O rezultatima istražnog postupka suca Županijskog  suda u Splitu Davora Svaline o tome što se događalo s listom kandidata grupe građana predvođenih Tončijem Lalićem i Aleksandrom Bajićem za lokalne izbore 2013.g., ovisit će čekaju li Makarsku prijevremeni nečasni izbori zbog muljaže!

Spomenuti dvojac današnjih gradskih “nezavisnih” vijećnika, bez kojih SDP-HNS ne bi imao većinu u gradskom vijeću, zaradili su kaznenu prijavu od kolege s izborne liste Miljenka Loze, koji ih tereti da su se službeno ovjerile dvije različite izborne liste. Prva je ovjerena i potpisana kod javnog bilježnika, a druga u sudu.  Lozo dvojcu Lalić-Bajić  također na teret stavlja malverzacije s donacijama i novcem za izbore.
Da nisu postavljeni po dogovorenom redoslijedu, ovjerenom kod javnog bilježnika, kandidati s Lalićeve liste shvatili su tek kada su službene liste potpisane. Primjerice, Gloryan Grabner, prema javnobilježničkoj ispravi o međusobnim odnosima, trebao je biti četvrti na listi. Ali na kandidacijskoj Lalićevoj listi objavljenoj u medijima, osvanuo je deveti. Nije želio pristupiti izborima, međutim već je pristanak bio potpisao na sudu i bilo je kasno za odstupanje. Neki su kandidati potpuno “ispali”.

Privatizirajući izbornu listu za sve je odgovoran Tonči Lalić, koji je koračao prema vodećim mjestima gradske politike u velikom stilu, upirući kažiprstom s golemog izbornog plakata na hotelu Miramare na rivi na sve ostale u gradu i vrlo upečatljivim sloganom: “Evo čovjeka”! . Ubrzo nakon formiranja vlasti i ulaska Lalića u Vijeće, prijevremeni izbori su uslijedili u Turističkoj zajednici  i gle čuda, Tonči Lalić odmah dolazi na mjesto direktora. Nije za zanemariti da TZ raspolaže s 5 milijuna kn godišnje.

Zanimljiv je, a istovremeno i iznimno zabrinjavajući podatak jer govori o sprezi lokalnih moćnika sa pravosudnim organima,  da je Općinsko državno odvjetništvo u listopadu 2014.g. odbacilo kaznenu prijavu Miljenka Loze protiv Lalića i Bajića. Lozo je bio primoran podići novu kaznenu prijavu, koju je Županijski sud u Splitu prihvatio naloživši istražni postupak.

Ni ispostava suda u Makarskoj nije postupila drugačije niti samostalno. Miljenko Lozo nije bio u mogućnosti dobiti na uvid izbornu listu koju su kandidati grupe Lalićevih građana potpisali u sudu. Dozvolu je Lozo zatražio od Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koji je naložio sudu da Lozi da na uvid tražene podatke. Usprkos tome Lozo je obilazio danima voditelja ispostave, predsjednika Izbornog povjerenstva lokalnih izbora. Na koncu su pronašli bilježnicu u koju su se kandidati potpisali i dobili svoj registracijski broj. To je primjer zastrašujuće pravne nesigurnosti do koje smo dovedeni.

U obvezatnim financijskim izvješćima Lalić je još beskrupulozniji kada tvrdi kako u svojoj političkoj karijeri nije primio ni kune donacija. Tako je u rubriku donacije stavio “0”. Bez iznosa je stavka prihoda od pravnih osoba i fizičkih osoba. Onda tko je financirao ogromni plakat o dolasku “Čovjeka” u Makarsku?  Vjeruje li itko da su profesionalni voditelji kampanje iz Zagreba izvjesni Goran i Goga  dva mjeseca u Makarskoj radili za Lalića potpuno besplatno? Poznato je da je tvrtka iz Velike Gorice (podaci poznati redakciji op.a.) donirala plakat vrijedan navodno 200 tisuća kuna. Ista tvrtka angažirana je duže vrijeme na tiskanju promidžbenog materijala za TZ Makarske. Je li onda izborna suradnja i donacija puka koincidencija ili korupcija trebala bi odgovoriti istraga.

Svima je u Makarskoj poznato da je glavni financijer bio Ladislav Šošić, kontroverzni poduzetnik, koji je Gradu Makarska uoči izbora podnio zahtjev težak 16 milijuna kuna na ime obeštećenja za propuštenu dobit na jednoj spornoj parceli. Opravdano se građani pitaju je li financiranjem kampanje zadužio nezavisne vijećnike da mu odštetni zahtjev realiziraju. Proslava pobjede na izborima organizirana je u Šošićevoj privatnoj kući, a zajedno su pićem i hranom proslavljali su SDP-ovci, nezavisni Lalić i Bajić.

Tonči Lalić se nije zaustavio niti nakon izbora. Vijećničku naknadu za njega i Bajića Gradski odjel za financije uplatio je na račun Tončija Lalića. Greškom? Financiranje godišnje političke aktivnosti stranke, odnosno nezavisne liste, Lalić također dobiva na privatni, a ne na poseban stranački račun. Slučajno? Trebalo bi se doznati nakon istražnog postupka, kako bi sve ove sumnje i podaci iz dokumenata javno objavljenih dobili potvrdu.

Pod kaznenom prijavom je i drugi Lalić u Gradskom vijeću, Tončijev brat Zlatko, predsjednik makarskog HNS-a.  On je osumnjičen za falsificiranje putnih naloga, jer je prebivalište prijavio u Tučepi, a za izbore je kao kandidat naveo adresu u Makarskoj. Godinu dana nakon prijave pravosuđe nije utvrdilo je li Lalić prevario Hrvatske šume gdje je zaposlen, ili građane Makarske kao vijećnik!

Dodajmo ovome i podatak da je njihovog oca Ljubu Lalića, ratnog predsjednika makarskog ogranka Saveza komunista- pokret za Jugoslaviju, prošle godine odlikovao predsjednik Ivo Josipović  kao istaknutog antifašista.
RIJEŠENJE ŽUPANIJSKOG SUDA U SPLITU MOŽETE POGLEDATI OVDJE: 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime