vijeća za k.o. cijelo vrijeme. Npr. priložena dokumentacija po natječaju uopće nije provjeravana, već prihvaćena kao valjana, pa su osobe temeljem toga dobili koncesijska odobrenja (iako su masovno lažirali dokumentaciju). Po prijavama mještana da je mnoštvo odobrenja dodijeljeno osobama koje to nisu trebali dobiti zbog lažne dokumentacije, Vijeća za k.o. traži od izvršne vlasti (ponovno) provjeru dokumentacije svih
nositelja k.o. Izvršna vlast oteže s dostavom da bi sredinom kolovoza Vijeća za k.o. dobili potvrdu sumnji i krenulo to regulirati, kažnjavati, oduzimati odobrenja,… (zbog pravne procedure praktički će većini odobrenja biti
ukinuta krajem rujna kad je već “prošao vlak” tj. završila sezona), kazao nam je naš izvor.

Koncesijska odobrenja dodjeljivala su se, dakle, bez ikakvih provjera dostavljene dokumentacije. Tako je na plaži “Slatina” koncesijsko odobrenje dobio obrt “HGT” koji ne postoji još od 2014.godine! Na istoj plaži je koncesijsko odobrenje dobio i obrt “Mappinest” koji uopće nije registriran za iznajmljivanje ležaljki već za programiranje i grafičke usluge.

Na plaži Alga-Afrodita, koncesijsko odobrenje dobio je obrt “Gordana” koji je odjavljen u rujnu 2019.godine, a tu djelatnost su obavljali i prethodnih godina iako obrt više ne postoji! Slično je i sa obrtom “Fani” koji je odjavljen u lipnju 2021. godine, a pr. obrt “Terra 171” ima koncesijsko odobrenje, a sam obrt nema prijavljen početak rada.

Na plaži Donji Ratac obrt “Gabi” – obrt odjavljen je 30.6.2020., radi, a svih prethodnih godina je
također dobivao koncesijsko odobrenje na osnovu nepostojećeg obrta.

Na plaži Kamena, koncesijsko odobrenje koristi obrt “Mirolan” koji je odjavljen u veljači ove godine, kao i tvrtka Šutić d.o.o. koja nije registrirana za iznajmljivanje ležaljki.

Konačno, koncesijska odobrenja dobili su i hoteli Wot hotel Adriatic (hotel Jadran) kao i Sunce hoteli d.d. koji nisu registrirani za iznajmljivanje ležaljki! (NASTAVLJA SE…)
2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime