Danas sam gledao sinoćnju Bujici, u kojoj je gostova član Predsjedništva Nezavisnih za Hrvatsku. Ne želim spominjati ime te osobe, jer se radi o odvjetniku koji zastupa dr. Damira Eljugu u sudskom procesu protiv mene

Piše: Antun Babić

Pozorno sam slušao svaku izgovorenu riječ gosta u Bujici, i nemam problema javno reći da se slažem s 90% njegovih iznešenih političkih stajališta i razmišljanja. Međutim, isto tako jasno i glasno moram reći kako ne dijelim izjave i razmišljanja tog dužnosnika NZH kad je u pitanju ujedinjenje svih hrvatskih domoljuba u domovini i iseljeništvu, o kojem se u zadnje vrijeme na društvenim mrežama vodi široka rasprava.

Uvaženi gost Bujice izjavio je, parafraziram – kako su nezavisni za Hrvatsku zaključili da im je na izbore za Europski parlament, a i kasnije na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, bolje ići samostalno nego se udruživati s malim i potpuno nerelevantnim domoljubnim strankama i strančicana, koje zapravo Nezavisnim za Hrvatsku mogu donijeti najviše nekoliko stotina glasova. Ujedno je naglasio kako te strančice ucjenjuju NZH, što je Nezavisnima za Hrvatsku neprihvatljivo. Šteta je što gost Bujice nije jasno rekao koje su to stranke i strančice na “desnici”, koje ucjenjuju NZH.

Postizborna koalicija HDZ-a i Nezavisnih za Hrvatsku?

Silno je upozoravajuća izjava gosta Bujice da je za NZH bolje dobiti i “jedan udio u vlasti” izlaženjem na izbore samostalno, nego da se nakon izbora moraju boriti protiv puča ukoliko bi išli u koaliciju prije izbora. Ja tu izjavu mogu tumačiti samo kao mišljenje NZH da njihov cilj nije pobjeda na parlamentarnim izborima iduće godine, već samo dobivanje “udjela u vlasti”. Dakle, NZH već sada najavljuju da će nakon parlamentarnih izbora ići u koaliciju sa strankom koja dobije najviše glasova, kao što su to učinili u u Zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Sve ankete govore da će na sljedećim parlamentarnim izborima HDZ dobiti najviše mandata, ali ne i dovoljno za samostalano formiranje Vlade, pa će tražiti nove koalicijske partnere. HNS će na idućim izborima nestati. Dakle, HDZ-e će imati samo tri opcije: ići u koaliciju s SDP-om, Živim zidom ili NZH. S MOST-om su bili u koaliciji dva puta, i teško je za vjerovati da će napraviti i treću griješku.

Imam potrebu vrlo nedvojbeno istaknuti kako Nezavisni za Hrvatsku imaju puno pravo odlučivati hoće li na izbore ići samostalno ili će ipak na kraju, kao najjača stranka na “desnici” pokušati stvoriti koliko toliko djelotvornu domoljubnu koaliciju. Međutim, to pravo na samostalno odlučivanje ne može NZH kasnije abolirati od odgovornosti za možebitne daljnje strahote koje će se Hrvatskoj i hrvatskom narodu događati ukoliko današnji HDZ bude pobjednik i na sljedećim parlamentarnim izborima. NZH, objektivno i subjektivno, bit će odgovorni što nisu ustrajali na stvaranju djelotvornog domoljubnog zajedništva za sljedeće izbore.

Još će strašnije biti ako glas za NZH postane glas za HDZ. Naime, ukoliko Nezavisni za Hrvatsku, zbog samostalnog izlaženja na izbore, ne prijeđu prag, većinu glasova koje će dobiti NZH ići će najvećoj stranci, dakle Plenkovićevom HDZ-u. Dragi Bog mi je svjedok, iskreno se nadam da se taj scenarij neće ostvariti. Već sam jedanput rekao, i sada to ponavljam: na sljedećim parlamentarnim izborima glasat ću za NZH ili, naravno, za Ujedinjenje hrvatske domoljube, ako se stvori takva koalicija.

Javni sastanak domoljubnih snaga

Evo jedan prijedlog. Neka NZH naprave popis i pozovu sve stranke i strančice na “desnici”, ali i ugledne i aktivne domoljube koji djeluju samostalno, ili u manjim grupama, na javni sastanak na kojem će se svi morati izjasniti jesu li za ujedinjenje hrvatskih domoljuba i pod kojim uvjetima. Popis stranaka i strančica, kao i pojedinaca, treba javno objelodaniti, a na sastanku, izabrati trojicu nezavisnih izvjestitelja, koji će napisati priopćenje za javnost o zaključcima tog sastanka. To je jedini način na koji se može ukloniti svaka sumnja i manipulacija tko je a tko nije, i zašto, za nužno potrebno ujedinjenje hrvatskih domoljubnih snaga u Domovini i diljem svijeta.

Ukoliko Nezavisno za Hrvatsku ne poduzmu taj korak, i to vrlo brzo, napravit će veliku griješku i znatno će smanjiti šanse da na sljedećim parlamentarnim izborima hrvatski narod pošalje ovakav HDZ i Plenkovića na smetlište povijesti, U protivnome, današnji HDZ i Plenković odvest će Hrvatsku u totalnu propast.

Kad je riječ o mojem zadnjem komentaru o podjeli u vrhu Nezavisnih za Hrvatsku oko pitanja ujedinjena domoljubnih snaga, želim još jedanput, ali malo jasnije, ponoviti kako je moj pouzdani izvor o podjeli unutar Nezavisnih bila osoba koja je vrlo bliski prijatelj vodećih ljudi u NZH i možda najveći zagovaratelj te stranke. Riječ je o iznimo utjecajnoj osobi na hrvatskoj političkoj i medijskoj sceni. Vrlo brzo ću i objaviti ime osobe koja mi je dala informaciju o podjeli unutar NZH oko ujedinjenja, koja vjerojatno i danas postoji.

Kritika Hrvatske katoličke crkve

Uvaženi gost Bujice iznenadio me svojom prilično otvorenom kritikom prema ponašanju Katoličke crkve u Hrvatskoj kad je riječ o temeljnim nacionalnim interesima i opasnostima, koje rastu iz dana u dan tj. o šutnji Crkve kad je riječ o izravnoj ofenzivi jugoslavena, udbaša i komunista u hrvatskom društvu na temeljne vrijednosti i tradiciju hrvatskog naroda. Nisam ni ja nesklon uvjerenju kako je potrebno kritizirati onaj dio Crkve koji se, pod utjecajem pape Franje, priklonio globalizmu. Ipak, možda i nisam trebao biti previše iznenađen. Stajalište NZH prema Hrvatskoj katoličkoj crkvi, nadam se da sam u pravu, nije proizvod osobe koja je gostovala u Bujici, nego stajalište glavnog ideologa NZH dr.sc. Zlatka Hasanbegovića, koji mi je na jednom užem sastanku prije nešto više od godinu dana rekao: ” Kad je u pitanju utjecaj Crkve na društvo u Hrvatskoj, ja sam protiv toga da Hrvatska bude kao Poljska”. Tu uistinu nije potrebno nikakvo dodatno pojašnjenje.

Ovo je moj zadnji komentar na temu ujedinjenja domoljubnih snaga sve do objave rezultata izbora za Europski parlament.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime