TUČEPI Pobuna mještana urodila plodom: opasne antene odlaze s krova hotela „Alga“

0

Zadovoljan sam reakcijom predstavnika “Hotela Tučepi” na sastanku koji smo imali skupa s Inicijativom “Stop zračenju u Tučepima”, jer su se složili da se s krova hotela “Alga” izmjeste bazne stanice za teleoperatera.

Općina nudi druge lokacije, a u dogovoru s teleoperaterima odabrat će se najpovoljnija, i upravo sada kada su u tijeku izmjene prostornog plana, sve će se provesti kroz urbanističku dokumentaciju – rekao nam je Ante Čobrnić, načelnik Tučepa.

Opaka bolest

Zbog velikog broja Tučepljana oboljelih od raka, osobito u krugu petstotinjak metara od “Alge”, skupina mladih pokrenula je obuhvatnu akciju protiv stanica i antena u naselju. Kako hotelijeri nisu odmah reagirali nakon tribina i peticije s više od šest stotina potpisa, Inicijativa je prijavila i zakazala mirni prosvjed za subotu ispred hotela. Međutim, nakon sastanka s hotelijerima i ponuđenim rješenjem načelnika, od prosvjeda se odustalo. – Čitavo mjesto je uz nas jer naši sumještani obolijevaju i umiru od opake bolesti. Najviše ih je na predjelu Ekonomija, uokolo hotela “Alga” na čijem krovu su bazne stanice postavili T-Com, Tele 2 i VIP. U suradnji s Hrvatskom udrugom za zaštitu od zračenja, s kojom smo održali i tribinu, došli smo do zaključka kako se upravo zračenje s krova “Alge” negativno odražava na naše zdravlje. – Zato zahtijevamo da se stanice izmjeste na sigurnu udaljenost. Naši zakoni ipak pogoduju mobilnim operaterima. U EU-u se za postavljanje uređaja mora pitati lokalno stanovništvo. Kod nas, u Sloveniji, Portugalu i Rumunjskoj, samo nađeš krov i posao je završen – kazali su članovi tučepske Inicijative Ante Šarić, Frane Mravičić i Jure Pašalić dok su stajali na štandu i prikupljali potpise svojih sumještana protiv antena na “Algi”. Od prvog dana su općinski čelnici, s načelnikom Čobrnićem na čelu, podržali Inicijativu. – Ako se realizira obećanje hotelijera sa sastanka u ponedjeljak da će tražiti raskid ugovora o korištenju krova “Alge” za bazne stanice i da su spremni snositi troškove posljedica prijevremenog raskida, onda je naša akcija u potpunosti uspjela – rekli su članovi Inicijative. U “Algu” danas stižu gosti i za tučepski turizam pozitivno je što su hotelijeri počeli surađivati s mještanima, a izbjegnut je i javni prosvjed. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime