U Beogradu uhićen ratni zločinac iz zadarskog zaleđa – Jovan Ogar

0

Po međunarodnoj tjeralici, koju je raspisao Interpol iz Zagreba, u Beogradu je prije par dana uhićen Jovan Ogar, iz Muškovaca kod Obrovca, pod sumnjom da je počinio ratni zločin.

Ovaj krajiški Srbin poricao je pred sucem Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zločine koji mu se stavljaju na teret, ali je sudac ipak pokrenuo postupak za izručenje Ogara Hrvatskoj. Pušten je na slobodu, uz zabranu napuštanja boravišta do konačne odluke o izručenju. Jovan Ogar nalazi se na hrvatskom spisku s još 1577 Srba procesuiranih za ratne zločine.  Bio je u miliciji takozvane Republike Srpske Krajine i presudom Županijskog suda u Zadru, iz svibnja 1995. godine, proglašen je krivim za ratni zločin počinjen u siječnju 1993. u Zatonu kod Obrovca.

Osuđen je u odsutnosti na 20 godina zatvora.

Savo Štrbac, šef Informacijsko-dokumantacijskog centra Veritas, u izjavi za beogradske “Vesti” kaže da je istina o navodnom zločinu Ogara to da je on pokušao spasiti i spriječiti ubojstvo šest starijih Hrvata “ali u tome nije uspio”. Štrbac dodaje kako je do sada, temeljem međunarodne tjeralice Interpola u Zagrebu širom svijeta uhićeno 149 Srba iz Hrvatske, od kojih je već 47 izručeno Zagrebu.  (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime